Group of surgeons performing surgery on a female patient in operating room.

Ennyiért jut VIP-műtéthez soron kívül a magyar elit 2024-ben: nem titok, itt az árlista

2024. január 12. 05:57

A magánellátást sosem lehetett olcsónak nevezni Magyarországon, azonban 2024-ben az elmúlt években történt nagyléptékű drágulást követően már-már luxusnak számít. Mindeközben - hiába vált azóta sokkal kezelhetőbbé a koronavírus - a pandémia óta különösen megnyúltak a műtéti várólisták a magyar kórházakban. Így egyre többen lehetnek, akik fizetnének egy magánklinikán a műtétért, hogy ne kelljen hónapokat várniuk, azonban aki így dönt, annak több százezres, nem ritkán milliós kiadással kell számolnia. Érdemes alaposan körülnézni a magánkórházak árlistáin is, mert szolgáltatók között is óriási különbségek lehetnek.

Lapunk nemrég vizsgálta meg, hogyan változott a műtéti várólisták hossza a magyar kórházakban 2024-re. Bár a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) ismét változtatott azon, milyen formában teszi nyilvánossá az adatokat, az még így is látszik, hogy 2023 januárjához képest ismét romlott a helyzet. Már több mint 10 éve folyik a küzdelem a várólisták hosszának csökkentéséért, azonban a pandémia keresztülhúzta a 2019-ig elért eredményeket, és hiába különítettek el erre a célra 2022-ben és 2023-ban is extra forrást, a plusz keretösszeg önmagában már nem jelent megoldást.

Az átlagos várakozási idő az elmúlt 6 hónapban a szaruhártya műtétekre volt a legmagasabb: átlagosan 469 nap. Ez 147 nappal hosszabb idő, mint 2023 januárjában volt. Egy térdprotézis beültetésére 261, egy csípőprotézisre kerek 200 napot vártak átlagosan a magyar betegek. Egy mandula, orrmandula műtétre tavaly még 28 napot kellett várni, most 80 napos várakozási idővel lehet számolni a NEAK friss adatai szerint.

Térdprotézis beültetésre 2024. januárban 9719 fő várt már több mint 60 napja, csípőprotézisre 5407 fő, szürkehályogműtétre 4020 fő. A hosszú várakozás pedig nemcsak kellemetlen a betegek számára, egészségügyi kockázatot is hordozhat. Az életminőséget jelentősen befolyásolja, hogy állandó mozgásszervi fájdalommal, elhomályosult látással, vagy folytonos epegörcsökkel, kiújuló sérvvel mennyi ideig kell együtt élni. A várakozási idő alatt a beteg állapota is romolhat, ami befolyásolhatja a műtét sikerességét.

A műtéti várólisták csökkentése elviekben az államnak, a kórházaknak és a betegeknek egyaránt érdeke lenne. A beteg számára, akinél megállapították, hogy műtéti beavatkozásra van szüksége, egyértelműen annál jobb, minél előbb megműtik. Ugyanakkor minél egészségesebb az ország lakossága, az annál jobb a gazdaságnak is. GDP-ben mérhető az a kár, amit a magyar társadalom rossz egészségi állapota „termel” az országnak. Már csak ezért is az éri meg egy államnak, ha a lakosságnak a legjobb az egészségi állapota, rendszeresen jár szűrővizsgálatra, hozzáfér a szükséges kezelésekhez, műtétekhez.

Jelenleg viszont úgy áll a helyzet, hogy a kórházak óriásira nőtt adósságai miatt az intézményeknek nem éri meg a várólisták csökkentése: minél több műtétet végeznek, minél több beteget látnak el, az így is hatalmas adósságállomány még tovább növekszik. Erről részletesen Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke beszélt a Portfolio-nak adott interjújában, mint az egyik lehetséges gátló tényezőről a várólisták lefaragása esetében.

Kevesek kiváltsága a magánellátás?

A Pénzcentrum, ahogy minden év elején, 2024-ben is utánanézett, milyen árakkal találkozhatunk a magyar magánklinikákon. Úgy tapasztaltuk, nem minden szolgáltató emelt még árat tavaly januárhoz képest, viszont ahol történt drágulás, ott 5-30 százalékkal kerülnek többe a műtétek. Már egy kisebb műtét is legalább közel 300 ezer forintba kerül, a nagyobb beavatkozásoknál pedig nem ritkán milliós tétel lehet.

A szürkehályog műtétek esetében a Medicovernél és a Duna Medical Centerben sem emelkedtek az árak tavaly óta. A Medicovernél egy fókuszú lencsével 300 ezer forinttól, multifokális lencsével 415 ezer forinttól, tórikus lencsével 360 ezer forinttól kérhető a beavatkozás. A DMC-ben a szürkehályog műtét aszférikus hajlítható műlencse beültetéssel 403 ezer; tórikus hajlítható műlencse beültetéssel 530 ezer; EDOF lencsével 795 ezer; tórikus, multifokális hajlítható műlencse beültetéssel 851 ezer forintba kerül. A legnagyobb szolgáltatóknál gyakran nem is elérhető a szürkehályog műtét, kisebb magánklinikákon, magánszemészeteken viszont megtaláltuk a listában. A Budai Szemészeten a trifokális műlencse műtét szemenként és a nyújtott fókuszú monofokális / EDOF műlencse is 520 ezer forintba kerül. A monofokális műlencse szemenként 265 ezer forint, az ICL műtét 600 ezer szemenként. Minden beavatkozás esetében a tórikus lencséért 100 ezer forintos felárat számítanak fel. A Focus Medicalnál és a Sasszem Klinikán is hasonló árakkal találkozhatunk az alapcsomagban: a műtét egyfókuszú műlencse beültetéssel 278 ezer forint, trifokális műlencse vagy nyújtott fókuszú műlencse beültetéssel 498 ezer forint. A tórikus műlencse felár 90 ezer forint. Ebből is látható, hogy szolgáltatónként akár többszázezres eltérés is lehet!

A laparoszkópos epehólyag műtét a Dr. Rose Magánkórházban 880 ezer forinttól kérhető, a Budai Egészségközpontban (BHC) 840 ezer forinttól kezdődik a beavatkozás. A Doktor24-nél 740 ezer forinttól végzik a műtétet, a TritonLife alá tartozó Róbert Magánkórházban 699 forintot kérnek. A Medicovernél 590 ezer forint a beavatkozás és a Szent Magdolna Magánkórházban szintén 590 ezer forint a műtét, viszont lehetséges, hogy nem sokáig: tavaly is februárban történt az áremelés. A pécsi Da Vinci Magánklinikán 575 ezer forinttól kezdődik egy epekő eltávolítás, de a műtéti díj a szövettant nem tartalmazza. A DMC-nél pedig 561 ezer forintba kerül a műtét.

Ha úgy döntünk, magánklinikán műttetjük meg magunkat, mindig olvassuk el, mit takarnak az árlistán feltüntetett összegek! Számoljuk hozzá a konzultáció díját is, és kérjünk árajánlatot, ahol ez lehetséges. Így biztosan nem érnek váratlan költségek!

A sérvműtétek árát meghatározza, hogy érzéstelenítéssel, vagy altatásban, implantátummal, vagy anélkül végzik-e, és hogy egy- vagy kétoldali beavatkozásra van-e szükség. A Szent Magdolnában a az egyoldali laparoszkópos lágyéksérv műtét  650 ezer forintba kerül. A hasfali sérvműtét hálóbeültetéssel 850 ezer forinttól érhető el. Ez jelentős áremelés, mert tavaly a legdrágább fajta hasfali sérvműtét került 690 ezer forintba. A Medicovernél a hasfali sérv műtét díja 430 ezer forint, 60 ezerrel több, mint tavaly ilyenkor. A laparoszkópos lágyéksérv műtét (kétoldali) ára nem változott, 610 ezer forinttól végeztethető el. A Doktor24 magánszolgáltató fekvőbeteg árlistája szerint a hasfali sérv műtéte 690 ezer forinttól, a lágyéksérv-, valamint a köldöksérv- és combsérvműtét is 480  ezer forinttól érhető el - 100, illetve 40 ezer forinttal emeltek tavaly óta.

A Budai Egészségközpontban a lágyéksérv műtét hálóbeültetéssel - laparoszkóppal TEP HR - 2 oldali már 1 millió 100 ezer forintba kerül, az egyoldali (Lichtenstein) lágyéksérv műtét 800 ezer forint (tavaly még 680 ezer forintba került), a hasfali reconstrukció hálóbeültetéssel idén már  790 ezer forinttól érhető el, tavaly még 660 ezer forint volt. A TritonLife Róbert Kórházban (Budapesten) a lágyéksérv műtétek 649 ezer forintnál kezdődnek - tavaly még 599 ezer forinttól indultak, a hasfali sérvműtét díjszabása pedig egyedileg történik. A Dr. Roseban a hasi/hasfali sérv műtét háló beültetéssel 1 millió 80 ezer forinttól kérhető, 90 ezer forint volt az emelés tavaly óta. Az egyoldali lágyéksérv műtét hálóval 880 ezer forinttól elérhető, 2023 januárjában még 790 ezer forint volt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A csípő- és térdprotézis műtétek ára nagyban függ attól, milyen típusú protézist ültetnek be. Ezek a műtétek már sokkal drágábbak, mint kivetetni egy epehólyagot: a költségek összességében már biztosan 2 millió forint felett lesznek, de van olyan magánklinika, ahol ennyibe kerül pusztán a műtét, az implantátum árát még ezen felül kell megfizetni.

A Budai Egészségközpontban a cementes csípőprotézis műtét 2 millió forinttól indul, plusz az implantátum ára. 2023-ben 1,9 milliót, 2022-ben pedig még csak 1,5 milliót kértek a műtétért. A cement nélküli csípőprotézis műtét és a térdprotézis is 2 milliótól indul, pedig tavaly még 2,1 milliótól hirdették. A protézisműtét árakat ezek szerint egy szintre hozták, az implantátumok árában lehet eltérés. A Doktor24-nél a csípőprotézis műtétet és a térdprotézis műtét is 2 millió 310 ezer forinttól indul. Tavaly ilyenkor még 1 millió 920 ezer forint szerepelt az árlistán.

A Duna Medicalnál a csípőprotézis műtét és a teljes térdprotézis műtét is 1 millió 735 ezer forint, ez az ár nem változott tavaly óta. Műtétek ára magában foglalja a műtétet követő 3 napos kórházi ápolás és rehabilitáció díját, de nem tartalmazza a beültetésre kerülő implantátum árát. A csípőprotézis implantátum 420 ezer forintba, a térdprotézis implantátum 420 vagy 490 ezer forintba kerül - ezek ára 5-9 százalékkal nőtt. A műtét és az implantátum ára egyben tehát 2 millió forint felett van.

A Medicovernél a csípőprotézis és térdprotézis beültetés is 1 millió 650 ezer forintnál kezdődik, az árak 400 ezer forinttal nőttek tavaly óta! Tény, hogy a többi szolgáltatóhoz képest alacsonyabb volt eddig is a műtétek ára, de ez mégis súlyos emelés egyszerre. A Dr. Rose csípő- és térprotézis beültetést is 2 millió 480 ezer forinttól érhető el, és tartalmazza az implantátum árát. Tavaly óta mintegy 100 ezer forintot emeltek.

Egy vagyon lenne az egészség?

Sok magyar számára elérhetetlen luxus igénybe venni a magánkórházak szolgáltatásait. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint a nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 375 300 forint volt 2023 októberében. Egy havi magyar átlagbér tehát nem is feltétlenül lenne elég egy szürkehályog műtétre, a csípő- vagy térprotézis beültetéséhez pedig fél évnyi fizetést kéne kifizetni átlagosan a szolgáltatóknak.

Álmos Péter a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint a kormányzati lépésekből az rajzolódik ki, hogy az ellátásban a magánellátóknak nemcsak kiegészítő, hanem nagyon is fontos szerepük lesz a jövőben - erről beszélt egy friss interjúban. Azt is mondta, hogy jobb, ha a magyarok félretesznek az egészségükre.

Ez természetesen nem csak akkor jó tanács, ha az egészségügyi ellátórendszer az összeomlás szélére sodródik - melyről évek óta beszélnek a szakértők. Minden esetben megérheti, ha előre félreteszünk a leendő egészségügyi kiadásainkra, ha ezt egészségpénztárral tesszük. A 20%-os szja-visszatérítést így ki tudjuk használni. Ha az évek alatt szépen gyűjtögetünk, és egészségpénztárból fizetjük a felmerülő költségeket, az állam a befizetéseink után visszatesz 20%-ot a kártyánkra (de legfeljebb évi 150 ezer forintot), amit ugyancsak az egészségünkre költhetünk. Hogyha jön egy egészségügyi vészhelyzet: begyulladt fog, csúnyán benőtt köröm, nőgyógyászati fertőzés, vagy akár egy epekő, lesz tartalékunk, ha magánszolgáltatást vennénk igénybe.

A tervezhető egészségügyi kiadásokat pedig pláne megéri egészségpénztári számláról fizetni, és előre félretenni rájuk a pénzt ahelyett, hogy például hitelt vennénk fel. Erre a legegyszerűbb példa a gyerekvállalás, mely sok vizsgálattal, konzultációs költséggel járhat, a szülés pedig magánúton jókora kiadás. Érdemes már időben elkezdeni félretenni erre a célra, akár évekkel előbb, ha a jövőben ilyen terveink lennének.

Felmérést készít a Pénzcentrum!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem