Milliókat kereshetsz ezekben a szakmákban: diploma sem kell hozzá

Milliókat kereshetsz ezekben a szakmákban: diploma sem kell hozzá

Pénzcentrum
2016. április 4. 05:57

A kormányzati döntések következtében egyre több lakás épülhet a következő időszakban. Ehhez viszont szakemberek kellenek, amiből Magyarországon jelenleg óriási hiány van. A probléma orvoslásához a képzések és a kivitelezés fejlesztése mellett a béreket is jócskán emelni kellene, hiszen a szomszédos országokban a hazai fizetések többszörösét is megkereshetik a magyarok. A Pénzcentrum megnézte, mekkora a munkaerőhiány itthon, és melyik országban tehetik a legtöbbet zsebre a munkások.

A kormányzati döntések - főképpen az áfa-visszatérítés és a kibővített CSOK - kedveztek a lakásépítésnek. Jól mutatja ezt, hogy egyre több lakás épül itthon. Egyes vélemények szerint a tavalyi 7600-ról idén akár 12 ezerre is emelkedhet a magánépítkezések száma. A növekvő igények miatt azonban még több szakemberre lenne szükség, ami valószínűleg tovább növeli az amúgy sem elhanyagolható kapacitáshiányt.

Óriási a munkaerőhiány az építőiparban

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke szerint minden alapvető építőipari szakma hiányszakmának számít az ország egész területén.

Az Országos Képzési Jegyzékben megtalálható építőipari szakmáknak csaknem a fele hiányszakmaként említhető: kőművesekből, ácsokból, bádogosokból, burkolókból, asztalosokból, vasbetonszerelőkből, központi fűtés szerelőkből, villanyszerelőkből, valamint épület- és szerkezetlakatosokból is jóval többre lenne szükség.

Magyarországon megközelítőleg 270 ezren dolgoznak az ágazatban. Az alkalmazotti státuszban, munkaszerződéssel foglalkoztatottak száma nem éri el a 120 ezret, és körülbelül minden második embert vállalkozóként megbízási szerződéssel, vagy egyéb módon foglalkoztatják. Jelentős, közel 20-25 ezer építőipari szakember dolgozik külföldön is, ami nem meglepő, hiszen az átlagkeresetük körülbelül két és fél, vagy akár háromszorosa is lehet a hazai béreknek.

Még Szlovákiában is jobban keresnek

Egy friss tanulmány szerint a jelenleg külföldön dolgozók tömeges hazatérésére nem lehet számítani, hiszen a külföldi bérekkel Magyarország nem igazán tud versenybe szállni. Itthon az építőiparban bruttó havi 196 ezer forint körül mozognak a fizetések, ami a 259 500 forintos nemzetgazdasági szintű, átlagos havi bruttó jövedelemhez képest is alacsony. Ezzel szemben Ausztria, Németország, és még Szlovákia is jóval magasabb fizetéseket kínál az építőiparban dolgozóknak.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Németország és Ausztria közel azonos béreket fizet, egyes szakmákban akár a magyar fizetés négyszeresét is meg lehet kinn keresni. Szlovákia szintén jobban fizeti az építőipari munkásokat, a fenti ábrán látható szakmákban minden esetben magasabbak a keresetek a magyar jövedelmekhez viszonyítva.

Mi lenne a megoldás a munkaerőhiányra?

Koji László, az ÉVOSZ elnöke szerint több lehetőség is lenne a munkaerőhiány csökkentésére: az egyik például, ha megnyitnák a magyar munkaerő-piacot a külföldiek előtt a hiányszakmában dolgozók számára. A másik fontos lépés a bérek emelése lenne, hiszen a jelenlegi keresetekkel képtelenség hazacsábítani, és itthon tartani a jól képzett, tehetséges magyar munkaerőt.

A szakmunkás hiányt nagyobb számú duális képzéssel, felnőtt képzéssel és átképzéssel lehetne pótolni. Emellett a külföldi (főleg ukrán) szervezett munkavállalókkal, hatékonyabb kivitelezési tevékenységgel, jobb pályaorientációval, és magasabb bérekkel lehetne javítani a mostani munkaerőhiányon

 - mondta el a Pénzcentrum megkeresésére az ÉVOSZ elnöke.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?