Súlyos áremelés a magánklinikákon: ennyibe kerül egy VIP-szülés 2024-ben

Súlyos áremelés a magánklinikákon: ennyibe kerül egy VIP-szülés 2024-ben

2024. január 22. 05:39

Egyre hízik a magánegészségügyi szektor Magyarországon, a kínált szolgáltatások köre is folyamatosan bővül és a lakosság mind nagyobb arányban veszi azokat igénybe. A kereslet többek között a pandémia, az egyre hosszabb várakozási idők, várólisták, az egyre szélesebb kínálat miatt, illetve a hálapénz illegálissá tétele óta is évről évre nő. A fogorvosi szolgáltatások mellett a nőgyógyászat még mindig a legkeresetebb magánban, egyes klinikák pedig már komplett szülési csomagokat is kínálnak - ezek iránt is egyre nagyobb az érdeklődés. Lapunk évek óta vizsgálja az árak alakulását a magánszülészeteken: mutatjuk, mire számíthat, aki magánúton szülne 2024-ben és mennyit drágultak a szolgáltatások az elmúlt évekhez képest.

A Pénzcentrum friss gyűjtésében azt vizsgáltuk, hogy mennyibe kerülnek jelenleg a szülési csomagok a magyarországi magánkórházakban és hogy mennyit emelkedtek az árak tavaly óta. A legtöbb komplex szülészeti szolgáltatás ára meghaladja az egymillió forintot, de a 2022-ben történt jelentős drágulások után az elmúlt egy évben már nem volt jelentős áremelés. Az árak vagy változatlanok - bár a szolgáltatások összetétele közben változhatott! - vagy legfeljebb 10 százalékkal kerülnek többe.

Hogy a magánegészségügyi szolgáltatóknak mekkora valójában a piaca és hogy mekkora területet fednek le a teljes egészségügyi szektoron belül, lehetetlen lenne megmondani. Nem lehet ugyanis számba venni minden egyes kis szolgáltatót a magán fogorvosi praxisokat, nőgyógyászt, ultrahang központot, labort, stb., a magánegészségügyi valódi méretét csak becsülni lehet. A Portfolio éves elemzése szerint 2022-ben folytatódott a magánszolgáltatók látványos árbevétel-növekedése, igaz már mérsékeltebb ütemben. Azt is kimutatták, hogy három év leforgása alatt nagyjából megduplázódott a legnagyobb magánegészségügyi cégek piaca.

Egy másik elemzés szerint a magyar magánegészségügy a 2018-as 580 milliárd forintról több, mint 800 milliárd forintra duzzadt 2022-re. Ez közel 40%-os emelkedés 4 év alatt, évenkénti átlagos 9%-os növekedés mellett. Legnagyobb mértékben 2021-ben történt változás, amikor jóval az átlag fölött, 18%-kal ugrott a piac mérete. A magánpiac robbanásával egyidőben pedig a legnagyobb szolgáltatók is jelentős növekedésnek indultak.

Az önkéntes egészségpénztári szolgáltatóktól pedig lapunk úgy értesült, hogy a fiatalok körében egyre népszerűbbek a magánegészségügyi szolgáltatások, melyek közül kiemelkedő a kereslet a nőgyógyászat iránt. Ezenfelül egyre többen veszik igénybe a születési támogatást is és jellemzőbb, hogy más gyermekneveléssel kapcsolatos kiadásaikat is ilyen megtakarításból fedezzék. A Magyar Orvosi Kamara elnöke, Álmos Péter szerint a kormányzati lépésekből ugyancsak az rajzolódik ki, hogy az ellátásban a magánellátóknak nemcsak kiegészítő, hanem nagyon is fontos szerepük lesz.

Egy tavalyi felmérés szerint magánszolgáltató választásakor az elsődleges szempont az ár/érték arány (28%). Az elemzésből az is kiderült, hogy a betegek hiába tartják jobbnak a magánellátást az államinál, a magas költségek miatt még mindig sokan vonakodva fordulnak magánszolgáltatóhoz. Döntő szempont volt még a választásban a betegközpontú, érthető kommunikáció és az elérhető vizsgálati, kezelési időpontok is. Az ár, a betegközpontúság, az elérhetőség pedig különösen fontos lehet a gyermekvállalás előtt álló családok számára. Ha megvizsgáljuk a szülési csomagokat kínáló szolgáltatók díjszabását, akkor pedig azt láthatjuk, hogy akár milliós különbségek is lehetnek.

Lapunk megvizsgálta a hazai magánklinikák árlistáit, ahogy a korábbi években is tettük. Kiderült, hogy bár már 2019-ben is volt olyan magyarországi magánkórház, ahol elkértek akár 1 millió forintot is a szülési csomagért, 2024-re azonban alig marad szolgáltató, ahol ne kerülne ennyibe az alap szülési csomag is. Azt viszont hozzá kell tenni, hogy 2023-hoz képest alig néhány helyen emelkedtek az árak, és legfeljebb 10 százalékkal. 2023-ban volt jelentős áremelés sok szolgáltatónál, főként az alacsonyabb árfekvésű csomagok ára emelkedett nagyobb mértékben - akár közel 40 százalékkal. Így lehetséges, hogy idén ezért nem volt még nagyobb emelkedés az árakban.

Befékezett a drágulás?

A Róbert Magánkórházban 2021-től négy csomag közül választhattak a családok, 2023-ban úgy tűnik azonban, hogy visszatértek a három csomagos felosztáshoz. Az árak tavaly óta nem nőttek: az Arany csomag, mely magában foglalja a magánklinikai szülést az ügyeletes orvossal és szülésznővel, a szülészeti, gyermekágyi és neonatológiai ellátást, pszichológiai konzultációt, szülésfelkészítő tanfolyamot és sok egyéb szolgáltatást, továbbra is 890 ezer forint. A Platina csomagok egységesen 1,210 millió forintba kerülnek, melyek tartalmazzák az Arany csomag szolgáltatásait, de már választott orvossal és szülésznővel, szoptatási tanácsadással, plusz 1 (összesen 3) éjszakával, kétágyas szobában történő elhelyezéssel.

A Gyémánt csomag egyágyas szobát biztosít, illetve elhelyezést családi szobában, prémium étkezést, emelt szintű újszülött ellátási csomagot,ajándék fülbelövést és számos egyéb szolgáltatást. Arról, hogy miben térnek el részletesen a csomagok, a honlapon érdemes tájékozódni. 2024-ben is 1,610 millió forintba kerül. Azt viszont hozzá kell tenni, hogy tavaly az Arany csomag ára 38 százalékkal nőtt, a Platináé 22 százalékkal, a Gyémánt csomagé viszont csökkent (bár a szolgáltatás összetétele is változott).

A Dr. Rose magánszülészetén szintén nem változtak az árak: a szülészeti csomag 1,9 millió forinttól kérhető. 2022-ről 2023-ra sem volt nagy áremelés, mindössze 100 ezer forinttal kértek többet. Ikerterhesség esetén 2,5 millió forintot kérnek.

A pécsi Da Vinci Magánklinikán árai ugyancsak változatlanok: a spontán hüvelyi szülés (2 éjszaka) 1,5 millió forint, míg a császármetszés (2 éjszaka) 1,75 millió forint. (Bár korábban több szolgáltató is különbséget tett a spontán hüvelyi szülés és a császármetszés díjszabásában, ez a gyakorlat mára megritkult, de Pécsen még mindig különbséget tesznek.) Ugyanakkor tavaly 2022-höz képest viszont 30-36% volt a drágulás mértéke.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Duna Medical Centernél már volt áremelés: az alap csomag tavaly 795 ezer forint volt, most 845 ezer forint (+6,3%), a prémium csomag 1,135 millió forint volt, most 1,185 ezer forint (+4,4%), az exkluzív csomag 1,3 millió forint volt és maradt is. Mindhárom szülészeti csomag tartalmazza a biztonságos és harmonikus szülés támogatásához szükséges szolgáltatásokat a honlap szerint. Az emelkedés mértéke nem volt nagy, viszont 2023-ban már 19-20 százalékos drágulást hajtottak végre.

A Maternity klinikán az alap szülési csomag ára még 2023 áprilisában nőtt 1,33 millió forintra, az exkluzív szülési csomag ára pedig már 7000 euró, ami tavaly ilyenkor 2 millió 730 ezer forintnak felelt meg, azóta viszont erősödött a forint. Most cirka 2 millió 680 ezer forintnak felel meg ez az összeg.

A Medicover szülészetén 2023-ban az Excellence csomag 800 ezer forint, most 880 ezer forint, a Grand excellence 950 ezer forint volt, most 1 millió 50 ezer, és a Deluxe csomag 1,2 millió forint volt, most 1 millió 320 ezer forint. A drágulás tehát közel 10 százalékos volt a tavaly év eleji árakhoz képest. A csomagok tartalmának különbségeiről érdemes a szolgáltatók honlapjain tájékozódni.

2024 januárjában az látható, hogy a 2023-as évi nagy áremelkedés után befékezett a drágulás a magánklinikákon, amit a szülési csomagokat illeti. Többnyire az árak változatlanok a tavaly januáriakhoz képest, és ahol volt emelkedés, jellemzően ott sem haladta meg a 10 százalékot.

Így faraghatsz le a költségekből

Egyre többen tesznek félre pénzt egészségügyi célra, amelyet még az állam is támogat: 20 százalékos adóvisszatérítést ad legfeljebb évi 150 ezer forintig. Vagyis 750 ezer forintos befizetéssel lehet maximálisan kihasználni az szja-visszatérítést. Ha valaki magánklinikán szülne, már csak a csomagárak alapján bőven ki tudja használni ezt a keretet - nem is szólva az egyéb kiadásokról, vizsgálatokról, vagy akár pelenka-, esetleg tápszerköltségekről. Számos gyermekvállalással összefüggő kiadás esetében fizethetünk ugyanis önkéntes egészségpénztári megtakarításból.

Ha pedig valaki a magánszülés mellett dönt, és van visszatéríthető adója, kár lenne veszni hagyni 150 ezer forintot. Ráadásul, mivel közeli hozzátartozók költségei is fizethetők  egészségpénztárból, így akár több családtag is kimaxolhatja a gyermekvállalás kapcsán a visszatérítési lehetőséget. Azt viszont fontos figyelembe venni, hogy az adóvisszatérítésre csak a befizetést követő évben lesz jogosult, így ezt az összeget a tárgyévben még nem tudják igényelni a szülők. A visszatérített összeg pedig ugyancsak egészségügyi célokra használható, viszont egy kisgyermek érkezése esetén biztosan meglesz a helye ezeknek az összegeknek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem