12 °C Budapest
Heart rate monitor, patient and doctors in background in intensive care unit or emergency room

Brutális a béremelkedés ezekben a szakmákban: ők a pandémia legnagyobb nyertesei

2021. szeptember 29. 14:33

A KSH újfajta adatközlése nyomán tudjuk, mennyi volt a foglalkozások szerinti bruttó átlagkereset 2019-ben, illetve 2020-ban. Bár a legtöbben a statisztikák szerint többet kerestek tavaly, mint az azt megelőző évben, vannak azonban olyanok, akiknek kiugró mértékben nőtt meg a bruttójuk. Nem meglepő módon legtöbben közülük ugyahhoz a nemzetgazdasági ághoz tartoznak.

Egy korábbi cikkünkben azt vizsgáltuk, kik azok, akiknek a bruttó átlagbére 2019-ről 2020-ra nagyot esett, most pedig azt vizsgáljuk meg, kiknek emelkedett a legnagyobb mértékben. Ezt már csak azért is meg tudjuk tenni, mivel nemrég frissítette foglalkozás szintű keresetstatisztikáját a Központi Statisztikai Hivatal. Sokáig semmiféle adatta nem rendelkeztünk erről, csupán a nemzetgazdasági ágakra lebontva volt elérhető a bruttó és a nettó átlagbér.

Magyarországon a bruttó átlagkereset 2019-ben 367 833 forint volt, 2020-ban pedig 403 616 forint volt, ez 38 738 forintos, 10,5 százalékos emelkedést jelent. Ugyanakkor nem szabad elfeledkezni, hogy 2020 év elején, márciusban tört ki a pandémia, ami számos szektort megrángatott, mint ahogy azt a részletes adatokból is kiderül, de a KSH által felsorolt több mint 470 foglalkozásban dolgozók túlnyomó részében emelkedtek a bérek. Mi most a 20 legdinamikusabb béremelkedést vesszük górcső alá.

Ahogy a drasztikus csökkenéseknél, úgy a drasztikus emelkedéseknél is kirajzolódik egyfajta trend. Azt látjuk, hogy a 20 toplistásból 12 egészségügyi foglalkozás: a szülésznőtől a mentőtiszten át egészen az alternatív gyógymódokat alkalmazó szakemberig. Jellemzően tehát olyan szakmákról van szó, akikre nagy kereslet volt a piacon az egészségügyi válsághelyzetben. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy 170 ezer egészségügyi dolgozó kapott bruttó 500 ezer forintos juttatását a koronavírus-járvány idején tanúsított helytállásáért2020 júliusában - minden bizonnyal ez is beleszámított az átlagbérbe.

Első helyen az ipari alpinisták végeztek, nekik egy év alatt, szinte hihetetlen, de 68,9 százalékkal emelkedett a bruttó átlagbérük: 252 111 forintról 812 388 forintra. Mint tudjuk, nagyon megugrottak az építőipari költségek, és az anyagárak változása vélhetően kihatott a szakipari munkákra, így az ipari alpinisták bérezésére is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezen felül nagyot nőtt még a fizetésük a könyvtári, levéltári nyilvántartóknak is, 2019-ben a bruttó átlagbérük rendkívül alacsony, 186 649 forint volt, 2020-ban azonban már 285 521 forintot kerestek. Ennek egyik oka lehet, hogy a művészeti szervezeteknél, a közművelődési intézményeknél és a közgyűjteményeknél foglalkoztatott közalkalmazottak jogviszonyváltásával párhuzamosan 2020-ban 6 százalékos béremelést hajtottak végre. De a bírók, ügyészek, sportolók is jól jártak, lényegesen több pénzt vihettek haza, mint az azt megelőző évben.

Ha a százalékos arányokat nézzük, akkor az alpinistákat a könyvtári nyilvántartók követik 34,6 százalékos bruttó béremelkedéssel, őket a képzőművészek 26 százalékossal. Negyedik helyen a védőnők 25 százalékos emelkedése áll, ötödik helyen pedig az egészégügyi dokumentátorok.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem