2 °C Budapest
woman cleaning home furniture with disinfectant

Ezek a nők Pesten duplaannyit keresnek, mint vidéken: tömegeket keresnek, végzettség sem kell

2021. október 2. 07:02

A pandémia nyomán megnőttek az igények, extra figyelmet kell fordítani munkahelyeink és otthonaink takarítására, fertőtlenítésére is: jól látszik, hogy megnőtt a kereslet az intézményi takarítókra, de a magánháztartásokban is nagy rájuk az igény. De vajon mennyit lehet keresni takaírítónőként Budapesten és vidéken, és hogy kell ezután adózni? - ennek járt utána a Pénzcentrum.

A pandémia nem csak sokunk életét változtatta meg, de olyan tevékenységek, elvárások kerültek a középpontba, melyek azelőtt egyáltalán nem voltak fontosak. Ilyen például a higiénia. A koronavírus-járvány után is érvényben maradtak az emelt szintű higiéniai előírások, fokozott figyelmet fordítanak a rendszeres és alapos fertőtlenítésre az intézményekbe.

A Nemzeti Népegészségügyi központ a betartandó óvintézkedések között említi, hogy a lakosság otthonában tisztítsa a gyakran megérintett felületeket rutinszerűen (például: asztalok, ajtókilincsek, villanykapcsolók, fogantyúk, íróasztalok, WC-k, csapok, mosogatók és mobiltelefonok)!

Egyértelműen nagyobb figyelmet kell tehát fordítanunk otthonaink védelmére, és alaposabban kell takarítanunk az eddig elhanyagolt felületeket is. Ezek a változások pedig nyomot hagytak, hiszen ahol több a munka, oda több ember is kell.  A Profession elemzése szerint, a munkaerőpiacon az elmúlt másfél évben jelentős változások mentek végbe, amelyek a szakmunkások lehetőségeit is átalakították. A szakemberek iránti igényt elemezve kirajzolódik, hogy

takarítást, tisztítást végzők munkája iránt 19 százalékkal nőtt meg a kereslet.

Ahol pedig nő a kereslet, ott nőnek a bérek is. Erre bizonyítékunk is van, hiszen nemrég frissítette foglalkozás szintű keresetstatisztikáját a Központi Statisztikai Hivatal. Korábban csak a nemzetgazdasági ágakra lebontott bruttó és nettó fizetéseket tudtuk vizsgálni, mostantól azonban több mint 470 foglalkozás bruttója elérhető bárki számára. Ezekből az adatokból kiderül, hogy mennyit kerestek 2019-ben, illetve 2020-ban azok akik takarítási, tisztítási munkákat végeztek:

Ahogy a grafikán is jól látszik, a pandémia első évében már sokkal jobban lehetett keresni takarítóként, mint 2019-ben – de ez persze a legtöbb foglalkozásról elmondható. Hogy mely szektorokban csökkentek a bérek, arról ebben a cikkben írtunk részletesebben:

Kiszámoltuk, hogy a háztartási takarító és kisegítőknek 8,4 százalékkal, az intézményi takarító és kisegítőknek 9,3 százalékkal, a kézi mosó, vasalóknak 10,8 százalékkal, a járműtakarítóknak 10,3 százalékkal, az ablaktisztítóknak 9,7 százalékkal, míg az egyéb takarító és kisegítőknek 8,6 százalékkal nőtt a bruttó bérük.

Ez lényegesen több mint a 477  foglalkozás átlaga, a 3,8 százalék.

A statisztika és a valóság

Jól tudjuk azonban, hogy a gyakorlatban ez egy kicsit másként fest. Tény, hogy nem csak az intézményeknek van több takarítóra szüksége, de a háztartásokban is folyamatos rájuk az igény. De amíg például egy irodaház kezelője csak hivatalos formában alkalmazhatja őket, addig a háztartások, habár van már erre kidogozott eljárásrend, ma még jellemzően kevesen regisztrálják a bejárónőket.

Mivel egy viszonylag szürke zónáról van szó, ezért legtöbben ismerősökön keresztül, vagy hirdetésben, Facebook csoportokban keresnek segítőt otthonra. Hogy van igény az ilyen jellegű munkákra, az nem csak a fenti adatokból látszik, de a feladott hirdetések számából is. A hirdetőoldalakon megadott bérek nagyjából egybevágnak a KSH adataival, 140 és 200 ezres nettó keresettel hirdetnek a cégek, attól függ nappali vagy éjszakai munkarendben kell-e dolgozni. Persze vannak kiugró kereseti lehetőségek is: állandó éjszakásként egy gyorsétterem takarításáért akár nettó 280 ezek forintot is lehet kapni, az étterem nagyságától és típusától függően.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Más a helyzet azonban azokkal, akik magánháztartásokba járnak takarítani. A Pénzcentrumnak nyilatkozó Erika vidéken, de még a fővárosi agglomerációban lakik, speciális munkarendben dolgozik egy büfében, így minden második hete szabad: ő ezeken a napok jár házakhoz takarítani, és megállapodás szerint 7-8 ezer forintot kap.

Mivel én gyorsan dolgozom, egy 120 négyzetméteres házzal végzek egy fél nap alatt. Sosem hirdettem magam, egy barátnőm szervezett be, és onnantól szájról szájra járt a telefonszámom, annyian hívnak, hogy el sem tudom vállalni.

Elmondása szerint, nagyjából így meg tudja duplázni a keresetét, habár gyakorlatilag nincs szabadnapja.

Az óradíjakról nagyjából elmondható, hogy ahány háztartás, annyi egyéni megállapodás: de

a fővárosban 2 ezer forintos óradíj alatt már nem nagyon megy el senki másvalaki lakását kipucolni, de látni 3500 forint/órás hirdetéseket is.

Csak összehasonlításképpen: ma Magyarországon (2021. júliusában) a nettó átlagkereset a teljes munkaidőben foglalkoztatottak körében nettó 288 ezer forint volt, ami 1800 forintos órabért jelent.

Vidéken jellemzően azonban csak álom egy háromezres órabér háztartási alkalmazottként, ott 1200-1500 forintért is elmennek dolgozni házakhoz, jellemzően a „rendes” munka előtt, vagy után, esetleg hétvégéken. Persze ha valaki túl alacsony óradíjért dolgozik, az is gond, hiszen ha alulárazza magát, és olcsón elvállalja a munkát, akkor csökkenni fognak az óradíjak, és ne felejtsük el a takarítás nehéz és megterhelő fizikai munka, arról nem is beszélve, hogy kifejezetten bizalmi állás.

Biznisz iz Biznisz

Nem csak az irodák, de az otthonok takarítása is nagy üzlet, ma már rengeteg vállalkozás jött létre ezen igények kiszolgálására. Aki takarítócéget hív, az egyrészt sokkal biztonságosabb, hiszen nyoma van és pontosan rögzített, hogy ki jár a lakásunkban, biztosak lehetünk benne, hogy a  fenti áraknál csak többet fogunk fizetni: egy 50 és 100 négyzetméteres lakásért 10-15 ezer forint közötti összeget számláznak ki  egyszeri alkalom után, és az még nem is piperetakarítás - tehát sem a kanapét nem fogják elhúzni, sem pedig a könyveket lepakolni a polcról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem