32 °C Budapest

Mennyi hitelt kaphatsz márciustól? Íme az új szabályok!

2010. február 23. 10:02

Március elsejei hatállyal életbe lép a lakossági hitelezés feltételeit meghatározó új jogszabály, hatályossá válnak a körültekintő lakossági hitelezésről szóló kormányrendelet és a fogyasztói hitelekről szóló törvény passzusai is - írja a Világgazdaság. A jövő hónaptól kötelező alkalmazni a maximális hitel/fedezet arányra vonatkozó előírásokat, de más fontos szabályok is életbe lépnek.

A pénzügyi szolgáltatóknak március elsejétől bizonyos típusú hitel- és lízingszerződéseknél nem lehet a rendeletben meghatározottnál nagyobb arányszámokkal dolgozniuk. Fontos, hogy az új szabályt nem a hónap első napjától átvett ügyletekre, hanem a már befogadott kérelmekre is alkalmazni kell.

A legkedvezőbb pozíciót a forintalapú kölcsönöket választó ügyfeleknek biztosít a jogszabály, mivel ebben az esetben a felajánlott fedezet hitelbiztosítéki értékének (amely 10-25%-kal is alacsonyabb lehet az adásvételiben szereplő vételárnál) 75%-át is elérheti a nyújtott kölcsön összege. A lízingszerződéseknél 5 százalékponttal magasabb az alkalmazható határ.

A frankhiteleknek tündöklése után a jogszabály bevezetésével könnyen megélhetjük a termék bukását is. A 45%-os limit (lízing esetében 50%) következtében eltűnhetnek - vagy fokozatosan kiszorulhatnak - a piacról a CHF-hitelek.

A járműhiteleknél fontos változás a hitelezhetőségi limit mellett a 84 hónapos maximális futamidő is. A további fontos változásokat a táblázat tartalmazza. Több bank úgy nyilatkozott a változásokkal kapcsolatban, hogy a szigorítás nem jelent drámai változást a működésükben, mivel már most hasonló hitel/fedezet arányokat alkalmaznak.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?