20 °C Budapest

Mennyire biztonságos Budapest nemzetközi összehasonlításban? Nincs okunk panaszra!

Pénzcentrum
2009. március 29. 12:00

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) 1988 óta készít nemzetközi felméréseket, illetve összehasonlításokat az egyes fővárosok bűnügyi statisztikáiról. A legutóbbi tanulmány 2005-ös adatokat tartalmaz, a következő pedig folyamatban van.

A nemzetközi áldozatvizsgálat, azaz ICVS során a lakosság meghatározott részével készítenek interjút, töltetnek ki kérdőívet, azt tudakolva, hogy egy bizonyos idő alatt az interjúalany, vagy családtagjai milyen bűncselekmények áldozataivá váltak.

Azi ábrák magukért beszélnek. Meglepő, vagy sem, a magyarok átlaghoz képest viszonylag kis százaléka esett egy év alatt bármiféle bűncselekmény áldozatává, hozzávetőleg minden tizedik, szemben például a szomszédos Béccsel, ahol már majdnem minden ötödik emberről elmondható ez, Londonban pedig minden harmadikról.

A betöréses bűncselekményeket, és a szexuális zaklatásnak áldozatul esettek arányát mutató index esetében ugyan van olyan főváros, amely biztonságosabbnak mutatkozik, de még itt is előkelő helyet foglalunk el az összehasonlításban.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?