14 °C Budapest
new forint 2014

Bombameglepetés a GDP-adatokban: erre az elemzők sem számítottak

MTI
2021. június 1. 17:55

A felfelé javított első negyedévi GDP-adatok részleteiből kerestek magyarázatot a meglepő pozitív fejleményekre az MTI-nek nyilatkozó elemzők.

 A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden kiadott második becslésében felfelé javította az első negyedévi GDP-mutatókat a két hete megjelent, és már akkor is meglepetést keltő első becsléséhez képest. A bruttó hazai termék volumene 2,1 százalékkal alacsonyabb volt a tavalyi első negyedévinél, ami 0,2 százalékkal kisebb visszaesés az első becslésben jelzettnél.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző negyedévinél az előzetesen jelzett 1,9 százalék helyett 2,0 százalékkal nőtt, az előző év azonos negyedévihez mérve 1,6 százalékkal csökkent, ami 0,4 százalékponttal kisebb visszaesés az előző közlésnél. Az elemzők az előző negyedévhez mérve 0,3 százalékos, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 3,7 százalékos visszaesésre számítottak még az első becslés előtt.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője megjegyezte: a KSH tovább tudta fokozni a GDP-növekedéssel kapcsolatos meglepetést. A negyedéves növekedési adatok alapján a végső fogyasztás dinamikája alig lassult az első negyedévben, ami a szigorodó járványügyi intézkedések fényében mindenképpen pozitív meglepetés. Az első becslés után még azt gondolták az elemzők, hogy a beruházások állhattak a pozitív meglepetés mögött, de ennél nagyobbat nem is tévedhettek volna, hiszen a beruházások negyedéves összevetésben zsugorodtak, amit már a hétfőn kiadott beruházási jelentés előrevetített. Összességében a gazdaság belső motorja lelassult, a nehézségek ellenére mind a termékek, mind a szolgáltatások exportja tovább tudott növekedni, azaz a nettó export volt a másik fő meglepetésfaktor - írta az elemző.

A termelési oldalon általánosságban minden szektor kedvezőbb számokat hozott, mint arra a havi adatközlések alapján számítani lehetett. Az iparban hozzáadott érték egyértelműen felülmúlta az ingadozó havi termelési adatokból következő várakozásokat. Az építőipar negyedéves bővülése szintén felülmúlta azt, amit a termelési adatok sugalltak. Még nagyobb meglepetés a járványügyi korlátozás ellenére is bővülő szolgáltatószektor, ahol főleg a szállítás, raktározás, információ, kommunikáció és a szakmai tudományos tevékenység húzta magával a teljes szektort.

Virovácz Péter szerint a felfelé revideált GDP-adat, valamint a részletek alapján egyértelműen látszik, hogy az újranyitás következtében a második negyedévben jelentős növekedési potenciál mutatkozik a magyar gazdaságban. Nem kizárható egy újabb 2 százalék körüli vagy afeletti negyedéves növekedés, amit elsősorban a szolgáltatások húznak majd. Az év második felében pedig ehhez társul az ipar és építőipar együttese is. Mindent egybevetve az ING Bank legfrissebb 2021-re vonatkozó GDP előrejelzése 7,4 százalékos gazdasági növekedéssel számol.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője kommentárjában szintén kiemelte, hogy második becslésében a KSH némileg még tovább is javította az első negyedéves kedvező GDP adatot. Termelési oldalról éves összehasonlításban a legtöbb ágazat kismértékű visszaesést szenvedett el, míg néhány ágazat (ipar, mezőgazdaság, információ-kommunikáció, pénzügy-biztosítás) bővülést tudott elérni. Azaz az ágazatok nagy részének teljesítménye között csupán kis szórás volt éves alapon.

Két ágazat szenvedte meg nagyon a koronavírus miatti korlátozásokat: a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás, illetve a szállítás, raktározás. E két ágazat esetében érdekes lesz a nyitás utáni adatot a 2019-essel összevetni, amiből kiderülhet, hogy mennyire okoztak a korlátozások tartós károkat. Felhasználási oldalról a fogyasztás a korlátozások miatt visszahúzta a gazdasági teljesítményt, a beruházások hatása semleges volt, míg a nettó export pozitív irányba befolyásolta a növekedést - fejtette ki. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A következő negyedévben már éves és negyedéves alapon is növekedésre számít a szakértő, az utóbbit segíti a korlátozások enyhítése, míg az előbbi a bázisidőszak kedvezőtlen adata miatt kétszámjegyű lehet. Az év egészében a gazdaság teljesítménye 5 százalékkal vagy szerencsés esetben ennél is nagyobb mértékben növekedhet, ám a koronavírus okozta kockázatokat továbbra sem szabad szem elöl téveszteni - hangsúlyozta Regős Gábor.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője számára is váratlan volt, hogy a korábban már meglepetést keltő adatok után a második becslés valamivel jobb számokat hozott, ami arra utal, hogy folytatódik a felzárkózás a magyar gazdaságban.

Hozzátette: a részletes adatokból látható, hogy a termelési oldalon az ipar és a mezőgazdaság tudott pozitív eredményt felmutatni a GDP-hez való hozzájárulásban éves összevetésben. Ugyanakkor a járványhatás miatt a szolgáltatások jelentős mínuszban voltak az első negyedévben. A fogyasztási oldalon az export és az import egyenlege 2 százalékpontot adott hozzá a GDP-adathoz, ám a bruttó felhalmozás és a végső fogyasztás negatívan járult hozzá a GDP-adathoz.

A K&H Bank szakembere úgy látja, a mostani kilátások szerint az idén a GDP éves szinten akár 6 százalék feletti bővülést érhet el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 14:02
Átmenetileg Gergely Márton, a hetilap felelős szerkesztője veszi át a hvg.hu irányítását, miután Nag...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 07:54
A Manna FM Valódi Nők című műsorának vendége volt Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértő...
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem