12 °C Budapest

Melyik bank hol NEM ad hitelt? Feketelistás települések

Pénzcentrum
2010. március 4. 05:20

A hétfőtől hatályos és a júniusban tovább szigorodó hitelfelvételi feltételek következtében nagyon sokan kikerülnek a hitelezhető ügyfelek köréből. Első körben nem juthat kölcsönhöz, aki nem tud megfelelő önerőt felmutatni, de júniustól azok sem kaphatnak hitelt, akiknek nincs elég igazolt és terhelhető jövedelmük. Sokan csak azért szorulnak ki a lakáshitelezésből, mert egy olyan kistelepülésen vásárolnak ingatlant, amely szerepel a bankok tiltólistáján.

A Pénzcentrum.hu annak járt utána, hogy melyik banknál létezik úgynevezett belső településlista, amelyen leginkább olyan falvak szerepelnek, ahol a bank az illikvid ingatlanpiacra való hivatkozással nem finanszíroz jelzáloghitelt. Amelyik pénzintézet nem használ településekre vonatkozó tiltólistát, azoktól az egyéb szűrőfeltételeiket kérdeztük meg.

Következzenek a bankok válaszai

Az AEGON Magyarország Hitel Zrt. képviseletében elmondták, hogy nincs olyan település Magyarországon, ahol nem finanszíroznának lakásvásárlást. Ennek megfelelően nem alkalmaznak tiltólistát, de a 2000 fő alatti településeken alacsonyabb finanszírozási arányokkal számolnak.

Az Allianz Bank egyetlen települést sem helyezett olyan "feketelistára", ahol az ingatlanok nem fogadhatók be fedezetként, de a bank a befogadható ingatlanfedezetek minimális hitelbiztosítéki értékét 4 millió forintban határozta meg.

Az AXA Banknál is megerősítették, hogy nincsenek úgynevezett tiltott települések, amelyeken lévő ingatlanfedezeteket ne fogadnának el. A bank minden esetben egyedileg mérlegeli egy ingatlan forgalomképességét és dönt arról, hogy adott ingatlan elfogadható-e fedezetként egy hitelkérelemhez, vagy sem.

A Budapest Bank szintén azt a választ adta, hogy nem alkalmaznak ilyen jellegű korlátozást, de a fedezetül felajánlott ingatlanok elvárt forgalmi értéke a bank által végzett fedezetértékelés alapján minimum 5 millió forint.

A CIB Banknál fedezetként minden önállóan forgalomképes, használatbavételi engedéllyel rendelkező, Magyarország területén fekvő, nem speciális céllal üzemeltetett, magánszemély tulajdonában lévő, vagy magánszemély tulajdonába kerülő ingatlan bevonható. Egy ügyletbe legfeljebb 3 ingatlan vonható be fedezetként, az ingatlan befogadási értékének, egyenként el kell érnie a 3,5 millió forintos értéket.

"Nincs ilyen jellegű településlista az Erste Bankban. Minden esetben egyedi értékbecslés készül, és ez alapján döntjük el, hogy az adott ingatlanfedezet elfogadható-e" - mondták a pénzintézet képviseletében

A Pénzcentrum.hu megtudta, hogy az Erste Bank által fedezetként el nem fogadható ingatlanok közé tartozik a tanya, a művelési ág alól ki nem vett területet tartalmazó ingatlan, az építési telek (hitelcél lehet), a garázs, a műhely és a kiskereskedelmi és vendéglátó egység (amennyiben a lakófunkció rész a kisebb).

A bank családi ház, ikerház, sorház, üdülő, hétvégi ház és lakás vásárlása esetén minimum 3 millió forintos hitelbiztosítéki értéket, míg szabad felhasználású jelzáloghitel ügyleteknél 1500 fő lakosság felett 5 millió forintos, valamint 1500 fő lakosság alatt legalább 8 millió forintos hitelbiztosítéki értéket követelnek meg.

A KDB Bank nem titkoltam település listát alkalmaz a lakáshitelek bírálata során, kizárólag a lista alapján finanszíroznak. A bank nem finanszíroz az ország egész területén, a hiteltermékek Budapesten, Pest megyében, valamint Fejér, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében érhetőek el. A bank alapvetően a fiókjainak vonzáskörzetében tud ingatlanokat fedezetként elfogadni, egyéb településeken nem.

A K&H Bank röviden csak annyit mondott, hogy nincs ilyen lista. A bank hirdetményében az áll, hogy euró alapú hitel fedezeteként legalább 4 millió forint fedezeti értékű lakott lakóingatlant, és hozzá kapcsolódó gépkocsi tárolót fogadják el.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az MKB szűkszavúan csak annyit mondott, hogy a fedezetként elfogadható ingatlanok körét mindig az adott ügylet vonatkozásában, az ingatlan fekvése és típusa alapján határozza meg a bank.

Az OTP Bank az ország összes településén hitelez, a hiteleket biztosító ingatlanok piaci/forgalmi értékét a jogszabályok alapján vizsgálja.

Korábban óriási felháborodást váltott ki az OTP Bank egy tervezett intézkedése, mely szerint a minősítési rendszerük alapján a III. ingatlankategóriába tartozó településekről érkező hiteligényeket át sem vették, vagy azonnal elutasították volna.

Ez a drasztikus lépés körülbelül 400 települést érintett volna, csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 126, de Baranyában is 100 feletti falu vált volna hitelképtelenné. A heves visszhangok hatására néhány nappal később visszavonták a szigorítást.

A Raiffeisen Bank minden ingatlant egyedileg minősít annak forgalomképessége, értékállósága, illetve egyéb jellemző paraméterei alapján. Az igénylő jövedelmi helyzetét, valamint az ingatlan értékét figyelembe véve határozza meg, hogy az adott ügylet finanszírozható-e, vagy sem.

A Sopron Bank csak a Magyar Köztársaság területén finanszíroz lakásvásárlást, az hitelezhető ingatlanok minimális forgalmi értéke 6 millió forint.

Az UniCredit Banknál nincs ilyen lista, ha a szóban forgó ingatlan értékesíthetősége megfelelő, akkor az elhelyezkedéstől függetlenül is szolgálhat hitel fedezetéül.

Az adatgyűjtést a Pénzcentrum.hu végezte 2010. február 25. és március 3. között.


NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem