0 °C Budapest
A Nők40 nyugdíjszabályt és a duális képzést is eltöröltetné az OECD

A Nők40 nyugdíjszabályt és a duális képzést is eltöröltetné az OECD

2017. március 18. 11:00

Bőven talált hibát az OEDC a magyar gazdaságpolitikában, amelyek a növekedés útjában állnak.

"Megfelelő irányba halad a magyar gazdaságpolitika az OECD szerint" címmel adta ki közleményét a Nemzetgazdasági Minisztérium, amely úgy értelmezi a nemzetközi szervezet értékelését, hogy a sok dicséret mellé a kritikák csak azért férhettek be, mert a dokumentum még nem tudta figyelembe venni az összes kormányzati intézkedést. Ehhez képest az OECD "Going for Growth" jelentését olvasva inkább azt láthatjuk, hogy bizony a szervezet nagyon sok helyen lát olyan akadályokat, amelyek a növekedés útjában állnak. Csökkenteni kellene a bürokráciát és az adminisztratív terheket, javítani szükséges a szabályozási hatékonyságon, le kellene építeni a versenyt korlátozó szabályozásokat. Nincs oda az OECD a kormány által nagyon szeretett duális képzésért, és a nők korai nyugdíjazási lehetőségéért (Nők40) sem.

Az adminisztratív akadályok csökkentése

A bonyolult és gyakran változó szabályozás rombolja a versenyszektor beruházási hajlandóságát és versenyképességét. Bár az elmúlt években történt előrelépés, de a szabályozói politika átláthatóságát és stabilitását tovább kell növelni, és további erőfeszítéseket kell tenni a bürokrácia leépítésére. Az OECD szeretné, ha a Versenyhivatal rendszeresen véleményt formálna a készülő jogszabályokról, és felállítanánk egy korrupcióellenes hivatalt is.

Maradjanak a munkaerőpiacon az idősebbek

Hiába emelkedik 2022-ig 65 évre a nyugdíjkorhatár, az idősebbek munkapiaci aktivitása jelenleg is alacsony. A nyugdíjkorhatárt a várható élettartam emelkedésével párhuzamosan emelni kellene, a Nők40 programot pedig meg kellene szüntetni a nemzetközi szervezet szerint. A munkaképesség fenntartása érdekében támogatni kellene az élethosszig való tanulást.

Az oktatás hatékonyságának növelése

Az OECD utal a gyenge PISA-teszteredményekre és a felsőfokú oktatásban végzettek alacsony arányára, valamint a szakiskolai képzés hiányosságaira, melyek az oktatásban egyenlőtlenségeket okoznak, valamint a termelékenység alacsony növekedését. Az ajánlások között szerepel az alapkészségek jobb oktatása, és a duális képzés újragondolása. Utóbbi kapcsán az OECD-nek érezhetően az nem tetszik, hogy az alapkészségek elsajátítását segítő oktatás visszaszorult a szakmai gyakorlat rovására.

A verseny erősítése a szolgáltató szektorban

A kiskereskedelemben, a hálózatos iparágaknál az elégtelen verseny visszaveti az új termékek és technológiák bevezetését, ami miatt nincs termelékenységnövekedés. Az egyes szektorokban a kivételekre alapozó szabályozásokat el kell törölni, minél szélesebb, a versenyre alapozott korszerű keretrendszert kellene kialakítani. Az OECD javasolja a piaci koncentrációt okozó vállalategyesülések szigorúbb elbírálását, a kiskereskedelmi piacra lépés korlátainak csökkentését és egyértelművé tételét (például plázastop módosítása).

Az adóék (munkajövedelmet terhelő elvonások) csökkentése

Különösen az alacsony jövedelműek körében nagyon magas az adóék nemzetközi összevetésben, ami csökkenti a munkára ösztönzést és a munkaerő iránti keresletet is. Az adóéket az alacsony jövedelműek esetében a szociális hozzájárulás célzott csökkentésével és az adójóváírás bevezetésével javasolja csökkenteni az OECD. Az NGM ennek kapcsán arra hivatkozik, hogy a kormány az ajánlásnál sokkal célzottabban, a Munkahelyvédelmi Akció bevezetésével már megvalósította az alacsony jövedelműek adóék-csökkentését.

NEKED AJÁNLJUK
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?