33 °C Budapest
Súlyos gondok a magyar iskolákban: ezért indul hátránnyal annyi gyerek

Súlyos gondok a magyar iskolákban: ezért indul hátránnyal annyi gyerek

2016. augusztus 19. 12:02

Pedagógusokat kérdeztek arról, hogyan látják a pénzügyi oktatás helyzetét Magyarországon, és melyek azok a kritikus pontok, amelyeken mindenképpen javítani kellene. A tanárok szerint több rendelkezésre álló időre, oktatást segítő eszközökre, a szülőkkel való szoros együttműködésre, valamint saját tudásuk bővítésére lenne leginkább szükség az ismeretek hatékonyabb átadásához.

A válaszadók jelentős hányada (96,5 százalék) szerint ugyanazon korosztályhoz tartozó általános iskolás diákok pénzügyi ismerete sok esetben igencsak különbözik - derül ki a K&H 2016 tavaszán, közel 1800 pedagógus megkérdezésén alapuló felméréséből.

Ennek fő okaiként a pedagógusok elsősorban az otthonról hozott különböző családi mintákat, a gyerekek eltérő egyéni személyes érdeklődését és fogékonyságát jelöték meg. Pozitív visszajelzés, hogy a diákok már 1. osztályos kortól nyitottak a pénzügyi téma iránt, és életkori sajátosságként ez a nyitottság kiemelkedő lelkesedéssel is társul. A gyerekek már ebben a korban szeretnének önállóan dönteni zsebpénzükről, és spórolni is hajlandóak, hogy nagyobb értékű tárgyakat megvásárolhassanak.

A válaszadó tanárok egybehangzó véleménye szerint a gyerekek pénzügyi nevelését már kisiskolás korban el kell kezdeni. Többségük úgy véli, ez a szülők és a tanárok együttes feladata kell, hogy legyen. A pénzügyi nevelésre a szülőknek is komoly hangsúlyt kell fektetni, mert a pénzügyi ismeretek átadása a családon belüli példamutatással, közös gondolkozással válik még hatékonyabbá.

Nehezítő tényezők

A felmérésből kiderül, hogy az iskolai pénzügyi oktatást komoly tényezők nehezítik:

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • a megkérdezett pedagógusok saját pénzügyi jártasságukra vonatkozó véleménye viszonylag egyöntetű képet fest: 73 százalékuk szerint nem kellően felkészültek ahhoz, hogy átadják a tudást a gyerekeknek.
  • a rendelkezésre álló eszközök: míg 45 százalék úgy nyilatkozott, hogy iskolájukban semmilyen tananyag, módszertani segédlet nem érhető el a pénzügyi ismeretek oktatásához, addig a válaszadók 33 százalékánál az iskola rendelkezik pénzügyi témával foglalkozó felkészítő könyvekkel.
  • kevés az idő a pénzügyi témák iskolai keretek között való tárgyalására

Felkészült generáció, felelős társadalom

A tanárok pénzügyi felkészítésének és az oktatásra szánt idő megteremtésének hiánya egyelőre nem segíti, hogy egy pénzügyi tekintetben felkészültebb generáció nőhessen fel. Ha a pénzügyi oktatás a közoktatás részévé válik, egy pénzügyi szempontból felelősebb társadalom kiépítése is elérhető lesz.

Napi szinten foglalkozom a pénzügyi kultúrával, és hogy miként lehet ezt az általános iskolai oktatásba beágyazni. A gyerekek a konkrét dolgokat szeretik, ezért az a legfontosabb, hogy ismert helyzethez kapcsolódó feladatokat kapjanak. A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő során ehhez az elvhez híven gyakorlatias, életszerű feladatokat kell a gyerekeknek megoldaniuk. Az egész éves felkészülés alatt látható a versenyző csapatok gondolkodásmódjának fejlődése, és hogy már tudatosabban hozzák meg saját hétköznapjaik pénzügyi döntéseit

- mondta el Lendvai Györgyi, a program tanári tanácsadója.

NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?