19 °C Budapest

Mennyi hitelt kaphatsz márciustól? Íme az új szabályok!

2010. február 23. 10:02

Március elsejei hatállyal életbe lép a lakossági hitelezés feltételeit meghatározó új jogszabály, hatályossá válnak a körültekintő lakossági hitelezésről szóló kormányrendelet és a fogyasztói hitelekről szóló törvény passzusai is - írja a Világgazdaság. A jövő hónaptól kötelező alkalmazni a maximális hitel/fedezet arányra vonatkozó előírásokat, de más fontos szabályok is életbe lépnek.

A pénzügyi szolgáltatóknak március elsejétől bizonyos típusú hitel- és lízingszerződéseknél nem lehet a rendeletben meghatározottnál nagyobb arányszámokkal dolgozniuk. Fontos, hogy az új szabályt nem a hónap első napjától átvett ügyletekre, hanem a már befogadott kérelmekre is alkalmazni kell.

A legkedvezőbb pozíciót a forintalapú kölcsönöket választó ügyfeleknek biztosít a jogszabály, mivel ebben az esetben a felajánlott fedezet hitelbiztosítéki értékének (amely 10-25%-kal is alacsonyabb lehet az adásvételiben szereplő vételárnál) 75%-át is elérheti a nyújtott kölcsön összege. A lízingszerződéseknél 5 százalékponttal magasabb az alkalmazható határ.

A frankhiteleknek tündöklése után a jogszabály bevezetésével könnyen megélhetjük a termék bukását is. A 45%-os limit (lízing esetében 50%) következtében eltűnhetnek - vagy fokozatosan kiszorulhatnak - a piacról a CHF-hitelek.

A járműhiteleknél fontos változás a hitelezhetőségi limit mellett a 84 hónapos maximális futamidő is. A további fontos változásokat a táblázat tartalmazza. Több bank úgy nyilatkozott a változásokkal kapcsolatban, hogy a szigorítás nem jelent drámai változást a működésükben, mivel már most hasonló hitel/fedezet arányokat alkalmaznak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?