Lakást 5 millió alatt Pesten? Megcsináltuk a lehetetlent

Pénzcentrum
2013. február 13. 05:36

A leggazdagabb magyaroknak kínált luxusingatlanokról készült összeállítások gyakran bejárják a médiát. Szintén sokakat foglalkoztathat azonban az a kérdés, hogy milyen lakásokhoz is lehet hozzájutni a lehető legkevesebb pénzből. Éppen ezért a Pénzcentrum.hu ezúttal az öt millió forint alatt kínált lakásokat vette górcső alá.

A körkép elkészítéséhez az egyik legnagyobb hazai ingatlanhirdetési portál adatbázisát hívtuk segítségül. A szűrés során a "lakás" kategóriába sorolt fényképpel ellátott hirdetéseket vettük figyelembe, mivel a fénykép nélküli hirdetések gyakran megtévesztőek lehetnek.

Bár a körkép elkészítéséhez használt portálon a teljes fővárosi kínálatnak csak a töredéke jelenik meg, azonban ezek alapján is lehet következtetéseket levonni. Az adatbázisban szereplő, rendkívül olcsó ingatlanok jelentős része önkormányzati tulajdonú lakás, melyeknek bérleti jogát adnák el a benne lakók, s akadnak, akik némi felárért cserébe szívesen költöznének kisebb lakásba. Természetesen lehet találni ebben az alacsony árkategóriában ténylegesen magántulajdonban lévő eladó öröklakásokat is szép számmal.

Az adatbázisban közel 800 ingatlanhirdetést találtunk, mely nem lépi át az 5 millió forintban megállapított értékhatárt. A statisztikák szerint az 5 millió forint alatti budapesti ingatlanok döntő többsége, szám szerint 311 a VIII. kerületben található, de akadnak ajánlatok szép számmal a IV., a VII., a X., a XIII., illetve elvétve más fővárosi kerületekből is. Természetesen érdemes megjegyezni, hogy ezek az ingatlanok a városszövet leginkább olcsónak mondható területein találhatóak, s esetükben leginkább kis alapterületű, többnyire felújítandó lakásokról beszélhetünk, melyek nem egy esetben komfort nélküliek.

Az általunk talált egyik legolcsóbb lakást a VIII. kerületben kínálják megvételre: "a Diószeghy utcában, 25 négyzetméteres, felújítandó garzonlakás eladó. Az ingatlan udvari fekvésű, de nagyon világos, ugyanakkor a mellékhelyiség még kialakításra vár" - olvasható a hirdetésben, amely szerint alig 2,5 millió forintot kell kifizetnie az ingatlanért a leendő tulajdonosnak. Bár a lakásra mindenképp költeni kell, s a környék sem a legjobb, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy közel van több metrómegálló, sőt, a 23 hektáros ősfás park, az Orczy-kert is. Egy másik igen jutányos áron kínált lakást pedig a XIII. kerületben nézhetnek meg az érdeklődők. A mindössze 15 négyzetméteres stúdiólakást 2,99 millió forintért kínálják. Bár a jelenleg két légterű lakás felújított állapotú, a képek tanúsága szerint egykor garázs lehetett.

Igazi gyöngyszemekkel is találkozhatunk viszont a hirdetéseket böngészve. Igaz, ezek többnyire az általunk meghatározott 5 millió forintos értékhatár közelében találhatók. 20-30 négyzetméteres, igényesen felújított minigarzonok például akadnak bőven a kínálatban. Hogy csak egy példát említsünk a sok közül alkalmi áron, 4,6 millió forintért eladó a XIV kerület egyik legfrekventáltabb részén egy jó állapotú, liftes társasház 6. emeletén lévő napos-világos, 23 négyzetméteres minigarzon. Ahogy a hirdetés szövegében is olvasható "diákoknak éppen ideális" ez a lakás - s kétségkívül igaza is van az ingatlanosnak, hiszen a fővárosban többnyire diákok, illetve fiatal pályakezdők keresgélnek a legalacsonyabb árszegmensben.

Koszos lyukból szupergarzon

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egyre többen vesznek kis lakást szerte az országban. Főként, hogy ezen lakások fenntartási költsége is jóval alacsonyabb. Arról pedig már nem is beszélve, hogy a kis lakások befektetési szempontból sem elhanyagolhatóak. Ha nem egy teljesen elhanyagolt, esetleg köztudottan kétes, és kevésbé biztonságos környéken vásárol valaki olcsó, 4-5 milliós kislakást befektetési szándékkal, akkor számíthat rá, hogy viszonylag könnyebben és várhatóan magas hozammal (8-10%) tudja majd bérbe adni. Mindazonáltal rengeteg a rossz adottságokkal rendelkező lakás a piacon, amit a tulajdonosok akár ár alatt is hajlandóak eladni. Azonban ezek a lakások nem feltétlenül használhatatlanok. Kisebb befektetéssel akár álmaink otthonává varázsolhatjuk az első látásra nem túl vonzó ingatlant.


Nem szabad megfeledkezni tehát arról, hogy amennyiben a legolcsóbb lakások között keresgélünk, mindenképp számítanunk kell arra, hogy első látásra talán élhetetlen méretű ingatlanokkal találkozunk, mely későbbi kiadást is megnehezíti. Az egyik fő probléma a kis lakásokkal a ruhák, könyvek, háztartási gépek, vagy éppen az évek során felgyülemlett "kacatok" tárolásának megoldása. De szintén sokan mondanak le egy-egy garzonról, mivel elképzelni sem tudják, miként lehet megoldani a különböző funkciókkal bíró helyiségek, például a lakótér és a hálószoba szétválasztását.

A rossz kialakítású, apró méretű lakások viszont nem minden esetben használhatatlan ingatlanok. Ezeket a legtöbb esetben ideális elosztású, jó piaci értékkel bíró ingatlanokká lehet alakítani. kiváló eredmények érhetők el a válaszfalak, a vizesblokkok, vagy a válaszfalakban levő nyílások áthelyezésével. Az átalakítás költsége természetesen minden esetben egyedi, nagyban függ a meglévő állapottól, valamint a tervezett beavatkozás mértékétől. Általánosságban kijelenthető, hogy 50-60 ezer forintos négyzetméterár alatt nem lehet kihozni egy komplett felújítást, de különleges igények esetén ez az összeg akár 140-150 ezer forintra is felkúszhat. Mindezek fényében elmondható, hogy egy tervező szolgáltatását már a lakás első megnézésekor érdemes igénybe venni. Ő szakmai tapasztalatai alapján gondolatébresztő ötletekkel szolgálhat álmaink ingatlanjának kialakításához.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem