Eladó a kővágóörsi MOZI étterem – Olga konyhája, egy olyan hely, amely hosszú éveken át nemcsak vendégeket, hanem törzsvendégeket nevelt, és stabil pontja volt a...
Honnan tudhatom, hogy a salátám valóban egészséges? Milyen összetevőket adjak a salátámhoz, és melyeket kerüljem el? Ezek fontos kérdések, mégsem merülnek fel túl gyakran bennünk, hiszen úgy gondoljuk, ha már salátát fogyasztunk, akkor biztosan egészségesen étkezünk. Nos, igen. A saláta általában egészséges étel, de csak akkor, ha az összetevők megfelelő kombinációját pakoljuk a tányérunkra, és távol tartjuk magunkat, például a bolti palackozott öntettől. Mire érdemes még figyelni, ha valóban helyes módon akarjuk fogyasztani salátáinkat? Ennek jártunk most utána.
A The Washington Post-ban jelent meg korábban egy cikk arról, hogy lehet egészséges a salátánk, amit otthon készítünk. Ez azért is meglepő, mert azt gondoljuk, ha összeöntünk leveles zöldségeket egy kis csirkével és bolti öntettel, már egészségesen étkeztünk. Ám ez nem így van. Hogy miért? Arról a portál egy szakembert kérdezett meg.
Mint írják, a szakember szerint érdemes az alapokkal kezdeni. Egy nagyszerű saláta elkészítéséhez kezdjünk a salátával vagy leveles zöldekkel (a választott zöld típusa nem igazán számít). A többi zöldséghez képest valószínűleg a jégsalátában van a legkevesebb tápanyag, de szinte minden saláta kevés vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A sötét levelű zöldek, mint a spenót, több mikrotápanyagot tartalmaznak, de a spenótban lévő vas rosszul szívódik fel, és rengeteg oxalát is van benne, ezért legyünk óvatosak, ha hajlamosak vagyunk a vesekő kialakulására.
A saláta és más zöldek fő egészségügyi előnyei a rostok. A saláták általában tele vannak rosttal, ami tápanyag. A rostok valóban táplálékot jelentenek a mikrobiomnak, a bélben élő baktériumok billióinak. A rost az anyagcsere egészségének kulcsa is. A bélben lévő baktériumok a rostokat rövid szénláncú zsírsavakká alakítják, amelyek szabályozhatják az immunrendszer működését és kordában tarthatják a gyulladást. Éppen ezért, a leveles zöldsaláta rosttartalmának növelése érdekében adjunk hozzá különféle zöldségeket, például brokkolit és zöldpaprikát, valamint babot és lencsét.
De a legegészségesebb saláták sok más hasznos összetevőt is tartalmaznak, például antioxidánsokat. Az antioxidánsok olyan vegyi anyagok, amelyek nélkülözhetetlenek a máj számára, és gyakorlatilag minden környezeti mérget méregtelenítenek, amely a szervezetbe kerül. Ennek a varázstrükknek a végrehajtásához a májnak szüksége van ezekre az antioxidánsokra.
Az antioxidánsokért adjunk a salátánkhoz apróra vágott színes zöldségeket (minél sötétebb, annál jobb), apróra vágott friss gyümölcsöt, fűszernövényeket (friss vagy szárított) és fűszereket. Ezután adjunk hozzá fehérjéket, például szabadtartású tojást, legeltetett marhahúst, halat, csirkét, tofut, babot vagy lencsét.
Lépj egy szintet: jöhetnek zsírok
Ha az alapok megvannak, akkor rétegezz rá néhány teljes értékű zsírt – beleértve az avokádót, az olívabogyót, a dióféléket és a magvakat. A diófélék és magvak (mint a chia mag és a dió) tele vannak gyulladáscsökkentő alfa-linolénsavval (ALA), egy omega-3 zsírsavval, amely csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
Az omega-3 egyéb forrásaiért tegyél a salátába apró halakat, például szardellaféléket (amely gyakran megtalálható a Caesar salátákban). Más vadon fogott halat (szardínia, lazac, makréla) vagy csirkét (szabadtartású, legelőn nevelt csirke kevesebb antibiotikumot tartalmaz) is beilleszthetsz.
A sajtok fantasztikus kiegészítők, mert páratlan láncú zsírsavakat tartalmaznak, amelyek védelmet nyújtanak a cukorbetegség és a szívbetegségek ellen. Mindannyiunkat megtanítottak arra, hogy kerüljük a zsírokat, mert több kalóriát tartalmaznak, de a tejből készült zsírsavak egyedülállóak abban, hogy egy speciális foszfolipid van a végükön, amely megakadályozza a gyulladást. Próbálj ki olyan fajtákat, mint a feta, cotija, parmezán és mozzarella.
Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!
A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)
A bónuszpontokat a kelkáposzta, a káposzta és a kelbimbó kapja – a keresztes virágú zöldségek, amelyek növelhetik a szervezet saját természetes antioxidáns-termelését, és serkenthetik a máj méregtelenítő enzimek termelését. Egy másik bónusz: a friss paradicsom likopint, egy antioxidánst tartalmaz, amely támogatja a szemműködést és megakadályozza a szürkehályog kialakulását.
Kerüljük a bolti salátaönteteket
Most beszéljünk a salátaöntetekről. Egy nagyszerű házi öntet elkészítéséhez összpontosítsunk olyan összetevőkre, mint az extra szűz olívaolaj, avokádóolaj, tahini, ecet, Dijon mustár, gyógynövények, fűszerek és alacsony cukortartalmú citruslevek (citrom, lime, grapefruit).
Az olívaolajban lévő olajsav aktiválja a májat , hogy olyan faktort termeljen, amely felgyorsítja az anyagcserét. Az ecetben található ecetsav gátolja az enzim működését, amely lebontja a keményítőt a szájban, így csökkenti a véráramban megjelenő glükóz mennyiségét. Egyes házi készítésű öntetek extra antioxidánsokat kapnak a fűszerekből, mint például a gyömbér, a fokhagyma, a kurkuma, a kakukkfű és az oregánó. De ugyanez nem mondható el a legtöbb bolti szószról. A boltban vásárolt változatokat gyakran repce- és szójababolajjal készítik, amelyek tele a szervezet számára nem hasznos alapanyagokkal, adalékanyagokkal.
Krutonok és ropogós dolgok
Tanulmányok kimutatták, hogy a zsírok – például az avokádóban – valóban segítik a szervezetet abban, hogy egyes zöldségekből felszívja a tápanyagokat. A kulcs a megfelelő összetevők kiválasztása, és ideális esetben saját öntete elkészítése otthon.
Érdemes viszont elkerülni a „ropogós” dolgokat is (mint például a sült hagyma és a tortilla csíkok), amelyeket gyakran magolajban sütnek magas hőmérsékleten, ami kockáztatja a transzzsírok és az akrilamid - amely egy ismert rákkeltő anyag - képződését. Legyünk óvatos az aszalt gyümölcsökkel kapcsolatban; egyes fajták és márkák cukorral borítják őket, hogy édesebbek és ízletesebbek legyenek.
Végül pedig óvakodjunk a feldolgozott kenyerektől. A cézársaláta nem cézársaláta kruton nélkül – de a kereskedelmi krutonok általában tele vannak tartósítószerekkel, nátriummal és növényi olajokkal. Süss saját krutonokat, vagy párosítsd a salátát egy szelet kovászos kenyérrel.
-
Változó karácsonyi kosár: spórolnak a magyarok, de a menüre nem sajnálják
Egy kutatás szerint továbbra is kiemelt fontosságú az ünnep, de sokan szűkebb kerettel gazdálkodnak, visszafogják az ajándékköltést, és a megfizethető meglepetések felé fordulnak.
-
Évente tízmilliárdokat lopnak el a csalók hazai bankszámlákról – Kiderült, ki a legkönnyebb célpont
Becslések szerint 2,6 millió magyar változtatott online vásárlási szokásain, miután átverték vagy csalás célpontja lett, 40%-uk emiatt kevesebbet vásárol a neten.
-
Állatorvosi rendelőből skálázható kkv – így épült fel a Petlegio tőkevonzó modellje
Nándorfi Zoltánt, a Petlegio vezetőjét és Bánfi Zoltánt, az MKIK Tőkealap-kezelő vezérigazgatóját kérdeztük.
-
Zsalutrend: számít a felhasznát anyagokba épített energia (x)
Fókuszban a karbonsemlegességhez hozzájáruló, csekély ökológiai lábnyommal rendelkező és igazolt adatokkal kínált építőanyagok. Ezek között rendhagyó egy 25 éves zsaluinnováció a Mevától.
-
Önálló digitális transzformációs terület a Rossmann-nál (x)
Dedikált csapattal indult el a digitális transzformáció a Rossmann Magyarországnál, az új, önálló területet Fürjes Ádám, a vállalat eddigi webshopvezetője irányítja.
-
A vásárlói élmény és az értékteremtés kéz a kézben jár az Ecofamily üzleteiben (x)
Az elmúlt években látványosan átalakultak a fogyasztói igények: a vásárlók ma már nem csupán termékeket keresnek, hanem olyan márkákat és üzleteket, amelyekkel azonosulni tudnak és amelyek valódi értéket képviselnek.








