21 °C Budapest

Címke: eurostat (188 cikk)

NapiCsárt | 2021. február 8. 14:01

Minimálbér 2021: itt tartunk, már csak Bulgáriában kevesebb, mint nálunk

Az Európai Unióban egyedül Bulgáriában kevesebb a minimálbér, mint Magyarországon. Az Eurostat adataiból kiderült, hogy immáron Romániában is több az adható legkevesebb bér, mint nálunk. Ha a mediánkeresettel vetjük össze, akkor a magyar minimálbér kb. 58 százaléka a medián bérnek, ami egyébként nem olyan rossz arány az Unión belül.

NapiCsárt | 2020. december 17. 16:48

Sokkoló magyar valóság: ennyivel keresnek igazából többet nyugaton, mint itt

Bár euróban mérve tényleg horrorisztikusak a fizetésbeli különbségek az Európai Unióban, addig ezek az összegkülönbségek vásárlóerő-paritáson mérve, azaz az országokban tapasztalható árszínvonaltól megtisztítva, már koránt sem olyan magasak. De félreértés ne essék, azért még továbbra is brutálisan nagyok. Vásárlőerő-egységen (PPS) mérve egy bruttó medián órabért hazavivő magyar dolgozónál több mint két-háromszor annyit visz haza egy dán, német vagy osztrák melós. Pénzben mérve tehát ezekben az országokban minimum kétszer több mindenre elég az emberek keresete, mint idehaza - ennyivel tehát biztosan jobban élnek -.

NapiCsárt | 2020. december 11. 11:02

Ennyivel csökkenhet a fizetésed a koronavírus-járvány miatt: itt áll feketén-fehéren

Vegyes képet mutat Európában a legfrissebb, koronavírus okozta jövedelem-veszteségbecslés. Az adatok alapján Magyarország az egyik legjobban vészelte át az első hullám gazdasági támadását, Lettországgal, Svédországgal körülbelül egy szinten. Ehhez képest Horvátországban, Görögországban vagy Cipruson igazi sokk érte a dolgozókat. Ez utóbbi helyeken ráadásul bár az állami kompenzációk jelentősek voltak, mégis markáns maradt a bevételkiesés mértéke. Volt azonban egy EU-s ország, amelyik az első koronavírus-hullám okozta ütést az állam segítségével gyakorlatilag nullázni tudta.