32 °C Budapest

Hogyan működik a gazdaság? - Szakzsargon mindenkinek

Pénzcentrum
2006. december 5. 13:00

Magas a hiány, csökken az infláció, kamatot vág a jegybank, veszélyes a devizahitel, csúszik az euró bevezetése, zuhan az árfolyam, száguld a BUX. Nap mint nap halljuk ezeket a híreket, találkozunk velük a médiában. De pontosan mit is jelentenek ezek a kifejezések és hogyan befolyásolják mindennapi életünket, befektetéseinket, adósságunkat ? Nos ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához rendelkezni kell némi gazdasági alapismerettel. Cikksorozatunkban arra vállalkozunk, hogy végigvezetjük az Olvasóinkat a gazdaság összefüggő, néhol bonyolultnak tűnő világán.

Az előző részben megismerkedtünk az életbiztosítások fajtáival. Most áttekintjük a hozzájuk kapcsolódó fogalmakat, amelyekkel rendszerint találkozhatunk egy-egy szerződéskötés alkalmával.

Huszonegyedik lecke: Szakzsargon mindenkinek

A legelső fontos kérdés, hogy mi a különbség a mentesülés és kizárás között. Ez azért sem mellékes, mert ha bekövetkezik a káresemény, bizony könnyen előfordulhat, hogy szembesülünk a fogalmakkal.

A mentesülés speciális mentesülési szabályok teljesülésével áll fenn, a kizárást pedig a biztosító a szerződési feltételekben maga fogalmazza meg.

Tehát a biztosítónak akkor van teljesítési kötelezettsége, amikor a szerződési feltételekben meghatározott biztosítási esemény bekövetkezik - és nem áll fenn mentesülés vagy kizárás. Ezért nem árt a szerződés aláírása előtt megvizsgálnunk ezt a két feltételt egy picit tüzetesebben.

A következő fontos fogalom, amely szintén a zsebünkre megy, az a maradékjog érvényesítése.

A díjtartalék egy olyan pénzösszeg, amit a biztosító azért szedett be, hogy később ezért - szerződés szerint - valamilyen szolgáltatást nyújtson. Ha azonban a szerződés valamilyen oknál fogva felbomlik, akkor ez a későbbre ígért szolgáltatás elesik, s a biztosítónak el kell számolnia a díj tartalékkal. Ezt az elszámolási kötelezettséget az ügyfél szempontjából nézve maradékjognak nevezzük.

Az életbiztosítási szerződések esetében előkerülhet a technikai kamatláb fogalma, melynek mértékétől nagyban függ a tartam végén fizetendő összeg. Ezért mindenképpen nézzük meg adott szerződés esetében, hogy mire számíthatunk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Minden biztosító választ ezért egy ún. technikai kamatlábat, s ezzel számolja ki (élet) biztosításainak díjait. Az ekvivalencia elvben ezt a kamatlábat használjuk. A technikai kamatláb egyben garantált hozamot is jelent. A biztosító garantálja, hogy a díjtartalék befektetésével legalább ekkora hozamot ér el, s juttat vissza a szerződőhöz.

Sokakban felmerül a kérdés egy élő szerződés kapcsán, hogy az első néhány évben miért nem növekszik a biztosítási összeg. Nos erre a válasz a zillmerezés.

A zillmerezés során - tartamtól függően - az első 0,5-2,5 év díját teljes egészében a költségei fedezésére fordítja (azaz kölcsönveszi a szerződőtől a első 0,5-2,5 év díjtartalékát) a biztosító, s a későbbiekben a vállalkozói díjrészből fokozatosan törleszti ezt a kölcsönt.

Ha a biztosító nem zillmerezne, akkor ennek két fő következménye lenne:

- A kezdeti költségeket a biztosító hosszú időszakra meghitelezné a szerződőnek, amit az fokozatosan törlesztene a vállalkozói díjrészből,
- Ha a szerződő a tartam elején felmondja a szerződést, akkor a biztosító költségei nem térülnek vissza, hiszen elmarad a további díjfizetés.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22