9 °C Budapest

Súlyos gondok a magyar iskolákban: ezért indul hátránnyal annyi gyerek

2016. augusztus 19. 12:02

Pedagógusokat kérdeztek arról, hogyan látják a pénzügyi oktatás helyzetét Magyarországon, és melyek azok a kritikus pontok, amelyeken mindenképpen javítani kellene. A tanárok szerint több rendelkezésre álló időre, oktatást segítő eszközökre, a szülőkkel való szoros együttműködésre, valamint saját tudásuk bővítésére lenne leginkább szükség az ismeretek hatékonyabb átadásához.

A válaszadók jelentős hányada (96,5 százalék) szerint ugyanazon korosztályhoz tartozó általános iskolás diákok pénzügyi ismerete sok esetben igencsak különbözik - derül ki a K&H 2016 tavaszán, közel 1800 pedagógus megkérdezésén alapuló felméréséből.

Ennek fő okaiként a pedagógusok elsősorban az otthonról hozott különböző családi mintákat, a gyerekek eltérő egyéni személyes érdeklődését és fogékonyságát jelöték meg. Pozitív visszajelzés, hogy a diákok már 1. osztályos kortól nyitottak a pénzügyi téma iránt, és életkori sajátosságként ez a nyitottság kiemelkedő lelkesedéssel is társul. A gyerekek már ebben a korban szeretnének önállóan dönteni zsebpénzükről, és spórolni is hajlandóak, hogy nagyobb értékű tárgyakat megvásárolhassanak.

A válaszadó tanárok egybehangzó véleménye szerint a gyerekek pénzügyi nevelését már kisiskolás korban el kell kezdeni. Többségük úgy véli, ez a szülők és a tanárok együttes feladata kell, hogy legyen. A pénzügyi nevelésre a szülőknek is komoly hangsúlyt kell fektetni, mert a pénzügyi ismeretek átadása a családon belüli példamutatással, közös gondolkozással válik még hatékonyabbá.

Nehezítő tényezők

A felmérésből kiderül, hogy az iskolai pénzügyi oktatást komoly tényezők nehezítik:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • a megkérdezett pedagógusok saját pénzügyi jártasságukra vonatkozó véleménye viszonylag egyöntetű képet fest: 73 százalékuk szerint nem kellően felkészültek ahhoz, hogy átadják a tudást a gyerekeknek.
  • a rendelkezésre álló eszközök: míg 45 százalék úgy nyilatkozott, hogy iskolájukban semmilyen tananyag, módszertani segédlet nem érhető el a pénzügyi ismeretek oktatásához, addig a válaszadók 33 százalékánál az iskola rendelkezik pénzügyi témával foglalkozó felkészítő könyvekkel.
  • kevés az idő a pénzügyi témák iskolai keretek között való tárgyalására

Felkészült generáció, felelős társadalom

A tanárok pénzügyi felkészítésének és az oktatásra szánt idő megteremtésének hiánya egyelőre nem segíti, hogy egy pénzügyi tekintetben felkészültebb generáció nőhessen fel. Ha a pénzügyi oktatás a közoktatás részévé válik, egy pénzügyi szempontból felelősebb társadalom kiépítése is elérhető lesz.

Napi szinten foglalkozom a pénzügyi kultúrával, és hogy miként lehet ezt az általános iskolai oktatásba beágyazni. A gyerekek a konkrét dolgokat szeretik, ezért az a legfontosabb, hogy ismert helyzethez kapcsolódó feladatokat kapjanak. A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő során ehhez az elvhez híven gyakorlatias, életszerű feladatokat kell a gyerekeknek megoldaniuk. Az egész éves felkészülés alatt látható a versenyző csapatok gondolkodásmódjának fejlődése, és hogy már tudatosabban hozzák meg saját hétköznapjaik pénzügyi döntéseit

- mondta el Lendvai Györgyi, a program tanári tanácsadója.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem