Ennyit jelent egy magyar családnak az újabb rezsicsökkentés

2013. február 6. 11:32

A magyar kormány továbbra is elkötelezett a rezsicsökkentés mellett, aminek betudhatóan még a tavasz folyamán 10 százalékkal mérséklődhet a víz- és csatornaszolgáltatás, valamint a szemétszállítás díja. Sőt, a tervek szerint 2014 júniusáig további 20 százalékos vágás jöhet a gáz- és villamos energia lakossági árában is. A Pénzcentrum.hu számításai szerint összességében így havi szinten akár 10 ezer forinttal is csökkenhetnek a magyar családok terhei.


Lázár János, a miniszterelnökséget vezető államtitkár legfrissebb nyilatkozata szerint a legutóbbi 10 százalékos rezsiköltség-csökkentés csak a kezdet. Véleménye szerint optimális lenne a víz- és csatornadíjak 10 százalékos csökkentése júniusig és kívánatos lenne a gáz és elektromos áram árának további 20 százalékos csökkentése is 2014 júniusáig.

Víz, csatorna, szemétszállítás...

Egy átlagos városi család (4 fő) napi vízfogyasztása hozzávetőlegesen 600 liter, vagyis 0,6 köbméter. Éves szinten tehát közel 220 ezer literrel, vagyis 220 köbméteres fogyasztással számolhatnak. Ez a mai árakon mérve közel 73 ezer forintra rúg éves szinten. Nem szabad ugyanakkor megfeledkezni arról, hogy a legtöbb hazai településen a vízfogyasztás után kell fizetni a szennyvízszállítás díját is. Tehát ez jelenleg további 82 ezer forintos terhet jelent egy átlagos magyar családnak. A kormány által bejelentett 10 százalékos csökkentés tehát hozzávetőlegesen 15 ezer forintos kiadáscsökkenést jelenthet majd egy átlagos magyar családnak éves szinten.

A szemétszállítás díjának 10 százalékos csökkentésével megspórolható összeg ugyanakkor még ennél is jóval alacsonyabb. Bár a szemétszállítás díja igen változó az ország egyes pontjain - az ürítések díja az 100-200 forinttól az ezer forintos nagyságrendig is terjedhet - a döntés nyomán a családoknál maradó összeg így is maximum néhány száz forint lehet éves szinten. Érdemes megnézni a KSH adatait a szemétszállítás éves fogyasztói átlagáráról. E szerint átlagosan alig 200 forintot jelent évente a kormány legújabb elhatározása.

Nem szabad megfeledkezni ugyanakkor a várható intézkedés lehetséges árnyoldalairól sem. A három közmű szolgáltatói esetében már aligha beszélhetünk multinacionális vállalatokról. Így nagy kérdés, ki fogja majd megfizetni azt az esetleges veszteséget, amelyet az egyes önkormányzati tulajdonú szolgáltatók lesznek kénytelenek lenyelni. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője ezzel kapcsolatban megjegyezte: országszerte jelentősen eltérőek a viszonyok, de nem egy olyan szolgáltatót ismer, amelynél "a középszintű vezetők is meglehetősen nagy értékű szolgálati autóval tudják ellátni a feladataikat. Nem biztos, hogy erre a jövőben is lehetőségük lesz. Előbb csökkentsék a költségeiket!"

Pénzcentrum vélemény
Ugyanakkor, mint ahogy azt a frakcióvezető is megjegyezte, országszerte jelentősen eltérőek a viszonyok. A víz és csatornahálózat fenntartása viszont rendkívül tőkeigényes, így egy díjvágás tovább nehezítheti az amúgy is rossz állapotban lévő csatornahálózatot. Mint ismert Magyarország ma is több mint 300 településén több mint 800 ezer ember iszik, főz és öntöz a megengedett határértéknél magasabb arzéntartalmú csapvízzel. Az Európai Bizottság tavaly év végéig adott haladékot Magyarországnak, hogy biztosítsa az ivóvizek európai uniós határérték alatti arzén, bór, s fluorid tartalmát, ugyanakkor az ivóvízminőség-javító program jelentős csúszásban van. Egy esetleges rezsidíj-csökkentés pedig további csúszásra adhat okot a tőkehiányal küzdő önkormányzatoknak.

További 20 százalékkal csökkenhet a gáz és a villany ára

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy példával szemléltetve az államtitkár által bejelentett költségcsökkenést, vegyünk alapul egy hazánkban átlagosnak mondható 120 négyzetméter alapterületű családi házat, melynek éves átlagos gázfogyasztása 3000 m3/év, ami a 2012-ben tapasztalt átlagárat alapul véve 408 000 forintos költséget jelentett a háztartásnak. Ehhez képest az államtitkár által bejelentett költségcsökkenés közel 115 ezer forintra is éves szinten 2014 júniusától, amely havonta közel 10 ezer forint megtakarítást jelenthet a háztartás számára.

A villamos energia esetében is megszellőztetett költségcsökkenés érzékeltetéséhez pedig vegyünk alapul egy 4 fős háztartást, melynek havi áramigénye ~185 kWh. Ez évente ~2200 kWh, ami átszámítva 106 920 forintos költséget jelentett a családnak még 2012-ben általános villamos energia esetén. Ehhez képest 2014 júniusától már közel 30 ezer forinttal több maradhat a családi kasszában éves szinten, ha a kormány valóban véghez viszi eredeti elképzeléseit.

Pénzcentrum vélemény
Bár kétségtelen, hogy a lakosság számára egyre nagyobb terhet jelent a rezsikiadások fedezése, továbbá hogy az elmúlt két év során jelentősen emelkedtek a villany- és gázszámlákkal kapcsolatos lakossági tartozások, a lépés akár középtávon is negatívi hatást fejthet ki az energiaszolgáltatás biztonságára, ugyanis az érintett szolgáltatók között nem egy már most is veszteségesen üzemel. Az egységes rezsidíj csökkentés semmiképpen sem nevezhető hatékony megoldásnak, ugyanis ez esetben a gazdagabb rétegek éppúgy részesülnek a kedvezményekből, mint azok, akik már most sem képesek a számláik befizetésére. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy a lakossági rezsidíj-csökkentést a hazai vállalati szektor fizetheti majd meg. A szolgáltatók ugyanis veszteségeiket a nagyfogyasztók terheinek növelésével csillapíthatják. A vállalati szegmensben végrehajtott áremelés viszont előbb-utóbb a lakossági fogyasztásban csapódhat le. Hiszen gondoljunk csak bele, ha például egy pék drágábban tudja csak megsütni a kenyeret, akkor előbb-utóbb az drágább lesz a boltok polcain is. S ne legyen illúziónk, ugyanez a folyamat lejátszódhat a legtöbb szektorban is.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem