19 °C Budapest

Melyik bank hol NEM ad hitelt? Feketelistás települések

Pénzcentrum
2010. március 4. 05:20

A hétfőtől hatályos és a júniusban tovább szigorodó hitelfelvételi feltételek következtében nagyon sokan kikerülnek a hitelezhető ügyfelek köréből. Első körben nem juthat kölcsönhöz, aki nem tud megfelelő önerőt felmutatni, de júniustól azok sem kaphatnak hitelt, akiknek nincs elég igazolt és terhelhető jövedelmük. Sokan csak azért szorulnak ki a lakáshitelezésből, mert egy olyan kistelepülésen vásárolnak ingatlant, amely szerepel a bankok tiltólistáján.

A Pénzcentrum.hu annak járt utána, hogy melyik banknál létezik úgynevezett belső településlista, amelyen leginkább olyan falvak szerepelnek, ahol a bank az illikvid ingatlanpiacra való hivatkozással nem finanszíroz jelzáloghitelt. Amelyik pénzintézet nem használ településekre vonatkozó tiltólistát, azoktól az egyéb szűrőfeltételeiket kérdeztük meg.

Következzenek a bankok válaszai

Az AEGON Magyarország Hitel Zrt. képviseletében elmondták, hogy nincs olyan település Magyarországon, ahol nem finanszíroznának lakásvásárlást. Ennek megfelelően nem alkalmaznak tiltólistát, de a 2000 fő alatti településeken alacsonyabb finanszírozási arányokkal számolnak.

Az Allianz Bank egyetlen települést sem helyezett olyan "feketelistára", ahol az ingatlanok nem fogadhatók be fedezetként, de a bank a befogadható ingatlanfedezetek minimális hitelbiztosítéki értékét 4 millió forintban határozta meg.

Az AXA Banknál is megerősítették, hogy nincsenek úgynevezett tiltott települések, amelyeken lévő ingatlanfedezeteket ne fogadnának el. A bank minden esetben egyedileg mérlegeli egy ingatlan forgalomképességét és dönt arról, hogy adott ingatlan elfogadható-e fedezetként egy hitelkérelemhez, vagy sem.

A Budapest Bank szintén azt a választ adta, hogy nem alkalmaznak ilyen jellegű korlátozást, de a fedezetül felajánlott ingatlanok elvárt forgalmi értéke a bank által végzett fedezetértékelés alapján minimum 5 millió forint.

A CIB Banknál fedezetként minden önállóan forgalomképes, használatbavételi engedéllyel rendelkező, Magyarország területén fekvő, nem speciális céllal üzemeltetett, magánszemély tulajdonában lévő, vagy magánszemély tulajdonába kerülő ingatlan bevonható. Egy ügyletbe legfeljebb 3 ingatlan vonható be fedezetként, az ingatlan befogadási értékének, egyenként el kell érnie a 3,5 millió forintos értéket.

"Nincs ilyen jellegű településlista az Erste Bankban. Minden esetben egyedi értékbecslés készül, és ez alapján döntjük el, hogy az adott ingatlanfedezet elfogadható-e" - mondták a pénzintézet képviseletében

A Pénzcentrum.hu megtudta, hogy az Erste Bank által fedezetként el nem fogadható ingatlanok közé tartozik a tanya, a művelési ág alól ki nem vett területet tartalmazó ingatlan, az építési telek (hitelcél lehet), a garázs, a műhely és a kiskereskedelmi és vendéglátó egység (amennyiben a lakófunkció rész a kisebb).

A bank családi ház, ikerház, sorház, üdülő, hétvégi ház és lakás vásárlása esetén minimum 3 millió forintos hitelbiztosítéki értéket, míg szabad felhasználású jelzáloghitel ügyleteknél 1500 fő lakosság felett 5 millió forintos, valamint 1500 fő lakosság alatt legalább 8 millió forintos hitelbiztosítéki értéket követelnek meg.

A KDB Bank nem titkoltam település listát alkalmaz a lakáshitelek bírálata során, kizárólag a lista alapján finanszíroznak. A bank nem finanszíroz az ország egész területén, a hiteltermékek Budapesten, Pest megyében, valamint Fejér, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében érhetőek el. A bank alapvetően a fiókjainak vonzáskörzetében tud ingatlanokat fedezetként elfogadni, egyéb településeken nem.

A K&H Bank röviden csak annyit mondott, hogy nincs ilyen lista. A bank hirdetményében az áll, hogy euró alapú hitel fedezeteként legalább 4 millió forint fedezeti értékű lakott lakóingatlant, és hozzá kapcsolódó gépkocsi tárolót fogadják el.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az MKB szűkszavúan csak annyit mondott, hogy a fedezetként elfogadható ingatlanok körét mindig az adott ügylet vonatkozásában, az ingatlan fekvése és típusa alapján határozza meg a bank.

Az OTP Bank az ország összes településén hitelez, a hiteleket biztosító ingatlanok piaci/forgalmi értékét a jogszabályok alapján vizsgálja.

Korábban óriási felháborodást váltott ki az OTP Bank egy tervezett intézkedése, mely szerint a minősítési rendszerük alapján a III. ingatlankategóriába tartozó településekről érkező hiteligényeket át sem vették, vagy azonnal elutasították volna.

Ez a drasztikus lépés körülbelül 400 települést érintett volna, csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 126, de Baranyában is 100 feletti falu vált volna hitelképtelenné. A heves visszhangok hatására néhány nappal később visszavonták a szigorítást.

A Raiffeisen Bank minden ingatlant egyedileg minősít annak forgalomképessége, értékállósága, illetve egyéb jellemző paraméterei alapján. Az igénylő jövedelmi helyzetét, valamint az ingatlan értékét figyelembe véve határozza meg, hogy az adott ügylet finanszírozható-e, vagy sem.

A Sopron Bank csak a Magyar Köztársaság területén finanszíroz lakásvásárlást, az hitelezhető ingatlanok minimális forgalmi értéke 6 millió forint.

Az UniCredit Banknál nincs ilyen lista, ha a szóban forgó ingatlan értékesíthetősége megfelelő, akkor az elhelyezkedéstől függetlenül is szolgálhat hitel fedezetéül.

Az adatgyűjtést a Pénzcentrum.hu végezte 2010. február 25. és március 3. között.


NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2023. szeptember 30. 18:00
Befejeztem az eladásokat, eladtam mindent, amit akartam. Összességében lefeleztem az osztalék portfó...
MEDIA1  |  2023. szeptember 30. 15:35
A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima díjasokra.
Holdblog  |  2023. szeptember 30. 06:35
Minden esély megvan rá, hogy a G7-országok importtilalmat fognak elrendelni Oroszországgal szemben a...
Bankmonitor  |  2023. szeptember 29. 12:56
Számos házaspár keresi fel a Bankmonitort azzal a kérdéssel, hogy mikorra érdemes időzíteniük a Baba...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 30. szombat
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM