Hogyan működik a gazdaság? - Út a rengetegben

Pénzcentrum
2006. november 21. 14:00

Magas a hiány, csökken az infláció, kamatot vág a jegybank, veszélyes a devizahitel, csúszik az euró bevezetése, zuhan az árfolyam, száguld a BUX. Nap mint nap halljuk ezeket a híreket, találkozunk velük a médiában. De pontosan mit is jelentenek ezek a kifejezések és hogyan befolyásolják mindennapi életünket, befektetéseinket, adósságunkat ? Nos ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához rendelkezni kell némi gazdasági alapismerettel. Cikksorozatunkban arra vállalkozunk, hogy végigvezetjük az Olvasóinkat a gazdaság összefüggő, néhol bonyolultnak tűnő világán.

Az előző részben megnéztük, mit jelent a veszélyközösség fogalma és megismerkedtünk a nagy számok törvényével. Most az életbiztosítások fajtáival és a hozzájuk kapcsolódó fogalmakkal ismerkedünk meg.

Huszadik lecke: Életbiztosítás - kinek, mit?

Az elemi életbiztosításoknak alapvetően négy fajtája van:

Az első a kockázati (haláleseti) életbiztosítás. Ebben az esetben a biztosító a szerződő díjfizetése ellenében arra vállal kötelezettséget, hogy ha a biztosított személy egy bizonyos időtartamon (biztosítás tartama) belül meghal, akkor egyelőre meghatározott személy (kedvezményezett) részére egyelőre meghatározott összeget (biztosítási összeg) fizet ki. Ha a tartam lejártakor a biztosított életben van, akkor a biztosítás kifizetés nélkül megszűnik. Egyik speciális fajtája az "egész életre szóló", whole life biztosítás.

A második típus, az elérési életbiztosítás. Ekkor a szerződő díjfizetése ellenében a biztosító arra vállal kötelezettséget, hogy ha a biztosítási tartam eltelte után is életben van, akkor részére (vagy ez előre meghatározott kedvezményezett részére) a biztosító biztosítási összeget fizeti ki. Ha a biztosított a tartam lejárta előtt meghal, akkor a biztosítás kifizetés nélkül megszűnik.

Az életbiztosítások harmadik típusa a meghatározott lejáratú életbiztosítás (term fix). A szerződő díj fizetése ellenében a biztosító arra vállal kötelezettséget, hogy a biztosítás lejártakor a biztosítási összeget mindenképpen (tehát nem feltételesen, mint az elérési biztosítás esetében) kifizeti a kedvezményezettnek.

A negyedik, egyben legismertebb konstrukciók a vegyes biztosítások. Ezek a termékek a kockázati és az elérési biztosítás kombinációja. Tehát egyrészt lejáratkor fizet a biztosító a biztosított részére, másrészt, ha a futamidő alatt a biztosított elhalálozik akkor a kedvezményezett részére fizeti meg a biztosított a szerződéses összeget.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 23 029 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 23 274 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az ötödik szintén igen népszerű (sőt egyre népszerűbb) életbiztosítási termék a unit-linked biztosítások. Ezen konstrukciók teljesítménye egy vagy több az ügyfél által kiválasztható eszközalap teljesítményéhez igazodik. A portfoliók a futamidő alatt szabadon átrendezhetők. Ezen konstrukciókról bővebb leírást a kapcsolódó cikkekben olvashatnak.

A hatodik életbiztosítási típus a járadékbiztosítások. Ezen konstrukciók kezdete, vége, illetve tartama a biztosított halálától függ. A járadékbiztosítások több típusát különböztetjük meg aszerint, hogy mikor kezdődik a kifizetés, Eszerint lehet:
- egyszeri díjas, azonnal meginduló, előleges életjáradék
- azonnal meginduló és a halasztott járadék
- egyszeri díjas és a folyamatos díjas járadék
- (egyszerű) életjáradék és az időleges járadék

A járadékbiztosítások leginkább elterjedt formái a nyugdíjbiztosítások, az árvajáradék biztosítások és az özvegyi járadékbiztosítások.

A következő részekben megvizsgáljuk az életbiztosításokhoz kapcsolódó fogalmak jelentését és tüzetesebben megvizsgáljuk az egyes konstrukciókat.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04