Szaporodó internetes csalások: magunk is áldozattá válhatunk!

Pénzcentrum
2009. január 29. 16:00

Úgy fest, a meglehetősen gyenge gazdaság, amelyben ma élünk, egyre több bűncselekményt szül. Az elmúlt hetekben itthon a banki betörések szaporodtak el, tegnap négy fiókot is megpróbáltak kirabolni, az Egyesült Államokban, illetve számos más országban pedig az internetes csalások száma ugrott meg.

Online bűnözések megfigyelésével foglalkozó szakértők szerint az elmúlt hat hónapban meglehetősen intenzívvé váltak az elkövetők, akik megpróbálják kihasználni a gazdaság gyenge állapotát, és az emberek pénzügyi összezavarodottságát.

A leggyakoribb formája az online módon történő adathalászatnak a bankok, pénzintézetek, hivatalos szervek -a mint például az USA szövetségi betétbiztosítási alapja - nevében kiküldött e-mailek, melyekben ilyen-olyan okokkal személyes adatokat kérnek el a bűnözők, illetve gyakoriak a hamis weblapok is, ahova bankkártyánk számát, azonosítónkat beütjük, és máris kész a baj.

Egy internet-technológiával, illetve kutatással foglalkozó cég, a Gartner Inc. a Wall Street Journalnak például azt nyilatkozta, ügyfelei az elmúlt fél évben kétszer annyi cyber-támadásról számoltak be, mint korábban, ami nem csak az Egyesült Államokat, de Nagy-Britanniát, Kanadát, Mexikót és Brazíliát is érinti.

Sok olyan eset is előfordul, ahol az áldozat eleinte észre sem veszi, hogy bankszámláján lévő pénzzel más garázdálkodik, ugyanis havonta csak 10-40 dollár körüli összeget emelnek le róla, ez azonban a számlaértesítőn látszik, igaz azt gyakran el sem olvassuk.

Az FBI adatai szintén megerősítik azt a képet, hogy bizony az online bűnözők folyton képesek újítani, és így évről-évre nagyobb összegű károkat okozni. 2007-ben például 270 ezer panaszt kezetek, melyek összesen mintegy 240 millió dollárt érintettek, amely 40 millióval meghaladja az előző évit.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Újabban a bűnözők azonban már vaktában, több ezres címlistára küldik szét a hamis e-maileket, hanem előzetesen felmérik a terepet, és a kifejezetten tehetős emberekre utaznak. Tavaly áprilisban például több száz cégvezető kapott olyan levelet, amely egy bírósági idézést tartalmazott. A címzettek igen nagy része meg is nyitotta a csatolmányt, amely egyből megfertőzte számítógépét. Az FBI szerint ez már szevezett bűnözés esete, és az elkövetők célja az volt, hogy olyan bennfentes információkat szerezzenek meg a cégekről, melyet a piac még nem ismer.

Az sms küldés még viszonylag új taktikának számít. Ebben a hónapban például az Associated Bank ügyfelei e-mailt, illetve sms-t kaptak, mely szerint hitelkártyájukat letiltották, és a probléma helyreállítása érdekében arra kérték őket, küldjék el számlainformációkat.

Ilyen üzenetekre soha nem szabad válaszolni, a legegyszerűbb, ha ilyenkor felhívjuk számlavezető bankunkat, és személyesen intézzük el az ügyet. Szintén nem szabad olyan csatolmányt megnyitni, melyet ismeretlen címről küldtek! Persze léteznek egyéb módszerek is arra, hogyan ne váljunk csalás áldozatává, amiről egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem