21 °C Budapest

Hogyan védjünk lakásunkat a betörők ellen?

Pénzcentrum
2009. január 20. 05:55

Amit a széfekről tudni érdemes Sokaknak talán ilyenkor télvíz idején eszébe sem jut a lakásának védelméről való gondoskodás, ennek időszaka inkább a nyaralásokra, hosszabb időre való elutazásokra korlátozódik. Márpedig télen is beüthet a katasztrófa!

A lakásban található értékek védelméről legegyszerűbben talán úgy lehet gondoskodni, ha nem ott, vagy nem könnyen elérhető helyen tároljuk őket, vagyis bankban, vagy otthonunkban található széfbe helyezzük.

Széfválasztásnál rendkívül fontos szempont, hogy mekkora értéket tervezünk a szekrényben tartani, a páncélszekrények ugyanis a MABISZ minősítésnek megfelelően kockázatvállalási értékhatárral rendelkeznek.

A kockázatvállalási értékhatár tulajdonképpen annyit jelent, hogy mekkora értéket tarthatunk a szekrényben úgy, hogy annak esetleges elrablásáért a biztosító fizessen. Az értékhatár 500 ezertől 800 millió forintig terjedhet és természetesen nagyban függ a biztonsági szekrény technikai paramétereitől.

Lényeges szempont, hogy hol szeretnénk elhelyezni a szekrényt, amennyiben ugyanis emeletre tervezzük, akkor figyelembe kell venni a födém-terhelést is, illetve szükség esetén lemez-alapot is kell beszereltetni, hogy a súlyeloszlás kedvezőbb legyen.

A faliszéfek kevésbé biztonságosak, mivel egy esetleges falbontás után már csak egy vékony lemezlap védi értékeinket. Ennek megfelelően ebben a kategóriában nem találunk 8 millió Ft-ot meghaladó kockázatvállalási értékhatárú darabot. A szabadonálló szekrényeket az aljzathoz, vagy a főfalhoz kell rögzíteni, ezek erősebb kivitelűek, így a kockázatvállalási értékhatár akár 800 millió Ft-ig is terjedhet.

Bizonyos értékek fölött már a biztosító társaságok is szerződési feltételként kötik ki a széf meglétét. Ilyen esetek, amikor valaki sok készpénzt tart a lakásában, illetve nagy értékű vagyontárgyakkal rendelkezik. A lakásbiztosítás díja azonban ekkor sem csökken, maximum a káresemény kifizetési limitje növelhető általa.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Aki nem szeretne ekkora költségekbe bocsátkozni, vagy otthonra egy mackót beszerezni, bérelhet trezort bankokban is.

Széfszolgáltatást általában értékpapír, ékszer, műtárgy, műkincs, dokumentáció, stb. megőrzésére szokták igénybe venni magánszemélyek és vállalkozások egyaránt. Itthon nem minden banknál érhető el azonban ez a szolgáltatás, ami nem is meglepő, hiszen ez az üzletág nem tartozik a legsikeresebbek közé. Néhány bank ezért le is építette a szolgáltatást nyújtó fiókok számát, az Erste Banknál például már csak egyetlen budapesti fiókban érhető el, csakúgy, mint a Raiffeisennél.

A szolgáltatás árát általában két dimenzió mentén határozzák meg, egyrészt a trezor mérete, másrészt a és kártérítési felelősségvállalás mértéke alapján. Mérettől és kártérítési felelősségtől függően havonta általában pár ezer forinttól, 6-7 ezer forintig terjed a bérleti díj.

Riasszuk el az illetékteleneket!

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem