Hogyan működik a gazdaság? - Igazság a számok mögött

Pénzcentrum
2006. november 8. 14:00

Magas a hiány, csökken az infláció, kamatot vág a jegybank, veszélyes a devizahitel, csúszik az euró bevezetése, zuhan az árfolyam, száguld a BUX. Nap mint nap halljuk ezeket a híreket, találkozunk velük a médiában. De pontosan mit is jelentenek ezek a kifejezések és hogyan befolyásolják mindennapi életünket, befektetéseinket, adósságunkat ? Nos ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához rendelkezni kell némi gazdasági alapismerettel. Cikksorozatunkban arra vállalkozunk, hogy végigvezetjük az Olvasóinkat a gazdaság összefüggő, néhol bonyolultnak tűnő világán.

Az előző részben megnéztük, hogy a biztosítók milyen módszerekkel kezelik a kockázatot, és hogyan próbálják csökkenteni azt. Most a biztosítás két legfontosabb fogalmával: a nagy számok törvényével és a veszélyközösséggel ismerkedünk meg.

Tizenkilencedik lecke: Igazság a számok mögött

Veszélyközösség, az azonos veszélynek kitett egyedek összessége, amelynek homogénnek és elegendő nagynak kell lenni ahhoz, hogy a kockázatkiegyenlítődés érvényesüljön.

A biztosításban a veszélynek kitett ember nem egyedül, hanem a közösség tagjaként száll szembe a veszéllyel. Feltételei:

- egy csoport csak ugyanazon veszéllyel szemben alkot veszélyközösséget
- homogénnek kell lennie
- potenciális kár mennyiségének nagyjából azonosnak kell lennie
- tagjai számának elegendően nagynak kell lennie- kockázat-kiegyenlítődés miatt.

A nagy számok törvénye alapján, ha végzünk n számú független kísérletet egy p valószínűséggel bekövetkező esemény megfigyelésére, ezekből m-szer bekövetkezik ez az esemény, akkor az m/n úgynevezett relatív gyakoriság annál közelebb lesz a p elméleti valószínűséghez, minél nagyobb az n, tehát minél több kísérletet végeztünk.
Ezt lefordítva a "biztosítás nyelvére" azt jelenti, hogy minél többen vannak a veszélyközösségben, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy egyszerre nagyon sok embert ér kár.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Tehát az egyedi kockázat leküzdhető, ha elegendő nagyszámú veszélyközösséget sikerül összetoborozni, megszervezni.

Fontos fogalom még a kárvalószínűség is. Ez megmutatja, hogy az esetek hány százalékában fog várhatóan bekövetkezni az esemény. Ezért a p valószínűséget az m/n relatív gyakoriság várható értékének is nevezhetjük.

A kockázat biztosítható abban, az esetben, ha az esemény, amelynek bekövetkezése estén megvalósul a kockázat, vagyis bekövetkezik a kár, egy véletlenül bekövetkező, független, homogén, tömegesen előforduló esemény.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16