20 °C Budapest

Lakást 5 millió alatt Pesten? Megcsináltuk a lehetetlent

Pénzcentrum
2013. február 13. 05:36

A leggazdagabb magyaroknak kínált luxusingatlanokról készült összeállítások gyakran bejárják a médiát. Szintén sokakat foglalkoztathat azonban az a kérdés, hogy milyen lakásokhoz is lehet hozzájutni a lehető legkevesebb pénzből. Éppen ezért a Pénzcentrum.hu ezúttal az öt millió forint alatt kínált lakásokat vette górcső alá.

A körkép elkészítéséhez az egyik legnagyobb hazai ingatlanhirdetési portál adatbázisát hívtuk segítségül. A szűrés során a "lakás" kategóriába sorolt fényképpel ellátott hirdetéseket vettük figyelembe, mivel a fénykép nélküli hirdetések gyakran megtévesztőek lehetnek.

Bár a körkép elkészítéséhez használt portálon a teljes fővárosi kínálatnak csak a töredéke jelenik meg, azonban ezek alapján is lehet következtetéseket levonni. Az adatbázisban szereplő, rendkívül olcsó ingatlanok jelentős része önkormányzati tulajdonú lakás, melyeknek bérleti jogát adnák el a benne lakók, s akadnak, akik némi felárért cserébe szívesen költöznének kisebb lakásba. Természetesen lehet találni ebben az alacsony árkategóriában ténylegesen magántulajdonban lévő eladó öröklakásokat is szép számmal.

Az adatbázisban közel 800 ingatlanhirdetést találtunk, mely nem lépi át az 5 millió forintban megállapított értékhatárt. A statisztikák szerint az 5 millió forint alatti budapesti ingatlanok döntő többsége, szám szerint 311 a VIII. kerületben található, de akadnak ajánlatok szép számmal a IV., a VII., a X., a XIII., illetve elvétve más fővárosi kerületekből is. Természetesen érdemes megjegyezni, hogy ezek az ingatlanok a városszövet leginkább olcsónak mondható területein találhatóak, s esetükben leginkább kis alapterületű, többnyire felújítandó lakásokról beszélhetünk, melyek nem egy esetben komfort nélküliek.

Az általunk talált egyik legolcsóbb lakást a VIII. kerületben kínálják megvételre: "a Diószeghy utcában, 25 négyzetméteres, felújítandó garzonlakás eladó. Az ingatlan udvari fekvésű, de nagyon világos, ugyanakkor a mellékhelyiség még kialakításra vár" - olvasható a hirdetésben, amely szerint alig 2,5 millió forintot kell kifizetnie az ingatlanért a leendő tulajdonosnak. Bár a lakásra mindenképp költeni kell, s a környék sem a legjobb, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy közel van több metrómegálló, sőt, a 23 hektáros ősfás park, az Orczy-kert is. Egy másik igen jutányos áron kínált lakást pedig a XIII. kerületben nézhetnek meg az érdeklődők. A mindössze 15 négyzetméteres stúdiólakást 2,99 millió forintért kínálják. Bár a jelenleg két légterű lakás felújított állapotú, a képek tanúsága szerint egykor garázs lehetett.

Igazi gyöngyszemekkel is találkozhatunk viszont a hirdetéseket böngészve. Igaz, ezek többnyire az általunk meghatározott 5 millió forintos értékhatár közelében találhatók. 20-30 négyzetméteres, igényesen felújított minigarzonok például akadnak bőven a kínálatban. Hogy csak egy példát említsünk a sok közül alkalmi áron, 4,6 millió forintért eladó a XIV kerület egyik legfrekventáltabb részén egy jó állapotú, liftes társasház 6. emeletén lévő napos-világos, 23 négyzetméteres minigarzon. Ahogy a hirdetés szövegében is olvasható "diákoknak éppen ideális" ez a lakás - s kétségkívül igaza is van az ingatlanosnak, hiszen a fővárosban többnyire diákok, illetve fiatal pályakezdők keresgélnek a legalacsonyabb árszegmensben.

Koszos lyukból szupergarzon

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Egyre többen vesznek kis lakást szerte az országban. Főként, hogy ezen lakások fenntartási költsége is jóval alacsonyabb. Arról pedig már nem is beszélve, hogy a kis lakások befektetési szempontból sem elhanyagolhatóak. Ha nem egy teljesen elhanyagolt, esetleg köztudottan kétes, és kevésbé biztonságos környéken vásárol valaki olcsó, 4-5 milliós kislakást befektetési szándékkal, akkor számíthat rá, hogy viszonylag könnyebben és várhatóan magas hozammal (8-10%) tudja majd bérbe adni. Mindazonáltal rengeteg a rossz adottságokkal rendelkező lakás a piacon, amit a tulajdonosok akár ár alatt is hajlandóak eladni. Azonban ezek a lakások nem feltétlenül használhatatlanok. Kisebb befektetéssel akár álmaink otthonává varázsolhatjuk az első látásra nem túl vonzó ingatlant.


Nem szabad megfeledkezni tehát arról, hogy amennyiben a legolcsóbb lakások között keresgélünk, mindenképp számítanunk kell arra, hogy első látásra talán élhetetlen méretű ingatlanokkal találkozunk, mely későbbi kiadást is megnehezíti. Az egyik fő probléma a kis lakásokkal a ruhák, könyvek, háztartási gépek, vagy éppen az évek során felgyülemlett "kacatok" tárolásának megoldása. De szintén sokan mondanak le egy-egy garzonról, mivel elképzelni sem tudják, miként lehet megoldani a különböző funkciókkal bíró helyiségek, például a lakótér és a hálószoba szétválasztását.

A rossz kialakítású, apró méretű lakások viszont nem minden esetben használhatatlan ingatlanok. Ezeket a legtöbb esetben ideális elosztású, jó piaci értékkel bíró ingatlanokká lehet alakítani. kiváló eredmények érhetők el a válaszfalak, a vizesblokkok, vagy a válaszfalakban levő nyílások áthelyezésével. Az átalakítás költsége természetesen minden esetben egyedi, nagyban függ a meglévő állapottól, valamint a tervezett beavatkozás mértékétől. Általánosságban kijelenthető, hogy 50-60 ezer forintos négyzetméterár alatt nem lehet kihozni egy komplett felújítást, de különleges igények esetén ez az összeg akár 140-150 ezer forintra is felkúszhat. Mindezek fényében elmondható, hogy egy tervező szolgáltatását már a lakás első megnézésekor érdemes igénybe venni. Ő szakmai tapasztalatai alapján gondolatébresztő ötletekkel szolgálhat álmaink ingatlanjának kialakításához.

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?