Családi ház 5 millió alatt? Nem lehetetlen - itt a lista!

Pénzcentrum
2013. március 8. 05:26

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki családi ház vásárlásra adja a fejét - gondolná az ember, pedig ma Magyarországon minden ötödik tranzakció az 5 millió forint alatti árszegmensből kerül ki. Éppen ezért a Pénzcentrum.hu ezúttal az öt millió forint alatt kínált házakat vette górcső alá és megvizsgálta, hogy ezért az összegért milyen ingatlant lehet ma vásárolni az országban.

A mögöttünk álló két félév összesített adatai jól példázzák, hogy Buda kivételével (ahol 1 százalék alatti az arány) minden régióban növekedett az 5 millió forint alatt értékesített lakáscélú ingatlanok aránya. Pesten és az agglomerációban 2012. első felében 4-4 százalék volt a legolcsóbb árszegmensben lebonyolított tranzakciók darabszáma, amely a második félévben 6 százalékra, a főváros vonzáskörzetében pedig 5 százalékra nőtt. Természetesen ennél jóval erősebb a legolcsóbb ingatlanok piaca az ország többi megyéjében, ahol ez az árkategória az 5-10 millió közöttiek után már a második legerősebb. Az alapján az egyik leg érintettebb megye Borsod-Abaúj-Zemplén, ahol az ingatlan tranzakciók több mint fele 5 millió alatti, ennek mintegy 85 százaléka lakás, de szép számú olcsó ház is tulajdonost cserélt már itt, az északkeleti országrészben. Hasonló a helyzet Tolna Megyében is, de Jász-Nagykun-Szolnok és Komárom-Esztergom Megyékben is minden harmadik ingatlaneladás ebből a szegmensből kerül ki - derül ki a Duna House egy korábbi elemzéséből. De nézzük meg, mit is kap a pénzéért egy potenciális vásárló ebben a szűk árszegmensben?

A körkép elkészítéséhez az ingatlan.com adatbázisát hívtuk segítségül. A szűrés során a "ház" kategóriába sorolt fényképpel ellátott hirdetéseket vettük figyelembe, mivel a fénykép nélküli hirdetések gyakran megtévesztőek lehetnek. Bár a körkép elkészítéséhez használt portálon a teljes hazai kínálatnak csak a töredéke jelenik meg, azonban ezek alapján is lehet következtetéseket levonni. A statisztikák szerint az 5 millió forint alatti ingatlanok döntő többsége a kisebb falvakban található, illetve állapotuk is hagy kívánni valót maguk után. Így az sem meglepő, hogy szakértők szerint ezek az ingatlanok leginkább a közvetlen ismeretségi körön belül cserélnek gazdát.

A legtöbb találatot - szám szerint 299-et - Győr-Moson-Sopron megye jegyzi, itt a legolcsóbb házért 1,1 millió forintot kérnek az eladók. A legolcsóbb házárral azonban Borsod-Abaúj-Zemplén megye büszkélkedhet. Az észak-keleti határszélen húzódó megyében található Megyaszó településen mindössze 100 ezer forintot kérnek egy 88 négyzetméteres családi házért. Igaz, a hirdetésben szereplő ingatlan banki kérelemre elrendelt végrehajtási eljárás keretében vásárolható csak meg, nyilvános árverésen. Egymillió alatt kínált ingatlanokkal azonban számos megyében találkoztunk még. Az ebbe az árkategóriába tartozó ingatlanok többsége azonban komfort nélküli, elhanyagolt, felújításra szoruló, sok esetben lebontásra ítélt épület. A találati listában azonban találtunk igényesen felújított parasztházakat és takaros portával rendelkező családi házakat is.

Mindazonáltal az ilyen ingatlanok hitelezése nem minden banknál megoldható, mivel a pénzintézetek többsége forgalomképtelennek minősíti a kis falvakban található alacsony piaci és hitelbiztosítéki értékkel rendelkező ingatlanokat, így a kategóriában többnyire készpénzes vásárlás a jellemző. A falvak elnéptelenedésével viszont úgy tűnik, hogy egyre több ilyen ingatlan kerülhet eladó sorba - legutóbbi elemzésünk óta például számuk majdnem megháromszorozódott. Ugyanakkor az apró méret, s alacsony lakos szám jelentheti e települések megújulásának lehetőségét is, hiszen e leggyakrabban természet-közeli, nyugalmat sugárzó apró falvak az urbanizálódó világban egyre fontosabb szerepet kaphatnak a turizmusban, a tartós üdülésben, a rekreációban. Ám például a könnyen elérhető nagyobb városok közelében minőségi lakófunkciót is betölthetnek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?