11 °C Budapest
Working at home generation young laptop news shocked lunch health

Rengeteg magyar mond le önként a pénzről, ami járna neki: itt hibáznak, sokat buknak rajta

2023. augusztus 16. 11:02

Minél fiatalabb korában kezdi el valaki az öngondoskodást, annál kevesebb anyagi gondja lesz majd az elkövetkezendő életszakaszaiban. A fiatalok körében is egyre népszerűbbek Magyarországon az egészség-, és nyugdíjpénztári megtakarítások, a 35 év alatti tagok létszáma is egyre gyarapszik. Bár az idősebb generáció tagjai számára vonzó megtakarítási lehetőség lehet a gyógyszerkiadások, magánegészségügyi költések, beiskolázási támogatás vagy akár lakáshiteltörlesztés egészségpénztárból történő fedezése, a fiataloknak sem kell lemondaniuk az szja-visszatérítésről. A Pénzcentrum most arról kérdezte a hazai egészségpénztárakat, hogy kifejezetten a fiatalok körében melyek a legnépszerűbb felhasználási módok, illetve mennyire tudatosak az Y- és Z-generáció tagjai az öngondoskodásban.

A legfrissebb adatok szerint az önkéntes egészségpénztárakban folytatódott a taglétszám ütemes növekedése, a második negyedévben már 1,01 millió főt számlált a tagság - közölte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ). Az említett időszakban tovább gyarapodott az egészségpénztárak összesített vagyona is, éves összevetésben közel 17 százalékkal 75,5 milliárd forintra emelkedve szintén új csúcsot ért el. A tagdíjbevételek 23 százalékot meghaladó növekedése ebben az időszakban elsősorban a tagok befizetéseinek 28 százalékos növekedésének köszönhető, a munkáltatók hozzájárulása kevesebb mint 2 százalékkal nőtt.

A friss adatok továbbra is azt mutatják, hogy az egészségpénztári tagok igyekeznek kihasználni ennek az szja-visszatérítéssel is támogatott öngondoskodási formának sokoldalú felhasználhatóságát, hiszen a bevett egészségügyi szolgáltatások igénybevétele mellett ugrásszerűen növekedett a kiegészítő szolgáltatások iránti érdeklődés. A gyermekekkel kapcsolatos szolgáltatási kiadások például 65 százalékkal növekedtek egy év alatt, míg a lakáscélú jelzáloghitel-törlesztéshez teljesített kifizetések összege 61 százalékkal nőtt

- mondta el Nagy Csaba, az ÖPOSZ elnöke.

A Pénzcentrum megkeresésére az MBH Gondoskodás Egészségpénztár (2023.04.30-ig MKB-Pannónia Egészségpénztár) azt közölte, hogy a 2022-es évben a pénztár 202 ezer feletti tagjából a középkorúakra volt jellemző nagyobb létszámban az aktívabb megtakarítás, így a jelentősebb szolgáltatás igénybevétel is. A korösszetétel megoszlása alapján több mint egyharmad részt - azaz több mint 73 ezer tagot-, a negyvenes korosztály teszi ki, ezt követően az ötvenes korosztály mintegy 47 ezer taggal, és a harmincas korosztály több mint 38 ezer taggal, majd a hatvanas korosztály nagyságrendileg 31 ezer taggal, emellett a hetvenes korosztály közel 9 ezer taggal és a 30 év alattiak mintegy 4 ezer taggal. A legfiatalabbak (pl. gyerekek) jellemzően, mint szolgáltatásra jogosult közeli hozzátartozó családtagok részesülnek a szolgáltatásokból.

Tavaly jellemzően elsősorban a harmincas és negyvenes korosztállyal bővült a Pénztár tagságának létszáma új belépőként, közel azonos mértékben, ezt követték a 30 év alatti és 50 év fölötti belépők szintén hasonló nagyságrendben - közölte az MBH lapunk kérdésére.

Fogorvos, gyógyszer, gyermekvállalás, hitel

Megkérdeztük a hazai egészségpénztárakat, hogy melyek a fiatalabb generációk körében a legnépszerűbb szolgáltatások. A válaszok alapján magasan vezet a magánegészségügyi szolgáltatások igénybevétele - azon belül is a fogorvosi költségek -, de előszeretettel vásárolnak patikában is egészségpénztári kártyával, és sokan fedezték fel a gyermekvállalást segítő lehetőségeket is, valamint a jelzáloghiteltörlesztést.

A Generali Egészség- és Önsegélyező Pénztár lapunkkal azt közölte, hogy náluk a 35 év alattiak esetében a legnépszerűbb szolgáltatások a különféle egészségügyi szolgáltatások, fogászati ellátás, a gyógyszertárak által forgalmazott termékek, gyógyászati segédeszközök finanszírozása, az önsegélyező szolgáltatások közül pedig a gyermekkel kapcsolatos ellátások és a lakáscélú jelzálog hitel törlesztése. A 25 év alattiak esetében nincs számottevő igénybevétel, de ezek közül az egészségügyi szolgáltatások és a gyógyszertárak által forgalmazott készítmények finanszírozása a legnépszerűbb - közölték.

Az OTP Országos Egészség- és Önsegélyező Pénztárnál azt tapasztalták, hogy a 35 év alatti pénztártagok az elmúlt évben gyógyszerre és fogorvosi szolgáltatásokra költötték a legtöbbet. Ez nem meglepő a pénztár szerint, hiszen ezek a legnépszerűbb szolgáltatásaik. Viszont ezeket szorosan követik a gyermekvállaláshoz kapcsolódó szolgáltatások, mint a szülészet-nőgyógyászat, ápolási termékek (csecsemő és felnőtt), valamint a születési támogatás.

Azt is közölték, hogy nincs eltérés a milleniálok és a Z-generációsok között, ugyanazokat a szolgáltatásokat részesítik előnyben ők is: gyógyszer, fogászat és szülészet-nőgyógyászat. Összességében elmondták, hogy évről évre egyre több fiatalt kezd el érdekelni az öngondoskodás, és egyre nagyobb jelentőséggel bír számukra az egészségtudatosság.

A 30 év alatti fiatalok jelentik az egészségpénztári tagok legkisebb hányadát, ugyanakkor rájuk jellemző leginkább, hogy megtakarításra használják az egészségpénztári lehetőségeket.

A Patika Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészség- és Önsegélyező Pénztár 35 év alatti tagjai jellemzően éves szinten kisebb összeget fizetnek be az egészségpénztárba és a munkáltatótól kapott tagdíj-hozzájárulás összege is elmarad az idősebb pénztártagokétól. Jellemzően, ahogyan nő a munkában töltött évek száma, nő az éves befizetés és költés összege is - közölték lapunkkal. A fiatalabbak jellemzően patikakártyával költenek és kihasználják a pénztárban elérhető digitális ügyintézéseket. Körükben a legnépszerűbb szolgáltatás a magánegészségügyi ellátás igénybevétele és nő a lakáshitel-törlesztési támogatás iránt is az igényük.

A PRÉMIUM Önkéntes Egészség- és Önsegélyező Pénztárnál a 35 év alattiak magasabb arányban vesznek igénybe magánorvosi és fogászati ellátást (ez a kiadások 45 %-a) és kevesebbet hagynak a patikákban, mint az idősebb generációk. Valamint természetesen intenzíven használják a gyermekszületési támogatást, a CSED, GYED jövedelemkiegészítését, a csecsemő gyermekápolási cikkeket - közölték lapunkkal.

2020 -as években nőtt az öngondoskodási hajlandóság a fiatalabb generációban. A pénztárban stabilan 25 százalék feletti a 30 év alatt csatlakozók aránya

- emelte ki a PRÉMIUM, hozzátéve: a Z-generáció alacsony számban képviselt a Pénztárakban, mivel a fiatalok szja-kedvezménye miatt a 20%-os adóvisszatérítést általában nem tudják igénybe venni.

Az Új Pillér Egészségpénztár azt közölte kérdésünkre, hogy a pénztáruk jellemzően a fiatalabb generáció pénztára; a tagjai között felülreprezentált a 30–40-es korosztály. Ők költségtudatosak és kihasználják a 20%-os szja-visszatérítést az egészségügyi költéseiken. Jellemzően, annyit fizetnek be, amennyit költenek a pénztárból.

Általánosságban megfigyelhető trend, hogy az évek előrehaladtával gyakoribbá válnak a betegségek, megnő az orvosi vizitek száma. Ma Magyarországon a szükséglet hajtja legnagyobb mértékben az egészségpénztári befizetéseket és nem az előrelátó öngondoskodás vagy a rendszeres szűrővizsgálatok tervezése. A milleniálok leggyakrabban a magánegészségügyben fizetnek az egészségpénztári megtakarításuk terhére

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- tájékoztattak.

Mi mindenre használható az egészségpénztári megtakarítás?

Az egészségpénztárakba magánszemély és munkáltató egyaránt befizethet, illetve ilyen megtakarítási szerződést bárki köthet. A befizetések egy egyéni névre szóló számlán íródnak jóvá, ahogy az adóvisszatérítés is. A pénztártagok, illetve közeli hozzátartozóik igénybe vehetik a pénztárral szerződött szolgáltatók szolgáltatásait. A befizetéseket a pénztár biztonságos eszközökbe fekteti, ami hozamot eredményez. A megtakarítás örökölhető.

Lehetőség van az egészségpénztár a pénztártagok, illetve közeli hozzátartozók részére kiegészítő egészségbiztosítási, vagy életmódjavító egészségpénztári szolgáltatások igénybe vételére is. A kiegészítő biztosítás ez esetben adómentes, viszont az életmódjavító egészségpénztári pénztári szolgáltatások adókötelesek. Az egészségpénztár kiegészítő egészségbiztosítási szolgáltatásként a következő, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (a továbbiakban: OEP) által nem, vagy csak részben finanszírozott szolgáltatásokat nyújthatja:

  • egészségügyi szolgáltatás, mely a társadalombiztosítási ellátás keretében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások kiegészítése, vagy helyettesítése az egészségügyi szolgáltatónál megkötött szerződés alapján;
  • otthoni gondozás, amelyet a pénztártag vagy közeli hozzátartozója részére a helyi önkormányzat által kiadott működési engedéllyel rendelkező szolgáltató nyújthat;
  • gyógytorna, gyógymasszázs és fizioterápiás kezelés igénybevételének támogatása;
  • látássérült személyek életvitelét elősegítő szolgáltatás, mely a Braille írással készült könyvek, magazinok árának, a vakvezető kutyával összefüggő költségek támogatása, valamint vak pénztártag, vagy pénztártag vak közeli hozzátartozója részére hangoskönyv és elektronikus könyv vásárlásának támogatása lehet;
  • életvitelt elősegítő szolgáltatás, amely mozgáskorlátozott vagy fogyatékos személyek életvitelét megkönnyítő speciális eszközök árának, lakókörnyezetük szükségleteikhez igazodó átalakítása költségeinek támogatása (így különösen korlátok, kapaszkodók felszerelése, ajtók, kijárók, folyosók szélesítése, emelőeszközök beszerelése) lehet;
  • a szenvedélybetegségről való leszoktatásra irányuló kezelések támogatása, mely igénybe vehető egészségügyi szolgáltatónál;
  • a gyógyszer és gyógyászati segédeszköz árának támogatása;
  • pénzbeli kiegészítő egészségbiztosítási szolgáltatások, amely a pénztártag kieső jövedelemének teljes vagy részbeni pótlásaként, valamint a megváltozott munkaképesség miatt keresettel nem rendelkező személyek részére nyújthatók;
  • hátramaradottak segélyezése a pénztártag halála esetén;
  • OÉTI által nyilvántartásba vett, gluténmentes speciális élelmiszerek vásárlásának támogatása;
  • szolgáltatást finanszírozó egészségbiztosítások (betegség biztosítások) díjának fizetése.

Látható, hogy mennyiféle szolgáltatás esetén fizethetünk egészségpénztári megtakarításból. Nem csak speciális esetekben, hiszen magánúton sokan elmennek olykor-olykor fogászatra, nőgyógyászatra - ezek a leggyakrabban igénybe vett magánszolgáltatások - vagy vesz gyógyszert a patikában. Rengetegféle termék akár a drogérialáncoknál is levásárolható, vagy speciális diétához nélkülözhetetlen termékek vásárolhatók belőlük.

A gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök árának támogatásáról

Az MNB oldalán részletesen felsorolja, mi számít finanszírozható gyógyszernek és gyógyászati segédeszköznek. Lényeges, hogy minden - jogszabályban meghatározott - emberi alkalmazásra kerülő gyógyszer, lakosság számára közvetlenül forgalmazott humán gyógyszer (beleértve a homeopátiás gyógyszereket és az immunológiai készítményeket is) finanszírozható. Nem jelentenek kivételt az egyedi gyógyszerbeszerzés keretében alkalmazásra kerülő gyógyszerek és immunológiai készítmények, illetve orvosi vényen rendelt egyedi összetételű (magisztrális) gyógyszerkészítmények árának támogatása.

Továbbá finanszírozhatók közvetlen lakossági felhasználásra alkalmas gyógyszeranyagok; bizonyos anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerek; illetve egyes speciális gyógyászati célra szánt tápszerek, gluténmentes speciális élelmiszerek. A tb-támogatottan rendelhető, illetve kölcsönözhető gyógyászati segédeszközök esetében is az ár részben vagy egészben egészségpénztárról is fizethető - ennek minden esetben érdemes utánanézni, hogyan, milyen mértékben.

Egyes orvostechnikai eszközök; csecsemő- és betegápolási cikkek; gyógyvizek és gyógyiszap; sőt bizonyos gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású termékek is megvásárolhatók, illetve a korábban felsorolt termékek házhoz szállítása is fizethető megtakarításból.

Nyújtható életmódjavító egészségpénztári szolgáltatások:

  • természetgyógyászati szolgáltatás, amely a természetgyógyászati tevékenység gyakorlásának egyes kérdéseiről szóló jogszabályban felsorolt, az ott meghatározott feltételeknek megfelelő szolgáltató által nyújtott - meghatározott kiegészítő egészségbiztosítási körbe nem tartozó - szolgáltatások igénybevételének támogatása lehet;
  • sporteszköz vásárlásának támogatása, melynek keretében az aktív testmozgást segítő sporteszköz (ideértve a sporttevékenység során a testi épséget közvetlenül védő kiegészítő eszközöket is, mint kar-, könyök-, térd- és fejvédő) vásárlása, illetve bérlése támogatható;
  • gyógyteák, fog- és szájápolók megvásárlásának támogatása.

Az adott egészségpénztár által nyújtott szolgáltatásokról részletes információk az egészségpénztáraknál állnak rendelkezésre.

Kiegészítő önsegélyező szolgáltatások

A legtöbb egészségpénztár ma már önsegélyező pénztár is egyben, így jelentősen bővül az igénybevehető szolgáltatások köre.

  • gyermek születéséhez kapcsolódó ellátások, melyeket a pénztár a gyermeket nevelő szülő, örökbefogadó szülő vagy gyám részére biztosíthat. A gyermek születéséhez kapcsolódó ellátások a várandósság ideje alatt a magzat 91 napos korától megszületéséig, a gyermek megszületése, örökbefogadása, valamint a csecsemőgondozási díj, a gyermekgondozást segítő ellátás, a gyermekgondozási segély és a gyermeknevelési támogatás folyósítása esetén vehetőek igénybe;
  • munkanélküliségi ellátások, melyeket a pénztár azon személyek részére nyújthatja, akiknek jövedelemszerző tevékenysége megszűnt és nyugellátásra nem jogosultak;
  • tűz- és elemi károkhoz kapcsolódó segélyek, melyeket a pénztár a biztosítókról és a biztosítási tevékenységről szóló 2003. évi LX. törvényben meghatározott tűz- és elemi károk bekövetkezte esetén nyújthat;
  • betegséghez, egészségi állapothoz kapcsolódó segélyek, melyek a pénztártag kieső jövedelmének teljes vagy részbeni pótlásaként a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 44. §-ában meghatározott keresőképtelenség, valamint a külön jogszabályban meghatározottak szerinti megváltozott munkaképesség, illetve egészségkárosodás miatt keresettel nem rendelkező személyek részére nyújthatók;
  • hátramaradottak segélyezése halál esetén, mely szolgáltatást a pénztár a pénztártag vagy közeli hozzátartozójának halála esetén a hátramaradottak részére nyújthatja;
  • nevelésiév-kezdési, tanévkezdési (beiskolázási) támogatás, mellyel meghatározott törvényi feltételek mellett gyermekek számára tankönyv, taneszköz, ruházat vásárolható, továbbá egyes államilag elismert felsőoktatási intézményekben hallgatói jogviszonnyal rendelkező, 25 évesnél fiatalabb tanulók költségtérítése, kollégiumi vagy albérleti díja kifizethető;;
  • valamint gyógyszer és gyógyászati segédeszköz árának támogatása - hogy melyek ezek, az egészségpénztáraknál soroltuk fel részletesen.
  • közüzemi díjak: finanszírozásának támogatása, amely a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvényben és a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvényben meghatározott védendő fogyasztónak minősülő pénztártag által fizetendő közüzemi díjak (villamos energia, gáz, ivóvíz, csatornadíj) megtérítésére biztosítható. A közüzemi díjak finanszírozására fordítható támogatás havi összege legfeljebb a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér 15 százalékának megfelelő összeg lehet;
  • lakáscélú jelzáloghitel törlesztésének támogatása: amelyet a pénztár közvetlenül a folyósító hitelintézet részére fizethet meg, amennyiben a támogatást a pénztártag igényelte. A lakáscélú devizahitel törlesztésére fordítható támogatás havi összege, legfeljebb a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér 15 százalékának megfelelő összeg lehet;
  • otthoni gondozás: amelyet a pénztártag vagy közeli hozzátartozója részére a helyi önkormányzat által kiadott működési engedéllyel rendelkező szolgáltató nyújthat;
  • idősgondozás támogatása: a pénztártag vagy közeli hozzátartozója részére, gondozási, ápolási intézményben való elhelyezés napi vagy havi díjának támogatására.
  • látássérült személyek életvitelét elősegítő szolgáltatás, mely a Braille írással készült könyvek, magazinok árának, a vakvezető kutyával összefüggő költségek támogatása, valamint vak pénztártag, vagy pénztártag vak közeli hozzátartozója részére hangoskönyv és elektronikus könyv vásárlásának támogatása lehet;
  • életvitelt elősegítő szolgáltatás, amely mozgáskorlátozott vagy fogyatékos személyek életvitelét megkönnyítő speciális eszközök árának, lakókörnyezetük szükségleteikhez igazodó átalakítása költségeinek támogatása (így különösen korlátok, kapaszkodók felszerelése, ajtók, kijárók, folyosók szélesítése, emelőeszközök beszerelése) lehet.

Ezen felül adóköteles életmódjavító önsegélyező pénztári szolgáltatásnak minősül a gyógyteák, valamint fog- és szájápolók megvásárlásának támogatása.

Fontos, hogy az önsegélyező pénztári megtakarításokat a legtöbb kiegészítő szolgáltatásra csak akkor lehet felhasználni, ha az összeg már 180 napon túl rendelkezésre áll a számlán!

Nincs veszve semmi, ha nincs visszaigényelhető adó

Több olyan eset is lehetséges, amikor nincs miből visszaigényelni az adót. Ahogy lapunk kérdésére a pénztárak is említették: például a 25 év alattiak adómentessége miatt ők nem tudják kihasználni ezt a megtakarítási formát. De nem csak ők járnak ebben a cipőben, ott van

  • a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye (NÉTAK);
  • az első házasok kedvezménye (EHK);
  • a családi kedvezmény (CSK) és a családi járulékkedvezmény (CSJK);
  • a személyi kedvezmény (SZK);
  • a 25 év alattiak SZJA kedvezménye mellett.

Vagy például a nyugdíjasok, akik nem adóznak, szintén nehezebb helyzetben vannak, pedig jellemzően nekik a legnagyobbak az egészségügyi kiadásaik. Érdemes az ilyen megtakarításra ezért inkább családi megtakarításként gondolni: mivel a közeli hozzátartozók költései is számítanak, aki nem adózik, közeli hozzátartozóként még mindig részesedhet az egészségpénztári előnyökből! A legtöbb pénztárnál társkártyát is lehet igényelni.

Felmérést készít a Pénzcentrum!

Habár még bőven tombol a nyári szünet, aki iskolás korú gyereket nevel, az egészen biztosan elkezdett már legalább fejben készülni a következő tanévre. Két nagy kérdése lebeg most a szülők előtt: lesz-e tanár, aki tanítani fogja a gyerekeket, illetve a még továbbra is magas inflációs környezetben vajon mennyivel kell többet fizetni idén a tanszerekért?

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm