1 °C Budapest

Szaporodó internetes csalások: magunk is áldozattá válhatunk!

Pénzcentrum
2009. január 29. 16:00

Úgy fest, a meglehetősen gyenge gazdaság, amelyben ma élünk, egyre több bűncselekményt szül. Az elmúlt hetekben itthon a banki betörések szaporodtak el, tegnap négy fiókot is megpróbáltak kirabolni, az Egyesült Államokban, illetve számos más országban pedig az internetes csalások száma ugrott meg.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Online bűnözések megfigyelésével foglalkozó szakértők szerint az elmúlt hat hónapban meglehetősen intenzívvé váltak az elkövetők, akik megpróbálják kihasználni a gazdaság gyenge állapotát, és az emberek pénzügyi összezavarodottságát.

A leggyakoribb formája az online módon történő adathalászatnak a bankok, pénzintézetek, hivatalos szervek -a mint például az USA szövetségi betétbiztosítási alapja - nevében kiküldött e-mailek, melyekben ilyen-olyan okokkal személyes adatokat kérnek el a bűnözők, illetve gyakoriak a hamis weblapok is, ahova bankkártyánk számát, azonosítónkat beütjük, és máris kész a baj.

Egy internet-technológiával, illetve kutatással foglalkozó cég, a Gartner Inc. a Wall Street Journalnak például azt nyilatkozta, ügyfelei az elmúlt fél évben kétszer annyi cyber-támadásról számoltak be, mint korábban, ami nem csak az Egyesült Államokat, de Nagy-Britanniát, Kanadát, Mexikót és Brazíliát is érinti.

Sok olyan eset is előfordul, ahol az áldozat eleinte észre sem veszi, hogy bankszámláján lévő pénzzel más garázdálkodik, ugyanis havonta csak 10-40 dollár körüli összeget emelnek le róla, ez azonban a számlaértesítőn látszik, igaz azt gyakran el sem olvassuk.

Az FBI adatai szintén megerősítik azt a képet, hogy bizony az online bűnözők folyton képesek újítani, és így évről-évre nagyobb összegű károkat okozni. 2007-ben például 270 ezer panaszt kezetek, melyek összesen mintegy 240 millió dollárt érintettek, amely 40 millióval meghaladja az előző évit.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Újabban a bűnözők azonban már vaktában, több ezres címlistára küldik szét a hamis e-maileket, hanem előzetesen felmérik a terepet, és a kifejezetten tehetős emberekre utaznak. Tavaly áprilisban például több száz cégvezető kapott olyan levelet, amely egy bírósági idézést tartalmazott. A címzettek igen nagy része meg is nyitotta a csatolmányt, amely egyből megfertőzte számítógépét. Az FBI szerint ez már szevezett bűnözés esete, és az elkövetők célja az volt, hogy olyan bennfentes információkat szerezzenek meg a cégekről, melyet a piac még nem ismer.

Az sms küldés még viszonylag új taktikának számít. Ebben a hónapban például az Associated Bank ügyfelei e-mailt, illetve sms-t kaptak, mely szerint hitelkártyájukat letiltották, és a probléma helyreállítása érdekében arra kérték őket, küldjék el számlainformációkat.

Ilyen üzenetekre soha nem szabad válaszolni, a legegyszerűbb, ha ilyenkor felhívjuk számlavezető bankunkat, és személyesen intézzük el az ügyet. Szintén nem szabad olyan csatolmányt megnyitni, melyet ismeretlen címről küldtek! Persze léteznek egyéb módszerek is arra, hogyan ne váljunk csalás áldozatává, amiről egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59