1 °C Budapest
Heart rate monitor, patient and doctors in background in intensive care unit or emergency room

Brutális a béremelkedés ezekben a szakmákban: ők a pandémia legnagyobb nyertesei

2021. szeptember 29. 14:33

A KSH újfajta adatközlése nyomán tudjuk, mennyi volt a foglalkozások szerinti bruttó átlagkereset 2019-ben, illetve 2020-ban. Bár a legtöbben a statisztikák szerint többet kerestek tavaly, mint az azt megelőző évben, vannak azonban olyanok, akiknek kiugró mértékben nőtt meg a bruttójuk. Nem meglepő módon legtöbben közülük ugyahhoz a nemzetgazdasági ághoz tartoznak.

Egy korábbi cikkünkben azt vizsgáltuk, kik azok, akiknek a bruttó átlagbére 2019-ről 2020-ra nagyot esett, most pedig azt vizsgáljuk meg, kiknek emelkedett a legnagyobb mértékben. Ezt már csak azért is meg tudjuk tenni, mivel nemrég frissítette foglalkozás szintű keresetstatisztikáját a Központi Statisztikai Hivatal. Sokáig semmiféle adatta nem rendelkeztünk erről, csupán a nemzetgazdasági ágakra lebontva volt elérhető a bruttó és a nettó átlagbér.

Magyarországon a bruttó átlagkereset 2019-ben 367 833 forint volt, 2020-ban pedig 403 616 forint volt, ez 38 738 forintos, 10,5 százalékos emelkedést jelent. Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni, hogy 2020 év elején, márciusban tört ki a pandémia, ami számos szektort megrángatott, mint ahogy azt a részletes adatokból is kiderül, de a KSH által felsorolt több mint 470 foglalkozásban dolgozók túlnyomó részében emelkedtek a bérek. Mi most a 20 legdinamikusabb béremelkedést vesszük górcső alá.

Ahogy a drasztikus csökkenéseknél, úgy a drasztikus emelkedéseknél is kirajzolódik egyfajta trend. Azt látjuk, hogy a 20 toplistásból 12 egészségügyi foglalkozás: a szülésznőtől a mentőtiszten át egészen az alternatív gyógymódokat alkalmazó szakemberig. Jellemzően tehát olyan szakmákról van szó, akikre nagy kereslet volt a piacon az egészségügyi válsághelyzetben. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy 170 ezer egészségügyi dolgozó kapott bruttó 500 ezer forintos juttatását a koronavírus-járvány idején tanúsított helytállásáért2020 júliusában - minden bizonnyal ez is beleszámított az átlagbérbe.

Első helyen az ipari alpinisták végeztek, nekik egy év alatt, szinte hihetetlen, de 68,9 százalékkal emelkedett a bruttó átlagbérük: 252 111 forintról 812 388 forintra. Mint tudjuk, nagyon megugrottak az építőipari költségek, és az anyagárak változása vélhetően kihatott a szakipari munkákra, így az ipari alpinisták bérezésére is.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ezen felül nagyot nőtt még a fizetésük a könyvtári, levéltári nyilvántartóknak is, 2019-ben a bruttó átlagbérük rendkívül alacsony, 186 649 forint volt, 2020-ban azonban már 285 521 forintot kerestek. Ennek egyik oka lehet, hogy a művészeti szervezeteknél, a közművelődési intézményeknél és a közgyűjteményeknél foglalkoztatott közalkalmazottak jogviszonyváltásával párhuzamosan 2020-ban 6 százalékos béremelést hajtottak végre. De a bírók, ügyészek, sportolók is jól jártak, lényegesen több pénzt vihettek haza, mint az azt megelőző évben.

Ha a százalékos arányokat nézzük, akkor az alpinistákat a könyvtári nyilvántartók követik 34,6 százalékos bruttó béremelkedéssel, őket a képzőművészek 26 százalékossal. Negyedik helyen a védőnők 25 százalékos emelkedése áll, ötödik helyen pedig az egészégügyi dokumentátorok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.02.06 07:49
Kell-e tudás? És hogy szerezzük meg? És a gyerekeinknek hogyan adjuk át, ha bennünk megvan? Pláne, h...
hrdoktor  |  2023.02.06 06:28
A C-vitamin a legelső, legismertebb, legnépszerűbb táplálékkiegészítő, amely szinte minden család há...
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?