16 °C Budapest

Örülsz a rezsicsökkentésnek? Pedig, ha ezt tudnád...

2013. január 10. 05:28

Hiába csökkentette a kormány 10 százalékkal a lakossági gáz-, villamosenergia-, illetve távhő árát, az alacsony ár ugyanis csak pazarló fogyasztásra és a takarékosságot szolgáló beruházások elhalasztására ösztönzi a lakosságot. Mivel azonban semmit sem adnak ingyen - a mostani rezsicsökkentést előbb-utóbb mindenképp jókora korrekció követheti -, már most célszerű az ajándék pénzt befektetni.

Mint ismert január elsejétől 10 százalékkal csökkent a lakossági gáz-, villamosenergia-, illetve távhő ára Magyarországon. Az intézkedés hozzávetőlegesen 3,8 millió családi otthont érint, mégpedig egyformán. A 10 százalékos csökkentés gyakorlati folyamatát a Fidesz-frakció által létrehozott rezsi-munkacsoport felügyeli. Németh Szilárd, a "rezsikommandó" vezetője szerint a kormány célja, hogy január 1-től minden magyar háztartás végszámlájában érvényesüljön a tízszázalékos rezsicsökkentés. A fideszes politikus szerint azokban az esetekben, ahol ez nem valósul meg, ott az utólagos jóváírás érvényesítésére törekszenek majd. Ezzel párhuzamosan a napokban Facebook oldalt hozott létre a Fidesz rezsi-munkacsoportja a januári lakossági energiaár-csökkentéssel összefüggő hírek, tapasztalatok megosztására. A tájékoztató oldal a "2013 a rezsicsökkentés éve" címet viseli.

Ugyanakkor lapértesülések szerint a jelenlegi állapot csupán a kezdet! Kormányzati források szerint ugyanis idén két lépcsőben, tovább csökkentené a kormány a lakossági gáz-, villamosenergia-, illetve távhő árát. E szerint márciusban vagy legkésőbb áprilisban várható az első, további 10 százalékos csökkentés, s ezenfelül még egy "jelentős", valószínűleg újabb tízszázalékos árcsökkentés is szerepel még az ez évre szóló kormányzati tervekben. A kiszivárgott kormányzati tervek azonban nem is annyira meglepőek, hiszen korábban Orbán Viktor is jelezte, hogy a kabinet által elfogadott, január 1-től érvényes, tízszázalékos rezsiköltség-csökkentés csupán egy hosszabb folyamat első állomása. Mint azt a miniszterelnök elmondta: természetesen tudja, hogy a gáz- és a villamosenergia-szektor befektetői veszteséget fognak elkönyvelni az árcsökkentés miatt, "na de vannak ebben az országban még pármilliónyian, akik az elmúlt években veszteségeket szenvedtek el" - fogalmazott.

Az alacsony - a piaci mechanizmusok által indokoltnál alacsonyabb - ár ugyanakkor pazarló fogyasztásra és a takarékosságot szolgáló beruházások elhalasztására ösztönöz (kivéve, ha a kormányzat minden eddiginél átfogóbb épületenergetikai stratégiát, s hozzá tartozó pályázati rendszert hirdet - bár erre valljuk be, kicsi az esély - a szerk.). Alapvető közgazdaságtani fogalom ugyanis, hogy az ár ösztönzően hat a fogyasztásra (vagy több pénz szerzésére - a szerk.). Az alacsonyabb árak az adott jószág nagyobb mennyiségű fogyasztására ösztönöznek, míg a magasabb árak attól visszatartanak. Az adott helyzetre vetítve tehát egyértelmű, hogy a már érvényben lévő rezsiköltség-csökkentés a nagyobb mennyiséget fogyasztókat támogatja inkább, s e mellett nincs tekintettel a fogyasztók szociális helyzetére, s energiafelhasználásuk hatékonyságára sem. Tehát a már érvényben lévő, illetve a további csökkentések nem nyújtanak hatékony választ az egyre égetőbb problémákra, vagyis nem csökkenti a felhasználást és nem javít az energiahatékonyságon sem. Perger András, az Energiaklub projektvezetője szerint az intézkedés így végeredményben sem az ország energiaszámláját, sem energiafüggőségét nem mérsékli, és a lakosság terhei is csak látszólag csökkennek.

Hiszen az elfogyasztott energiáért előbb-utóbb mindenképp fizetni kell. Arról nem is beszélve, hogy a kiesett bevétel miatt elmaradtt beruházások hosszútávon még pótlólagos tőkeinjekciót is igényelnek - ez pedig végső soron nem oldható meg más forrásból, csakis brutális méretű áremelésből. Természetesen a most kieső összeget rövid távon is beszedhetik tőlünk. A szolgáltatók ugyanis veszteségeiket a nagyfogyasztók terheinek növelésével csillapíthatják. A vállalati szegmensben végrehajtott áremelés viszont előbb-utóbb a lakossági fogyasztásban csapódhat le. Hiszen gondoljunk csak bele, ha például egy pék drágábban tudja csak megsütni a kenyeret, akkor előbb-utóbb az drágább lesz a boltok polcain is. S ne legyen illúziónk, ugyanez a folyamat lejátszódhat a legtöbb szektorban is. Sőt, az ipari fogyasztóknál jelentkező áremelkedés fokozza a nemzetgazdaság versenyhátrányát is.

Nem árt tehát, ha felkészülünk az ínséges időkre. Mivel a központilag szabályozott árstratégia hosszú távon fenntarthatatlan, így előbb utóbb mindenképp megfizetjük majd a rövidtávú politikai, illetve szociális szempontok alapján hozott döntések árát. Éppen ezért a tudatos fogyasztóknak nem marad más választása, mint a korábbinál is előrelátóbb gondolkodás. Átütő megoldást viszont csak a fogyasztás radikális csökkentése hozhat. Ehhez pedig az egyetlen utat az épület-energetikai felújítások jelentik. Természetesen egyetlen beruházás sincs ingyen, de a most megspórolt összegek - legyen az néhány tízezer vagy akár 150 ezer forint évente - előrelátó befektetésével máris közelebb kerülhetünk végső célunkhoz. A legjobb megoldást talán lakástakarék-megtakarításaink kiegészítése nyújtja, de egy megtakarítási számlán képzett kisebb tőke is jó célt szolgálhat a lakás hitelből történő energetikai felújításának önerejéhez. Egy átlagos családi ház komplex energetikai felújítása 3-3,5 millió forintba kerül. Ez az ablakok és a külső ajtók cseréjét, a falak és a födém hőszigetelését, valamint a fűtés felújítását foglalja magába, de ebbe az összegbe beleférhet akár egy kisebb napelemes rendszer felszerelése is. A megtakarítás azonban jóval több, mint 10 százalék - egy jól kivitelezett feljítással akár 70-80 százalékkal is csökkenhet egy-egy háztartás rezsiköltsége.

Az energetikai felújítások alfája és omegája

Ha energetikai felújítás, akkor elsőként a homlokzati hőszigetelés és a nyílászárócsere szokott felmerülni, mint alternatíva. Természetesen ez nem véletlen, felmérések szerint a családi házakban csupán a jobb hőszigeteléssel és a nyílászárók cseréjével akár 60 százalékos energiamegtakarítás is elérhető - már, ha betartjuk az igen szigorú követelményeket. Homlokzatok esetében ez többnyire csak grafit vagy poliuretánhab alapú hőszigeteléssel érhető el, falazattól függően különböző vastagságban, míg az ablakok tekintetében a 3 rétegű üvegezéssel bíró, 7 légkamrás keretek tudják biztosítani a 60 százalékos megtakarítást. A két leggyakoribb energetikai beruházás hasznossága az energetikai tanúsítvány ismételt kiállításakor is szemet szúr. Felmérések szerint egy egyszerű nyílászárócserét és szigetelést magában foglaló beruházással önmagában 2-4 kategóriát javulhat egy családi ház energetikai besorolása.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tapasztalatok szerint egy ház homlokzati szigetelése és a nyílászárócsere után mindenképpen szükséges a fűtési rendszert is korszerűsíteni. A teljes fűtési rendszer korszerűsítésével akár további 20-30 százalékkal is csökkenthető egy ingatlan energiafelhasználása, társasházi lakások és családi házak esetében egyaránt. A régi rendszerek ugyanis nem szabályozhatók megfelelően, és jellemző rájuk, hogy általában a kazán rossz hatásfokkal - nagy átlagban körülbelül a névleges teljesítmény 70 százalékán üzemel. A hőtermelő berendezések cseréjénél a hatásfoknövelés mellett a megfelelő szabályozás kiépítése biztosítja a gazdaságos üzemeltetést, hiszen beállíthatóvá válik, hogy a fűtőkészülék mindig az éppen szükséges energiát adja le. De a megtakarítási arány tovább növelhető, ha a használati meleg víz előállításának módját is korszerűbbre cseréli az ingatlantulajdonos.

Korábban: "Ingyen felújítják a társasházakat Budapesten"

Bár egy társasházi lakás és egy családi ház esetében is hasonló arányú energiamegtakarítást lehet elérni a fűtési rendszerek felújításával, előbbi esetben sokkal behatároltabbak a korszerűsítési lehetőségek. Itt főként a megfelelő fűtőkészülék és hőleadási mód - radiátoros fűtés, padló-, fal-, mennyezetfűtés - kiválasztása, valamint a szabályozás eredményezhet a pénztárcán is érezhető megtakarítást. Családi ház esetében sokkal több eszköz áll rendelkezésre a fűtésszámla csökkentésére: itt már a geotermikus, vagy levegő hőszivattyús fűtési rendszerek, a hővisszanyerős szellőztetési rendszerek és a napenergia-működtetésű rendszerek (napkollektor, napelem) is kiépíthetőek.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem