Hogyan működik a gazdaság? -Védekezz!

Pénzcentrum
2006. december 13. 13:00

Magas a hiány, csökken az infláció, kamatot vág a jegybank, veszélyes a devizahitel, csúszik az euró bevezetése, zuhan az árfolyam, száguld a BUX. Nap mint nap halljuk ezeket a híreket, találkozunk velük a médiában. De pontosan mit is jelentenek ezek a kifejezések és hogyan befolyásolják mindennapi életünket, befektetéseinket, adósságunkat ? Nos ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához rendelkezni kell némi gazdasági alapismerettel. Cikksorozatunkban arra vállalkozunk, hogy végigvezetjük az Olvasóinkat a gazdaság összefüggő, néhol bonyolultnak tűnő világán.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az előző részben megismerkedtünk az életbiztosításokhoz kapcsolódó fogalmakkal, amelyekkel rendszerint találkozhatunk egy-egy szerződéskötés alkalmával.

Huszonegyedik lecke: Védekezz!

Az életbiztosításokkal kapcsolatban az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen módszerekkel lehet védekezni az infláció ellen. Ennek a problémának a megoldására a biztosítók több módszert is kidolgoztak.

Az egyik ilyen módszer, a díjemelés. Ebben az esetben a biztosító újabb kockázat-elbírálás nélkül emeli a díjat és a szolgáltatást is, a többletdíjon a szerződő a hátralévő tartamra, a biztosított aktuális korát figyelembe véve egy ugyanolyan fajtájú, folyamatos díjfizetésű biztosítást vásárol. Ennek az új biztosításnak az összegét egyszerűen hozzáadja a korábbi biztosítási összeghez.

A következő technika a nyereség- (többlethozam-) visszatérítése. A díjtartalékkal rendelkező biztosítások esetében a díjtartalék befektetéséből a technikai kamaton felül elért nyereség egy részét (általában 90%-át) visszatérítik az ügyfélnek.

Létezik a kettő kombinálása , ami nem más mint a revalorizációs technika.

Ez egy olyan integrált rendszer, amely a díjemelés és a többlethozam-visszatérítés technikájának együttes alkalmazását teszi lehetővé. Ha díjemelés mértékét is a díjtartalék többlethozamának a mértékében határozzuk meg, akkor a biztosítási összeg is összesen pontosan a díjtartalék többlethozamának mértékében emelkedik.

Azonban, a módszer nagy hátránya, hogy a biztosító tevékenységétől - és nem objektív mutatótól, mint pl. az inflációs rátától ¬függ a díjemelés mértéke.

A biztosítási szerződésekkel kapcsolatban két fogalommal szintén találkozhatunk, melyek az "egyszerű halandó" számára magyarázatra szorulnak. Ez a respiro és a reaktiválás.

Respiro: díjnemfizetés esetén az a türelmi idő, ameddig a biztosító kockázatban marad, ez általában 30 nap, de lehet a szerződési feltételekben ettől eltérni, 60, vagy 90 nap is lehet.

Reaktiválás: valamilyen okból megszűnt biztosítás újbóli kockázatba helyezése a díjhátralék befizetése után.

A következő részben a vagyonbiztosításokkal és az ahhoz kapcsolódó fogalmakkal fogunk foglalkozni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
perfekt  |  2021.11.26 11:35
Közeledik a karácsony és lassan ismét vége lesz egy évnek. A számviteli szakemberek ismételten átéli...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?