1 °C Budapest
Frustrated owner sitting at table in closed cafe or coffee shop, small business lockdown due to coronavirus.

Brutális a bércsökkenés ezekben a szakmákban: ők a pandémia legnagyobb vesztesei

2021. szeptember 28. 16:55

Nemrég frissítette foglalkozás szintű keresetstatisztikáját a Központi Statisztikai Hivatal, így megtudhattuk, mennyi volt az egyes szakmákban dolgozók átlagkeresete 2019-ben, illetve 2020-ban. Bár a legtöbben a statisztikák szerint többet kerestek, mint az azt megelőző évben, vannak azonban olyanok, akik lényegesen kevesebbet kaptak készhez.

Magyarországon a bruttó átlagkereset 2019-ben 367 833 forint volt, 2020-ban pedig 403 616 forint volt, ez 38 738 forintos, 10,5 százalékos emelkedést jelent. Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni, hogy 2020 év elején, márciusban tört ki a pandémia, ami számos szektort megrángatott, mint ahogy azt a részletes adatokból is kiderül.

Az NFSZ, azaz a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat korábban évről évre közölte, mely szakmákban legmagasabbak az átlagbérek, ám egy ideje ez az adatközlés leállt, helyette a KSH által kiadott nemzetgazdasági ágakra lebontott bruttó, illetve nettó fizetések összegét tudtuk vizsgálni.

Nemrég azonban frissítette foglalkozás szintű keresetstatisztikáját a Központi Statisztikai Hivatal, Magyarországon nem meglepő módon a bruttó átlagkereset a vezető beosztásban dolgozók körében a legmagasabb. De érdekes összehasonlítani a különféle szakmák immár rendelkezésünkre álló átlagkeresetét. Jelenleg két teljes év friss adatai állnak rendelkezésünkre: a 2019-es és a 2020-as év, és bár a felsorolt több mint 470 foglalkozás túlnyomó többségében nőttek a fizetések, van mégis 21 olyan terület, ahol csökkentek:

Ha történetesen nem is tudnánk, mely ágazatokra volt negatív hatással a pandémia, ezekből az adatokból ki is találhatnánk. Legnagyobb veszteség a vám- és pénzügyőröket érte, nekik közel 50 ezer forinttal csökkent a bruttó átlagfizetésük 2020-ban 2019-hez képest – logikus, hiszen szinte az első lépés a határok lezárása volt. De rajtuk kívül rosszul jártak még a nyomozók is, nekik 47 705 forinttal jutott kevesebb.  A légiforgalmi irányítástechnikai berendezések üzemeltetőinek fizetése 565 ezer forintról 518 ezer forintra esett vissza, a repülőgépmotor-karbantartó, és javítóké 15 ezer forinttal csökkent, a légijármű-vezetőké, hajózómérnökké 11 700 forinttal, hiszen a légi közlekedés is gyakorlatilag egyik napról a másikra leállt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem csak a repterek, de a színházak és a mozik is bezártak: mozigépészek, vetítőgépészek keresete pedig megcsappant 10 ezer forinttal. Komoly vesztesei még a pandémiának a jelnyelvi tolmácsok, az ő átlagkeresetük 38 ezer forinttal csökkent, feltehetően már csak azért is, mert azok a rendezvények, melyeken korábban dolgoztak, nem kerültek megrendezésre a járványhelyzet miatt. A statisztikusok 16 900 forinttal, a kölcsönzők 13 ezer forinttal, a hobbiállat-gondozó, -kozmetikusok 7 700 forinttal kerestek kevesebbet 2020-ban, mint az azt megelőző évben.

Ha a százalékos arányokat vizsgáljuk, azaz mely szakmákban milyen arányban csökkentek a fizetések, azt látjuk, hogy legrosszabbul a jelnyelvi tolmácsok jártak, az ő bruttó átlagfizetésük 10,6 százalékkal csökkent, a vám- és pénzügyőröké 8,8 százalékkal, a helyi önkormányzatok vezetőié 8,3 százalékkal, míg a légiforgalmi irányítástechnikai berendezések üzemeltetőié 8,2 százalékkal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.02.06 07:49
Kell-e tudás? És hogy szerezzük meg? És a gyerekeinknek hogyan adjuk át, ha bennünk megvan? Pláne, h...
hrdoktor  |  2023.02.06 06:28
A C-vitamin a legelső, legismertebb, legnépszerűbb táplálékkiegészítő, amely szinte minden család há...
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?