325-ös eurótól és 260-as svájci franktól félnek: júniustól keményítenek be igazán

2010. február 26. 08:47

A jövő héten életbe lépő hitelhányadra vonatkozó szigorítások meghatározzák, hogy a különböző devizanemek választásakor mekkora önerőt kell felmutatni az ügyfeleknek, az igazi bekeményítés azonban csak júniusban érkezik. A bankoknak addig kell kidolgozniuk a hitelezhetőségi limitre vonatkozó szabályokat, vagyis, hogy egy igénylő jövedelmének mekkora hányada terhelhető, ha forintban, illetve, ha devizában vesz fel kölcsönt.

A körültekintő lakossági hitelezésről szóló rendelet szerint a bankoknak saját belső szabályzatukban kell rögzíteniük, hogy mely ügyfeleknek, milyen feltételekkel adnak hitelt, mit fogadnak el  jövedelemként, illetve milyen igazolások, nyilatkozatok bemutatását teszik kötelezővé a hitelfelvételhez.

A szabályzatban rögzített feltételek és a hitelképességi vizsgálat alapján alakul ki az egyes ügyfelek hitelezhetőségi limitje. A bankok csak akkora összegű hitelt adhatnak, amelynek a törlesztőrészlete ezt az összeget nem haladja meg. Ha valaki devizában vesz fel hitelt, akkor a banknak csökkentenie kell a hitelezhetőségi limitet.

Euróban az egyébként elfogadható szint 80%-áig, míg más devizában (például svájci frank) mindössze annak 60%áig adható kölcsön.

Ezek a bankok számára meglehetősen nagy feladatot adó előírások június 11-én lépnek hatályba. A jelenlegi árfolyamokat alapul véve az euró 20%-os kilengése 325 forintos árfolyamot eredményezne, a svájci frank 40%-os kiugrásával 260 forintig szállna el az árfolyam. Az ügyfelek törlesztőrészlete ezen árfolyamok mellett érné el a forintban felvett kölcsön induló havi részletét.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az autóhiteles ügyfelek fele nem menne át az új szűrőn

Mennyi hitelt kaphatsz márciustól? Íme az új szabályok!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 22:12
Nyolcvanegy éves korában meghalt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művés...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25