28 °C Budapest

Hogyan működik a gazdaság? - Út a rengetegben

Pénzcentrum
2006. november 21. 14:00

Magas a hiány, csökken az infláció, kamatot vág a jegybank, veszélyes a devizahitel, csúszik az euró bevezetése, zuhan az árfolyam, száguld a BUX. Nap mint nap halljuk ezeket a híreket, találkozunk velük a médiában. De pontosan mit is jelentenek ezek a kifejezések és hogyan befolyásolják mindennapi életünket, befektetéseinket, adósságunkat ? Nos ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához rendelkezni kell némi gazdasági alapismerettel. Cikksorozatunkban arra vállalkozunk, hogy végigvezetjük az Olvasóinkat a gazdaság összefüggő, néhol bonyolultnak tűnő világán.

Az előző részben megnéztük, mit jelent a veszélyközösség fogalma és megismerkedtünk a nagy számok törvényével. Most az életbiztosítások fajtáival és a hozzájuk kapcsolódó fogalmakkal ismerkedünk meg.

Huszadik lecke: Életbiztosítás - kinek, mit?

Az elemi életbiztosításoknak alapvetően négy fajtája van:

Az első a kockázati (haláleseti) életbiztosítás. Ebben az esetben a biztosító a szerződő díjfizetése ellenében arra vállal kötelezettséget, hogy ha a biztosított személy egy bizonyos időtartamon (biztosítás tartama) belül meghal, akkor egyelőre meghatározott személy (kedvezményezett) részére egyelőre meghatározott összeget (biztosítási összeg) fizet ki. Ha a tartam lejártakor a biztosított életben van, akkor a biztosítás kifizetés nélkül megszűnik. Egyik speciális fajtája az "egész életre szóló", whole life biztosítás.

A második típus, az elérési életbiztosítás. Ekkor a szerződő díjfizetése ellenében a biztosító arra vállal kötelezettséget, hogy ha a biztosítási tartam eltelte után is életben van, akkor részére (vagy ez előre meghatározott kedvezményezett részére) a biztosító biztosítási összeget fizeti ki. Ha a biztosított a tartam lejárta előtt meghal, akkor a biztosítás kifizetés nélkül megszűnik.

Az életbiztosítások harmadik típusa a meghatározott lejáratú életbiztosítás (term fix). A szerződő díj fizetése ellenében a biztosító arra vállal kötelezettséget, hogy a biztosítás lejártakor a biztosítási összeget mindenképpen (tehát nem feltételesen, mint az elérési biztosítás esetében) kifizeti a kedvezményezettnek.

A negyedik, egyben legismertebb konstrukciók a vegyes biztosítások. Ezek a termékek a kockázati és az elérési biztosítás kombinációja. Tehát egyrészt lejáratkor fizet a biztosító a biztosított részére, másrészt, ha a futamidő alatt a biztosított elhalálozik akkor a kedvezményezett részére fizeti meg a biztosított a szerződéses összeget.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ötödik szintén igen népszerű (sőt egyre népszerűbb) életbiztosítási termék a unit-linked biztosítások. Ezen konstrukciók teljesítménye egy vagy több az ügyfél által kiválasztható eszközalap teljesítményéhez igazodik. A portfoliók a futamidő alatt szabadon átrendezhetők. Ezen konstrukciókról bővebb leírást a kapcsolódó cikkekben olvashatnak.

A hatodik életbiztosítási típus a járadékbiztosítások. Ezen konstrukciók kezdete, vége, illetve tartama a biztosított halálától függ. A járadékbiztosítások több típusát különböztetjük meg aszerint, hogy mikor kezdődik a kifizetés, Eszerint lehet:
- egyszeri díjas, azonnal meginduló, előleges életjáradék
- azonnal meginduló és a halasztott járadék
- egyszeri díjas és a folyamatos díjas járadék
- (egyszerű) életjáradék és az időleges járadék

A járadékbiztosítások leginkább elterjedt formái a nyugdíjbiztosítások, az árvajáradék biztosítások és az özvegyi járadékbiztosítások.

A következő részekben megvizsgáljuk az életbiztosításokhoz kapcsolódó fogalmak jelentését és tüzetesebben megvizsgáljuk az egyes konstrukciókat.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 27. hétfő
Hella
22. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem