6 °C Budapest
Worried couple feeling frustrated while have to pay their bills over Internet.

Itt a friss rendelet: nem lesz büntetőkamat az ilyen kölcsönöknél, ez rengeteg magyar párt érint

2022. szeptember 30. 09:15

Tegnap számos más rendelettel egyetemben - a hatósági árak meghosszabbításáról, vagy az őszi szünet eltörléséről és a téli szünet hosszabbításáról - megjelent egy fontos határozat a Magyar Közlönyben. Eszerint ha valaki nem tesz eleget bizonyos családtámogatások, mint a CSOK feltételeinek, és a támogatás visszafizetésére kényszerül, nem a korábban meghatározott késedelmi kamatot kell majd fizetnie. Eddig ugyanis az alapkamat kétszeresével növelt összegben határozták meg a visszafizetendőt, az új rendelet viszont 5 százalékban maximálta a kiszabható késedelmi kamatot. Sokan fellélegezhetnek most, hiszen nem mindegy ugyanis, hogy az alapkamathoz kötött 13 vagy 65 százalékos büntető kamat helyett csak 5 százalékot kell-e majd befizetni.

Az alapkamat folyamatos emelkedése miatt a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) egyre ijesztőbbé vált - írja a Bankmonitor. Bizonyos feltételek megszegése esetén ugyanis a támogatást késedelmi kamattal növelten kell visszafizetni, ami a jegybanki alapkamathoz volt kötve, amelynek mértéke jelenleg már 13 százalék. Ráadásul egyes családok az alapkamat ötszörösének megfelelő késedelmi kamattal is szembesülhetnek, ami jelenleg évi 65 százalék. Most az új rendelet a büntetés mértékét 5 százalékban maximalizálta.

"Az e rendelet hatálybalépését megelőzően a 256/2011. (XII. 6.) Korm. rendelet alapján létrejött jogviszonyokra
a 256/2011. (XII. 6.) Korm. rendeletnek a 2016. február 10. napján hatályos rendelkezéseit azzal az eltéréssel kell
alkalmazni, hogy mind a Ptk. szerinti kamat mértékével megegyező, mind a Ptk. szerinti kamat ötszörösével
megegyező mértékű kamatfizetési kötelezettség esetén a fizetendő kamat mértéke az 5%-ot nem haladhatja meg” - írja a Magyar Közlöny.

A családi otthonteremtési kedvezmény (ismertebb nevén CSOK) egy kiváló lehetőség a lakásvásárlást, építkezést, bővítést tervező családok számára. Az állam ugyanis vissza nem térítendő támogatást nyújt a vásárlók számára a családban meglévő, illetve vállalt gyerekek után. A kedvezmény összege 600 ezer forint és 10 millió forint között lehet. Azonban számos feltételt kell teljesíteni a kedvezmény igényléséhez. Az előírások egy részének ráadásul az igénylést követően is meg kell felelni. Ezek megszegése esetén pedig a támogatást késedelmi kamattal növelten kell rendezni az állam felé.

Alapesetben a CSOK feltételeinek megszegésekor a támogatást a ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten kell visszafizetni. Van egy speciális eset: az új lakást vásárló, építkező fiatal párok, amennyiben 3 gyermeket vállalnak emelt összegű, 10 millió forint támogatást kaphatnak. Számukra azonban a büntetés mértéke is magasabb ugyanis a ptk. szerinti késedelmi kamat ötszörösével növelten kell visszafizetniük a jogosulatlanul igénybe vett támogatást az állam felé. Mindkét büntető tételt maximalizálta azonban az állam: a késedelmi kamat mértéke nem haladhatja meg a jövőben az 5 százalékot.

A Ptk. szerinti késedelmi kamat az adott félév első napján érvényes jegybanki alapkamattal egyezik meg, amely jelenleg 13 százalék.

Ebben a félévben a június 29-i döntés szerint még 7,75 százalékon állt az alapkamat, azonban azóta tovább emelkedett. Ha idén már válóban nem lesz további kamatmozgás, ahogy ígérik, akkor jövőre aki nem tesz eleget a feltételeknek, 13 százalékos vagy 65 százalékos büntetőkamattal számolhatott volna. Most ennek szabtak gátat az új rendelettel.

Egy gyermek vállalása, így 600 ezer forint összegű támogatás esetén a ptk. szerinti késedelmi kamat évi 13 százalék lenne - következő félévtől, jelen állás szerint -, vagyis negyedik év végén a párnak 312 ezer forint büntetést kellene fizetnie a 600 ezer forinton felül. Az új szabály alapján a késedelmi kamat 5 százalékra módosul így a négy év alatt 120 ezer forint büntetés halmozódna fel a 600 ezer forintot felül.

A 10 millió forint összegű támogatási összeg esetében még nagyobb a különbség: alapesetben feltételszegés esetén ott 65 százalék lenne a késedelmi kamat 10 éven át, emiatt a kapott támogatással együtt 75 millió forintot kellene rendeznie a párnak az évtized végén! Így most az 5 százalékos maximummal számolva a 10. év végén összességében csak 15 millió forintot kell visszafizetni.

A változás a támogatott lakáshitelt is érinti

A legalább két gyermek után CSOK-ot igénylők a támogatás mellé még egy fix 3 százalékos támogatott hitelt is igényelhetnek. A jogszabályi feltételek megszegése esetén a 3 százalékos kamat és a kölcsön normál kamatszintje közötti különbséget utólag késedelmi kamattal növelten meg kell fizetnie az érintetteknek. Emellett a továbbiakban piaci feltételek mellett kell fizetni a kölcsönt.

A késedelmi kamatot eddig itt is a jegybanki alapkamat alapján számolták ki. A jövőben azonban az 5 százalékos maximális korlát a késedelmi kamatra a támogatott kölcsönnél is életbe lép. Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy ez nem azt jelenti hogy a hitelkamat a feltétel megszegését követően legfeljebb 5 százalék lehet. Egy októberben kötött CSOK-hitel normál kamata 14,18 százalék, melyből 11,18 százalék kamattámogatás jön le. A feltételek megszegése esetén ezen kamattámogatást kell a jövőben a maximalizált büntetőkamattal visszafizetni.

Nem lényeges, mikor vették fel a támogatást, hitelt

A módosítás 2022. október 1-én lép hatályba. Ugyanakkor a változtatás a korábban kötött CSOK szerződésekre is érvényben lesz. Vagyis a késedelmi kamat egységesen lesz megállapítva az új rendelet hatálybalépését megelőzően, illetve azt követően igényelt lakástámogatások esetében.

Fontos hansúlyozni, hogy nemcsak a támogatásokat, hiteleket érinti ilyen formában az alapkamat drasztikus növelése! Bármely szolgáltató irányában van kötelezettségünk, most különösen oda kell figyelni rá, hogy ne késsünk a befizetésekkel, mert többnyire a késedelmi díjat a bankok, biztosítók, mobil-, tévé-, internet szolgáltatók, áram- és gázszolgáltatók, a NAV stb. mint az alapkamathoz kötik! Ezért jobb, ha most nagyon résen vagyunk a befizetésekkel, enélkül könnyen bele lehet kerülni egy adósságspirálba!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Fedezetlen hitelezés infláció idején

Az infláció miatt nominálisan növekvő fogyasztás hozzájárulhatott a személyihitel-kihelyezés bővüléséhez, de a magasabb kamatkörnyezet keresletmérséklő hatása is egyre inkább érezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?