37 °C Budapest
Súlyos gondok a magyar iskolákban: ezért indul hátránnyal annyi gyerek

Súlyos gondok a magyar iskolákban: ezért indul hátránnyal annyi gyerek

2016. augusztus 19. 12:02

Pedagógusokat kérdeztek arról, hogyan látják a pénzügyi oktatás helyzetét Magyarországon, és melyek azok a kritikus pontok, amelyeken mindenképpen javítani kellene. A tanárok szerint több rendelkezésre álló időre, oktatást segítő eszközökre, a szülőkkel való szoros együttműködésre, valamint saját tudásuk bővítésére lenne leginkább szükség az ismeretek hatékonyabb átadásához.

A válaszadók jelentős hányada (96,5 százalék) szerint ugyanazon korosztályhoz tartozó általános iskolás diákok pénzügyi ismerete sok esetben igencsak különbözik - derül ki a K&H 2016 tavaszán, közel 1800 pedagógus megkérdezésén alapuló felméréséből.

Ennek fő okaiként a pedagógusok elsősorban az otthonról hozott különböző családi mintákat, a gyerekek eltérő egyéni személyes érdeklődését és fogékonyságát jelöték meg. Pozitív visszajelzés, hogy a diákok már 1. osztályos kortól nyitottak a pénzügyi téma iránt, és életkori sajátosságként ez a nyitottság kiemelkedő lelkesedéssel is társul. A gyerekek már ebben a korban szeretnének önállóan dönteni zsebpénzükről, és spórolni is hajlandóak, hogy nagyobb értékű tárgyakat megvásárolhassanak.

A válaszadó tanárok egybehangzó véleménye szerint a gyerekek pénzügyi nevelését már kisiskolás korban el kell kezdeni. Többségük úgy véli, ez a szülők és a tanárok együttes feladata kell, hogy legyen. A pénzügyi nevelésre a szülőknek is komoly hangsúlyt kell fektetni, mert a pénzügyi ismeretek átadása a családon belüli példamutatással, közös gondolkozással válik még hatékonyabbá.

Nehezítő tényezők

A felmérésből kiderül, hogy az iskolai pénzügyi oktatást komoly tényezők nehezítik:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • a megkérdezett pedagógusok saját pénzügyi jártasságukra vonatkozó véleménye viszonylag egyöntetű képet fest: 73 százalékuk szerint nem kellően felkészültek ahhoz, hogy átadják a tudást a gyerekeknek.
  • a rendelkezésre álló eszközök: míg 45 százalék úgy nyilatkozott, hogy iskolájukban semmilyen tananyag, módszertani segédlet nem érhető el a pénzügyi ismeretek oktatásához, addig a válaszadók 33 százalékánál az iskola rendelkezik pénzügyi témával foglalkozó felkészítő könyvekkel.
  • kevés az idő a pénzügyi témák iskolai keretek között való tárgyalására

Felkészült generáció, felelős társadalom

A tanárok pénzügyi felkészítésének és az oktatásra szánt idő megteremtésének hiánya egyelőre nem segíti, hogy egy pénzügyi tekintetben felkészültebb generáció nőhessen fel. Ha a pénzügyi oktatás a közoktatás részévé válik, egy pénzügyi szempontból felelősebb társadalom kiépítése is elérhető lesz.

Napi szinten foglalkozom a pénzügyi kultúrával, és hogy miként lehet ezt az általános iskolai oktatásba beágyazni. A gyerekek a konkrét dolgokat szeretik, ezért az a legfontosabb, hogy ismert helyzethez kapcsolódó feladatokat kapjanak. A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő során ehhez az elvhez híven gyakorlatias, életszerű feladatokat kell a gyerekeknek megoldaniuk. Az egész éves felkészülés alatt látható a versenyző csapatok gondolkodásmódjának fejlődése, és hogy már tudatosabban hozzák meg saját hétköznapjaik pénzügyi döntéseit

- mondta el Lendvai Györgyi, a program tanári tanácsadója.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 13:00