13 °C Budapest

325-ös eurótól és 260-as svájci franktól félnek: júniustól keményítenek be igazán

2010. február 26. 08:47

A jövő héten életbe lépő hitelhányadra vonatkozó szigorítások meghatározzák, hogy a különböző devizanemek választásakor mekkora önerőt kell felmutatni az ügyfeleknek, az igazi bekeményítés azonban csak júniusban érkezik. A bankoknak addig kell kidolgozniuk a hitelezhetőségi limitre vonatkozó szabályokat, vagyis, hogy egy igénylő jövedelmének mekkora hányada terhelhető, ha forintban, illetve, ha devizában vesz fel kölcsönt.

A körültekintő lakossági hitelezésről szóló rendelet szerint a bankoknak saját belső szabályzatukban kell rögzíteniük, hogy mely ügyfeleknek, milyen feltételekkel adnak hitelt, mit fogadnak el  jövedelemként, illetve milyen igazolások, nyilatkozatok bemutatását teszik kötelezővé a hitelfelvételhez.

A szabályzatban rögzített feltételek és a hitelképességi vizsgálat alapján alakul ki az egyes ügyfelek hitelezhetőségi limitje. A bankok csak akkora összegű hitelt adhatnak, amelynek a törlesztőrészlete ezt az összeget nem haladja meg. Ha valaki devizában vesz fel hitelt, akkor a banknak csökkentenie kell a hitelezhetőségi limitet.

Euróban az egyébként elfogadható szint 80%-áig, míg más devizában (például svájci frank) mindössze annak 60%áig adható kölcsön.

Ezek a bankok számára meglehetősen nagy feladatot adó előírások június 11-én lépnek hatályba. A jelenlegi árfolyamokat alapul véve az euró 20%-os kilengése 325 forintos árfolyamot eredményezne, a svájci frank 40%-os kiugrásával 260 forintig szállna el az árfolyam. Az ügyfelek törlesztőrészlete ezen árfolyamok mellett érné el a forintban felvett kölcsön induló havi részletét.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az autóhiteles ügyfelek fele nem menne át az új szűrőn

Mennyi hitelt kaphatsz márciustól? Íme az új szabályok!

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?