12 °C Budapest

Hogyan működik a gazdaság? - Szakzsargon mindenkinek

Pénzcentrum
2006. december 5. 13:00

Magas a hiány, csökken az infláció, kamatot vág a jegybank, veszélyes a devizahitel, csúszik az euró bevezetése, zuhan az árfolyam, száguld a BUX. Nap mint nap halljuk ezeket a híreket, találkozunk velük a médiában. De pontosan mit is jelentenek ezek a kifejezések és hogyan befolyásolják mindennapi életünket, befektetéseinket, adósságunkat ? Nos ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához rendelkezni kell némi gazdasági alapismerettel. Cikksorozatunkban arra vállalkozunk, hogy végigvezetjük az Olvasóinkat a gazdaság összefüggő, néhol bonyolultnak tűnő világán.

Az előző részben megismerkedtünk az életbiztosítások fajtáival. Most áttekintjük a hozzájuk kapcsolódó fogalmakat, amelyekkel rendszerint találkozhatunk egy-egy szerződéskötés alkalmával.

Huszonegyedik lecke: Szakzsargon mindenkinek

A legelső fontos kérdés, hogy mi a különbség a mentesülés és kizárás között. Ez azért sem mellékes, mert ha bekövetkezik a káresemény, bizony könnyen előfordulhat, hogy szembesülünk a fogalmakkal.

A mentesülés speciális mentesülési szabályok teljesülésével áll fenn, a kizárást pedig a biztosító a szerződési feltételekben maga fogalmazza meg.

Tehát a biztosítónak akkor van teljesítési kötelezettsége, amikor a szerződési feltételekben meghatározott biztosítási esemény bekövetkezik - és nem áll fenn mentesülés vagy kizárás. Ezért nem árt a szerződés aláírása előtt megvizsgálnunk ezt a két feltételt egy picit tüzetesebben.

A következő fontos fogalom, amely szintén a zsebünkre megy, az a maradékjog érvényesítése.

A díjtartalék egy olyan pénzösszeg, amit a biztosító azért szedett be, hogy később ezért - szerződés szerint - valamilyen szolgáltatást nyújtson. Ha azonban a szerződés valamilyen oknál fogva felbomlik, akkor ez a későbbre ígért szolgáltatás elesik, s a biztosítónak el kell számolnia a díj tartalékkal. Ezt az elszámolási kötelezettséget az ügyfél szempontjából nézve maradékjognak nevezzük.

Az életbiztosítási szerződések esetében előkerülhet a technikai kamatláb fogalma, melynek mértékétől nagyban függ a tartam végén fizetendő összeg. Ezért mindenképpen nézzük meg adott szerződés esetében, hogy mire számíthatunk.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Minden biztosító választ ezért egy ún. technikai kamatlábat, s ezzel számolja ki (élet) biztosításainak díjait. Az ekvivalencia elvben ezt a kamatlábat használjuk. A technikai kamatláb egyben garantált hozamot is jelent. A biztosító garantálja, hogy a díjtartalék befektetésével legalább ekkora hozamot ér el, s juttat vissza a szerződőhöz.

Sokakban felmerül a kérdés egy élő szerződés kapcsán, hogy az első néhány évben miért nem növekszik a biztosítási összeg. Nos erre a válasz a zillmerezés.

A zillmerezés során - tartamtól függően - az első 0,5-2,5 év díját teljes egészében a költségei fedezésére fordítja (azaz kölcsönveszi a szerződőtől a első 0,5-2,5 év díjtartalékát) a biztosító, s a későbbiekben a vállalkozói díjrészből fokozatosan törleszti ezt a kölcsönt.

Ha a biztosító nem zillmerezne, akkor ennek két fő következménye lenne:

- A kezdeti költségeket a biztosító hosszú időszakra meghitelezné a szerződőnek, amit az fokozatosan törlesztene a vállalkozói díjrészből,
- Ha a szerződő a tartam elején felmondja a szerződést, akkor a biztosító költségei nem térülnek vissza, hiszen elmarad a további díjfizetés.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?