1 °C Budapest
Fény derült 2016 legkeresettebb szakmáira: a tied közte van?

Fény derült 2016 legkeresettebb szakmáira: a tied közte van?

2016. április 25. 17:30

2015-ben a dolgozók 81 százalékának növekedett a kereslete, ami a legtöbb esetben egy új állás egy új vállalatnál vagy egy általános éves béremelés eredménye.


Az alkalmazottak több mint fele pozitívan tekint a 2016-os évre, és ezzel együtt többségük béremelésre számít. Továbbá, a legtöbb munkavállaló lojális munkáltatójához, és 60 százalékuk akár 3-5 évet is eltölt egy vállalatnál. Mindezek mellett az is kiderül, hogy bár az átlagbérek növekedtek, csak a munkavállalók fele van megelégedve jelenlegi fizetésével. De vajon milyen szakmák iránt van kereslet 2016-ban?

Life Sciences

Magyarország továbbra is kedvelt helyszín klinikai vizsgálatokhoz, és a globális trendeknek megfelelően, a gyógyszercégek egyre több vizsgálatot szerveznek ki. Az olyan gyógyszeripari és orvostechnikai gyártóhelyeken, amelyek export piacokra termelnek, szintén növekszik a szakemberek iránti igény, amit tovább növel az a tény, hogy a frissen végzettek leginkább külföldön helyezkednek el.

Arra számítunk, hogy 2016-ban az innovatív gyógyszercégeknél a legkeresettebbek a gyógyszer ártámogatási ügyekkel foglalkozó szakemberek lesznek, valamint kevesebb nyitott pozícióra számítunk az orvosi eszközök értékesítésében. Az orvos tanácsadók és szakértők iránt is növekszik az igény, mivel az egészségügyi döntéshozókkal és véleményformálókkal való kapcsolattartás kiemelt jelentőségű, ahogy az orvos látogatói hálózatok mérete tovább csökken.

IT

A Hays tanácsadói szerint, várhatóan a Java fejlesztők lesznek 2016-ban is a legkeresettebb szakemberek. Ugyanakkor egyre növekvő igényt tapasztalunk a Microsoft technológiákban tapasztalt fejlesztők iránt. Az utóbbi időben több olyan kereséssel is találkoztunk, ami a hazai piacra addig nem volt jellemző, ilyen például a DevOps szakemberek iránti igény. Nem mellékes, hogy egyre több mobilfejlesztési projektet hoznak a hazai piacra. A bérek tekintetében a legnagyobb növekedést a Java fejlesztőknél figyeltük meg, ez körülbelül 10-15 százalékra tehető.

Mérnöki és gyártási területek

A termelési- és gyártási területek továbbra is népszerűek, és nagy az igény a nyelveket beszélő, multinacionális gyártó cégnél szerzett tapasztalattal rendelkező jelöltekre. A cégek szívesen fogadnak pályakezdő (főként szakmai gyakorlati tapasztalattal rendelkező), ambiciózus jelölteket is.
Az elmúlt években tapasztalható trend továbbra is jellemző, és egyre nagyobb a kereslet a megfelelő szaktudással rendelkező projektmérnökök iránt. A Projektmérnöki és az NPI mérnöki pozíciók mellett, egyre több vállalat keres ún. Termékmérnöki pozícióba szakembereket, amely tulajdonképpen projektvezetői feladatokat takar egy adott termék vagy termékcsalád teljes életciklusára való felelősséggel.

A mechanikai konstrukció és tervezés területen, leginkább a természetes fluktuáció kapcsán találkozunk munkaerő igényekkel. A 3D tervezésben jártas mérnökök például az ország szinte bármely pontján könnyedén el tudnak helyezkedni.

Az automatizálást és az ipari mérnökséget illetően a komolyabb fejlesztések, beruházások miatt, szintén egyre több szakembert várnak a cégek. A megfelelő gyakorlati tapasztalattal rendelkezőknél pedig kiemelkedően magas bérezés érhető el, csakúgy, mint a Continous Improvement területen.

Pénzügy és számvitel

Az elmúlt évek szabályozásai alapján, tovább nő a nemzetközi pénzügyi riporting rendszerekben jártas könyvelők iránti igény. A Magyarországon jelentős gyártó- és gyógyszeripari szektor mellett, a Szolgáltató Központok különböző nyelvtudást igénylő, könyvelési szempontból összetettebb pozíciói jellemzik a piacot. Utóbbiak bérezésével nehezen veszi fel a versenyt a nem Szolgáltató Központ szektor, ahol a komplexebb feladatok mellé alacsonyabb bérezés társul, azonban ezeknél a pozícióknál is egyre gyakrabban tartozik az elvárások közé a nemzetközi számviteli ismeret.

A magyarországi gyártóipar további megerősödése számos új lehetőséget nyit a termelési kontrollingben járatos szakemberek számára vidéken és Budapesten egyaránt. Ezek alapján tovább növekszik a nyelveket beszélő, specializált kontrollerek iránti igény, akik a klasszikus pénzügyi kontrolling feladatokon túl, átfogóbb pénzügyi ismeretekkel rendelkeznek.

Értékesítés és marketing

A műszaki értékesítői terület továbbra is gyorsan és jelentősen fejlődött az elmúlt évben a gyártási és mérnöki ágazattal párhuzamosan. Megfigyelhető volt, hogy a gyártási tevékenység növekedése miatt, több cég is Magyarországra hozta az értékesítési folyamatait. Bérezés tekintetében ezen ágazatban a leginkább versenyképesek a fizetések. Hasonló növekedés volt megfigyelhető az IT és telekommunikációval kapcsolatos értékesítés területén. Az információs és technológiai terület gyors és egyre nagyobb mértékű fejlődése nemcsak az IT szakembereknek, hanem az értékesítőknek is új lehetőségeket biztosított.
Nyelvtudást tekintve a legtöbb pozícióban az angol nyelv ismerete továbbra is alapelvárásnak számít a külföldi ügyfelekkel való kapcsolattartás miatt. Magasabb szintű pozícióknál fontos az adott iparág és terület ismerete, azonban az elmúlt év során, sok cég keresett motivált, értékesítési beállítottságú pályakezdőket is.

Üzleti kiszolgáló központok

A Kiszolgáló Központok körében Magyarország kedvelt hely, de Budapesten kívül, egy vidéki kormánytámogatás révén, egyre több vállalat jelenik meg más városokban is (pl. Debrecen, Pécs). Az új partnerek számára a pénzügy és számvitel terület a legkedvezőbb. A francia/német/olasz nyelvtudás továbbra is keresett, de olyan új nyelvek iránti igények is megjelentek, mint pl. a szlovák, cseh, román, török. A piac továbbra is szűkölködik a holland, norvég és svéd nyelvet beszélő jelentkezőkben.

A jelöltek rövid időn belül akár 2-3 állásajánlat közül is válogathatnak. Amikor egy ajánlat mellett döntenek, már nem csak a bérezés számít, hanem felértékelődtek olyan nem anyagi előnyök is, mint például a környezet, a szakmai fejlődés és a tréningek. Mindemellett a jelölt és a munkáltató bérezésről való elképzelése közötti eltérés továbbra is növekszik.

A speciális nyelvek esetében, mint pl. a holland, svéd és norvég, a munkáltatók a piaci átlagnál nagyobb fizetést ajánlanak. A következő évben további növekedést várunk az olyan Reporting, Helpdesk és Supply Chain szakemberek iránti keresletben akik több nyelven beszélnek (pl. francia, német, olasz és holland), és több nyitott pozícióra számítunk a pénzügyi szektorban.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.11.30 10:44
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 2. 07:52