29 °C Budapest

Történelmi mélységben a kamatok: megmutatjuk, hova ne vidd a pénzed!

2010. március 3. 05:55

Nyolcadjára is csökkenés! A jegybank döntése nyomán idén februárban történelmi mélypontra, 5,75 százalékra csökkent az alapkamat, amilyen alacsony még soha nem volt az irányadó ráta. Ennek megfelelően a forint betéti kamatok is folyamatosan csökkennek tavaly május óta, mostanra pedig már az átlag 6 százalékos sem érik el. Érdemes tehát alaposan körülnézni, hol kötjük le félretett pénzünket!

A jegybank februári kamatdöntése megfelelt a piaci várakozásoknak, így már az egymást követő nyolcadik alkalommal mozdult el lefelé az irányadó ráta. Piaci szakértők közül többen még egy 25 bázispontos csökkentésre számítanak idén, akadnak azonban olyan vélemények is, mely szerint határozatlan időre leállhat a monetáris lazítás.

Ami azonban már most bizonyos, hogy a betéti kamatok hosszú ideje nem álltak ilyen alacsony szinten, mint most. Az MNB januári kamatjelentése szerint a háztartások forintbetéteinek átlagos kamatlábai 6 százalékra csökkentek, a szezonálisan igazított új szerződésértékek emelkedése mellett.

Magas lekötött betéti kamatot kínáló ajánlattal már eddig is nehéz volt találkozni, most azonban már az igazán szemfülesek sem biztos, hogy 6 százaléknál magasabbat találnak, legfeljebb, ha újonnan nyílt fiókba viszik pénzüket.

Hogy csináljuk mi?

A bankok által kínált betéti termékek összehasonlítása a különböző feltételek, összegsávok, lekötési periódusok, és kamatszámítási módszerek miatt meglehetősen nehézkes, ezért az egyszerűség kedvéért minden alkalommal három összegre, és három időszakra vetítve hasonlítjuk össze a bankok legjobb ajánlatait. Ennek megfelelően 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft számára igyekeztünk helyet találni 1, 3, 6, illetve 12 hónapra.

Ez alkalommal sem vettük figyelembe a kombinált termékeket, melyek a nagyobb kockázatot rejtő és nagyobb hozammal kecsegtető befektetési alapokat egyesítik a kockázatmentesnek ítélt lekötött betétekkel. Ezen kívül a különféle indexált, tehát egyéb instrumentum alakulásához kötött (például infláció, alapkamat, vagy valutaárfolyam) betéti konstrukciókat is figyelmen kívül hagytuk, lévén, hogy ezek kamatozása nem fix.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő bankok ajánlatait hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Citibank, Budapest Bank, Erste Bank, UniCredit Bank, Volksbank, Raiffeisen Bank, FHB, Allianz Bank és a KDB Bank. (A Sopron Bank ajánlatai közül ez alkalommal csak az akciós ajánlatokat vettük górcső alá, következő körképünk során már a nem akciós táblázatban is szereplni fognak, amennyiben dobogósak lennének.)

A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. Minden esetben a bruttó, kamatadó előtti értékeket vettük figyelembe. (Az adatok forrását a bankok kondíciós listái képezik, az adatgyűjtés 2010. március 1-jén történt.)

Megjegyezzük, hogy a fent leírtaknak megfelelően, nem a kifejezetten akciós ajánlatokat gyűjtöttük össze, ám amennyiben az adott összeg és futamidő dimenziójában valamely bank akciós kamatot kínál, akkor azt az értéket szerepeltettük az összehasonlításban (feltéve, ha azt nem kötötték különösebb feltételekhez, vagy nem speciális célcsoportnak szól), hiszen arra voltunk kíváncsiak, most mennyiért köthetnénk le pénzünket.

Már csak az akciókban bízhatunk!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?