1 °C Budapest
Fény derült 2016 legkeresettebb szakmáira: a tied közte van?

Fény derült 2016 legkeresettebb szakmáira: a tied közte van?

2016. április 25. 17:30

2015-ben a dolgozók 81 százalékának növekedett a kereslete, ami a legtöbb esetben egy új állás egy új vállalatnál vagy egy általános éves béremelés eredménye.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Az alkalmazottak több mint fele pozitívan tekint a 2016-os évre, és ezzel együtt többségük béremelésre számít. Továbbá, a legtöbb munkavállaló lojális munkáltatójához, és 60 százalékuk akár 3-5 évet is eltölt egy vállalatnál. Mindezek mellett az is kiderül, hogy bár az átlagbérek növekedtek, csak a munkavállalók fele van megelégedve jelenlegi fizetésével. De vajon milyen szakmák iránt van kereslet 2016-ban?

Life Sciences

Magyarország továbbra is kedvelt helyszín klinikai vizsgálatokhoz, és a globális trendeknek megfelelően, a gyógyszercégek egyre több vizsgálatot szerveznek ki. Az olyan gyógyszeripari és orvostechnikai gyártóhelyeken, amelyek export piacokra termelnek, szintén növekszik a szakemberek iránti igény, amit tovább növel az a tény, hogy a frissen végzettek leginkább külföldön helyezkednek el.

Arra számítunk, hogy 2016-ban az innovatív gyógyszercégeknél a legkeresettebbek a gyógyszer ártámogatási ügyekkel foglalkozó szakemberek lesznek, valamint kevesebb nyitott pozícióra számítunk az orvosi eszközök értékesítésében. Az orvos tanácsadók és szakértők iránt is növekszik az igény, mivel az egészségügyi döntéshozókkal és véleményformálókkal való kapcsolattartás kiemelt jelentőségű, ahogy az orvos látogatói hálózatok mérete tovább csökken.

IT

A Hays tanácsadói szerint, várhatóan a Java fejlesztők lesznek 2016-ban is a legkeresettebb szakemberek. Ugyanakkor egyre növekvő igényt tapasztalunk a Microsoft technológiákban tapasztalt fejlesztők iránt. Az utóbbi időben több olyan kereséssel is találkoztunk, ami a hazai piacra addig nem volt jellemző, ilyen például a DevOps szakemberek iránti igény. Nem mellékes, hogy egyre több mobilfejlesztési projektet hoznak a hazai piacra. A bérek tekintetében a legnagyobb növekedést a Java fejlesztőknél figyeltük meg, ez körülbelül 10-15 százalékra tehető.

Mérnöki és gyártási területek

A termelési- és gyártási területek továbbra is népszerűek, és nagy az igény a nyelveket beszélő, multinacionális gyártó cégnél szerzett tapasztalattal rendelkező jelöltekre. A cégek szívesen fogadnak pályakezdő (főként szakmai gyakorlati tapasztalattal rendelkező), ambiciózus jelölteket is.
Az elmúlt években tapasztalható trend továbbra is jellemző, és egyre nagyobb a kereslet a megfelelő szaktudással rendelkező projektmérnökök iránt. A Projektmérnöki és az NPI mérnöki pozíciók mellett, egyre több vállalat keres ún. Termékmérnöki pozícióba szakembereket, amely tulajdonképpen projektvezetői feladatokat takar egy adott termék vagy termékcsalád teljes életciklusára való felelősséggel.

A mechanikai konstrukció és tervezés területen, leginkább a természetes fluktuáció kapcsán találkozunk munkaerő igényekkel. A 3D tervezésben jártas mérnökök például az ország szinte bármely pontján könnyedén el tudnak helyezkedni.

Az automatizálást és az ipari mérnökséget illetően a komolyabb fejlesztések, beruházások miatt, szintén egyre több szakembert várnak a cégek. A megfelelő gyakorlati tapasztalattal rendelkezőknél pedig kiemelkedően magas bérezés érhető el, csakúgy, mint a Continous Improvement területen.

Pénzügy és számvitel

Az elmúlt évek szabályozásai alapján, tovább nő a nemzetközi pénzügyi riporting rendszerekben jártas könyvelők iránti igény. A Magyarországon jelentős gyártó- és gyógyszeripari szektor mellett, a Szolgáltató Központok különböző nyelvtudást igénylő, könyvelési szempontból összetettebb pozíciói jellemzik a piacot. Utóbbiak bérezésével nehezen veszi fel a versenyt a nem Szolgáltató Központ szektor, ahol a komplexebb feladatok mellé alacsonyabb bérezés társul, azonban ezeknél a pozícióknál is egyre gyakrabban tartozik az elvárások közé a nemzetközi számviteli ismeret.

A magyarországi gyártóipar további megerősödése számos új lehetőséget nyit a termelési kontrollingben járatos szakemberek számára vidéken és Budapesten egyaránt. Ezek alapján tovább növekszik a nyelveket beszélő, specializált kontrollerek iránti igény, akik a klasszikus pénzügyi kontrolling feladatokon túl, átfogóbb pénzügyi ismeretekkel rendelkeznek.

Értékesítés és marketing

A műszaki értékesítői terület továbbra is gyorsan és jelentősen fejlődött az elmúlt évben a gyártási és mérnöki ágazattal párhuzamosan. Megfigyelhető volt, hogy a gyártási tevékenység növekedése miatt, több cég is Magyarországra hozta az értékesítési folyamatait. Bérezés tekintetében ezen ágazatban a leginkább versenyképesek a fizetések. Hasonló növekedés volt megfigyelhető az IT és telekommunikációval kapcsolatos értékesítés területén. Az információs és technológiai terület gyors és egyre nagyobb mértékű fejlődése nemcsak az IT szakembereknek, hanem az értékesítőknek is új lehetőségeket biztosított.
Nyelvtudást tekintve a legtöbb pozícióban az angol nyelv ismerete továbbra is alapelvárásnak számít a külföldi ügyfelekkel való kapcsolattartás miatt. Magasabb szintű pozícióknál fontos az adott iparág és terület ismerete, azonban az elmúlt év során, sok cég keresett motivált, értékesítési beállítottságú pályakezdőket is.

Üzleti kiszolgáló központok

A Kiszolgáló Központok körében Magyarország kedvelt hely, de Budapesten kívül, egy vidéki kormánytámogatás révén, egyre több vállalat jelenik meg más városokban is (pl. Debrecen, Pécs). Az új partnerek számára a pénzügy és számvitel terület a legkedvezőbb. A francia/német/olasz nyelvtudás továbbra is keresett, de olyan új nyelvek iránti igények is megjelentek, mint pl. a szlovák, cseh, román, török. A piac továbbra is szűkölködik a holland, norvég és svéd nyelvet beszélő jelentkezőkben.

A jelöltek rövid időn belül akár 2-3 állásajánlat közül is válogathatnak. Amikor egy ajánlat mellett döntenek, már nem csak a bérezés számít, hanem felértékelődtek olyan nem anyagi előnyök is, mint például a környezet, a szakmai fejlődés és a tréningek. Mindemellett a jelölt és a munkáltató bérezésről való elképzelése közötti eltérés továbbra is növekszik.

A speciális nyelvek esetében, mint pl. a holland, svéd és norvég, a munkáltatók a piaci átlagnál nagyobb fizetést ajánlanak. A következő évben további növekedést várunk az olyan Reporting, Helpdesk és Supply Chain szakemberek iránti keresletben akik több nyelven beszélnek (pl. francia, német, olasz és holland), és több nyitott pozícióra számítunk a pénzügyi szektorban.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.12.05 02:06
A NAVIGÁCIÓ TÖRVÉNYE az ésszerű, körültekintő és alapos tervezésről szól. A sikeres vezetéshez a csa...
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
perfekt  |  2021.11.30 08:38
A Kormány 2021. november 2-án benyújtotta az egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények...
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 5. vasárnap
Vilma
48. hét
December 5.
Advent (2.)
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20