27 °C Budapest
Te megélnél ennyiből? Ezek a legrosszabbul fizetett szakmák Magyarországon

Te megélnél ennyiből? Ezek a legrosszabbul fizetett szakmák Magyarországon

2021. október 4. 11:10

2019 és 2020 között közel 40 ezer forinttal nőtt a magyarok bruttó átlagkeresete a statisztikák szerint, ám bizonyos foglalkozási körökben még mindig elképesztően alacsonyak a bérek. Összeszedtük a 20 legrosszabbul fizető szakmát, és kiderül, hogy jellemzően szakképesítést nem igénylő, könnyű vagy közepesen nehéz fizikai munkákról van szó.

Magyarországon a bruttó átlagkereset 2020-ban 403 616 forint volt, ez 38 738 forintos, 10,5 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. Vannak azonban olyan szakmák, melyekben súlyosan elmarad a megkereshető bér az átlagtól, ezt onnan tudjuk, hogy nemrég frissítette foglalkozás szintű keresetstatisztikáját a Központi Statisztikai Hivatal.

Korábban már megvizsgáltuk, mely foglalkozásokban nőttek nagyot, és melyekben csökkentek egy év leforgása alatt, most azokat a szakmákat szedjük össze, amelyekben a hivatal szerint a legkevesebbet lehet keresni.

Ebben a 20 foglalkozási körben 119 ezer és 213 ezer forint között keresnek, de ez bruttó bér, ebből még levonásra kerülnek az adók és a járulékok. Jellemzően szakképesítést nem igénylő, könnyű és közepesen nehéz könnyűipari fizikai munkákról van szó.

2020-ban Magyarországon legrosszabbul a nád- és fűzfeldolgozó, seprű-, kefegyártók kerestek, bruttó 119 921 forintot. Ők azok, akik a fűzfa vesszőjéből használati tárgyakat készítenek, nádból az építőipar számára tetőfedő anyagot, nádszövetet, nádpadlót vagy nádlemezt állítanak elő. Ez közepesen nehéz fizikai munkának számít, ennek ellenére a könnyűiparban jellemzően alacsony munkabérért foglalkoztatják a munkaerőt. A könnyűipari foglalkozások közül szintén extrém alacsonyak a kereseti lehetőségek textilműves, hímző, csipkeverőként (br. 163 636 forint), ruházati gép kezelőjeként és gyártósor mellett dolgozóként (br. 211 558 forint) és egyéb kézműipari foglalkozásúként (br. 213 396 forint).

De kirívóan keveset keresnek az erdőgazdaságban dolgozók közül két kategóriában is: az egyszerű erdészeti, vadászati és halászati foglalkozásúak bruttó 140 814 forintot, az erdészeti foglalkozásúak 163 061 forintot. Ellenben az Mezőgazdasági, erdészeti, halászati és vadászati tevékenységet folytató egység vezetőivel, ők bruttó 556 037 forintot, az Erdő- és természetvédelmi technikusok 367 113 forintot, erdő- és természetvédelmi mérnökök 536 350 forintot.

A mezőgazdasági munkák közül három is bekerült a TOP20 legrosszabbul keresők listájába: a méhészek bruttó 167 750 forintot, az egyszerű mezőgazdasági foglalkozásúak 173 637 forintot, a zöldségtermesztők 182 415 forintot keresnek a hivatalos adatok szerint. De nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ezek jellemzően idénymunkák, tehát nem lehet az év minden egyes napján végezni őket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A munkaerőpiacon az elmúlt másfél évben jelentős változások mentek végbe, amelyek a szakmunkások lehetőségeit is átalakították. A szakemberek iránti igényt elemezve kirajzolódik, hogy takarítást, tisztítást végzők munkája iránt 19 százalékkal nőtt meg a kereslet, és 2020-ban már közel 10 százalékkal többet kerestek, mint 2019-ben, ettől függetlenül az egyik legrosszabbul fizetett szakma ma Magyarországon.

Úgynevezett egyéb takarító és kisegítőként bruttó 192 329 forintot, háztartási takarító és kisegítőként br. 197 950 forintot, intézményi  takarító és kisegítőként  br. 200 336 forintot és kézi mosó, vasalóként  br. 212 424 forintot lehetett keresni 2020-ban Magyarországon.

Küszöbön a 200 ezres minimálbér

Orbán Viktor miniszterelnök még nyáron beszélt először a jelenleg bruttó 167 ezer forintos minimálbér 200 ezer forintra való emeléséről, azóta már a tárgyalások is folynak. A legutóbbi információk szerint érdemi előrelépés nem történt, de legalább megismerték a munkaadók és a szakszervezetek, hogy milyen makrogazdasági környezettel számol jövőre a kabinet.

De az már biztos, hogy komoly következményei lesznek az emelésnek a közgazdászok úgy vélekedtek, hogy berobbantja az inflációt a minimálbér 20%-os emelése. Ha a vállalatoknak a költsége nő, akkor elkezdenek hatékonyabban dolgozni vagy elkezdenek árat emelni és megszabadulni a munkavállalóktól - számolt be a Portfolio.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.08 08:30
A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény s...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
laskainelli  |  2022.08.03 13:31
Szétesőnek tűnik a világunk. Érzelmi hullámvasutakra szállunk fel, lefelé csúszunk a negatív érzések...
vezetoi-coaching  |  2022.08.03 11:21
Akár külföldön, akár itthon, valami radikálisan mást keresel szenvedélyként, jövedelem-forrásként, m...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?