Hogyan működik a gazdaság? - Szakzsargon mindenkinek

Pénzcentrum
2006. december 5. 13:00

Magas a hiány, csökken az infláció, kamatot vág a jegybank, veszélyes a devizahitel, csúszik az euró bevezetése, zuhan az árfolyam, száguld a BUX. Nap mint nap halljuk ezeket a híreket, találkozunk velük a médiában. De pontosan mit is jelentenek ezek a kifejezések és hogyan befolyásolják mindennapi életünket, befektetéseinket, adósságunkat ? Nos ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához rendelkezni kell némi gazdasági alapismerettel. Cikksorozatunkban arra vállalkozunk, hogy végigvezetjük az Olvasóinkat a gazdaság összefüggő, néhol bonyolultnak tűnő világán.

Az előző részben megismerkedtünk az életbiztosítások fajtáival. Most áttekintjük a hozzájuk kapcsolódó fogalmakat, amelyekkel rendszerint találkozhatunk egy-egy szerződéskötés alkalmával.

Huszonegyedik lecke: Szakzsargon mindenkinek

A legelső fontos kérdés, hogy mi a különbség a mentesülés és kizárás között. Ez azért sem mellékes, mert ha bekövetkezik a káresemény, bizony könnyen előfordulhat, hogy szembesülünk a fogalmakkal.

A mentesülés speciális mentesülési szabályok teljesülésével áll fenn, a kizárást pedig a biztosító a szerződési feltételekben maga fogalmazza meg.

Tehát a biztosítónak akkor van teljesítési kötelezettsége, amikor a szerződési feltételekben meghatározott biztosítási esemény bekövetkezik - és nem áll fenn mentesülés vagy kizárás. Ezért nem árt a szerződés aláírása előtt megvizsgálnunk ezt a két feltételt egy picit tüzetesebben.

A következő fontos fogalom, amely szintén a zsebünkre megy, az a maradékjog érvényesítése.

A díjtartalék egy olyan pénzösszeg, amit a biztosító azért szedett be, hogy később ezért - szerződés szerint - valamilyen szolgáltatást nyújtson. Ha azonban a szerződés valamilyen oknál fogva felbomlik, akkor ez a későbbre ígért szolgáltatás elesik, s a biztosítónak el kell számolnia a díj tartalékkal. Ezt az elszámolási kötelezettséget az ügyfél szempontjából nézve maradékjognak nevezzük.

Az életbiztosítási szerződések esetében előkerülhet a technikai kamatláb fogalma, melynek mértékétől nagyban függ a tartam végén fizetendő összeg. Ezért mindenképpen nézzük meg adott szerződés esetében, hogy mire számíthatunk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Minden biztosító választ ezért egy ún. technikai kamatlábat, s ezzel számolja ki (élet) biztosításainak díjait. Az ekvivalencia elvben ezt a kamatlábat használjuk. A technikai kamatláb egyben garantált hozamot is jelent. A biztosító garantálja, hogy a díjtartalék befektetésével legalább ekkora hozamot ér el, s juttat vissza a szerződőhöz.

Sokakban felmerül a kérdés egy élő szerződés kapcsán, hogy az első néhány évben miért nem növekszik a biztosítási összeg. Nos erre a válasz a zillmerezés.

A zillmerezés során - tartamtól függően - az első 0,5-2,5 év díját teljes egészében a költségei fedezésére fordítja (azaz kölcsönveszi a szerződőtől a első 0,5-2,5 év díjtartalékát) a biztosító, s a későbbiekben a vállalkozói díjrészből fokozatosan törleszti ezt a kölcsönt.

Ha a biztosító nem zillmerezne, akkor ennek két fő következménye lenne:

- A kezdeti költségeket a biztosító hosszú időszakra meghitelezné a szerződőnek, amit az fokozatosan törlesztene a vállalkozói díjrészből,
- Ha a szerződő a tartam elején felmondja a szerződést, akkor a biztosító költségei nem térülnek vissza, hiszen elmarad a további díjfizetés.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm