Hogyan védjünk lakásunkat a betörők ellen?

Pénzcentrum
2009. január 20. 05:55

Amit a széfekről tudni érdemes Sokaknak talán ilyenkor télvíz idején eszébe sem jut a lakásának védelméről való gondoskodás, ennek időszaka inkább a nyaralásokra, hosszabb időre való elutazásokra korlátozódik. Márpedig télen is beüthet a katasztrófa!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A lakásban található értékek védelméről legegyszerűbben talán úgy lehet gondoskodni, ha nem ott, vagy nem könnyen elérhető helyen tároljuk őket, vagyis bankban, vagy otthonunkban található széfbe helyezzük.

Széfválasztásnál rendkívül fontos szempont, hogy mekkora értéket tervezünk a szekrényben tartani, a páncélszekrények ugyanis a MABISZ minősítésnek megfelelően kockázatvállalási értékhatárral rendelkeznek.

A kockázatvállalási értékhatár tulajdonképpen annyit jelent, hogy mekkora értéket tarthatunk a szekrényben úgy, hogy annak esetleges elrablásáért a biztosító fizessen. Az értékhatár 500 ezertől 800 millió forintig terjedhet és természetesen nagyban függ a biztonsági szekrény technikai paramétereitől.

Lényeges szempont, hogy hol szeretnénk elhelyezni a szekrényt, amennyiben ugyanis emeletre tervezzük, akkor figyelembe kell venni a födém-terhelést is, illetve szükség esetén lemez-alapot is kell beszereltetni, hogy a súlyeloszlás kedvezőbb legyen.

A faliszéfek kevésbé biztonságosak, mivel egy esetleges falbontás után már csak egy vékony lemezlap védi értékeinket. Ennek megfelelően ebben a kategóriában nem találunk 8 millió Ft-ot meghaladó kockázatvállalási értékhatárú darabot. A szabadonálló szekrényeket az aljzathoz, vagy a főfalhoz kell rögzíteni, ezek erősebb kivitelűek, így a kockázatvállalási értékhatár akár 800 millió Ft-ig is terjedhet.

Bizonyos értékek fölött már a biztosító társaságok is szerződési feltételként kötik ki a széf meglétét. Ilyen esetek, amikor valaki sok készpénzt tart a lakásában, illetve nagy értékű vagyontárgyakkal rendelkezik. A lakásbiztosítás díja azonban ekkor sem csökken, maximum a káresemény kifizetési limitje növelhető általa.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Aki nem szeretne ekkora költségekbe bocsátkozni, vagy otthonra egy mackót beszerezni, bérelhet trezort bankokban is.

Széfszolgáltatást általában értékpapír, ékszer, műtárgy, műkincs, dokumentáció, stb. megőrzésére szokták igénybe venni magánszemélyek és vállalkozások egyaránt. Itthon nem minden banknál érhető el azonban ez a szolgáltatás, ami nem is meglepő, hiszen ez az üzletág nem tartozik a legsikeresebbek közé. Néhány bank ezért le is építette a szolgáltatást nyújtó fiókok számát, az Erste Banknál például már csak egyetlen budapesti fiókban érhető el, csakúgy, mint a Raiffeisennél.

A szolgáltatás árát általában két dimenzió mentén határozzák meg, egyrészt a trezor mérete, másrészt a és kártérítési felelősségvállalás mértéke alapján. Mérettől és kártérítési felelősségtől függően havonta általában pár ezer forinttól, 6-7 ezer forintig terjed a bérleti díj.

Riasszuk el az illetékteleneket!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20