Ezt ne felejtsd otthon, ha nyaralni indulsz: rámehet az egész vakáció

2020. július 12. 13:00

A koronavírus járvány még nem múlt el nyomtalanul, sokan mégis úgy döntenek, útnak indulnak idén nyáron is - ha hosszabb utazásra nem is vállalkoznak, gyakoriak lesznek a hétvégi kiruccanások is. Azonban ezen a nyáron érdemes még körültekintőbben csomagolni az útra: ne csak a nyaralás szokványos kellékeit, hanem maszkot, kézfertőtlenítőt is feltétlen tegynk a bőröndbe, és egy jól felszerelt úti patika sem árthat. Pénzcentrum most összeszedte, milyen gyógyszereket vigyünk mindenképpen magunkkal, hogy gondtalanul teljen a kikapcsolódás.

Egy friss, 6000 fősfelmérés szerint a válaszadók 50 százaléka a nyár végére vagy őszre tolta ki következő utazását, 18 százaléknyian pedig csak jövőre terveznek útra kelni. Idén nyáron a nyaralni indulók 56 százaléka a határokon belül marad. A külföldre indulók több mint fele Horvátországba (35,3%) és Ausztriába (15%) indult el pihenni. Viszont akár belföldre, akár küldföldre tervez is menni valaki idén nyáron, érdemes körültekintően becsomagolni az útra.

Általában a fürdőruhát és a naptejet kevesen felejtik otthon, viszont a gyógyszerek tekintetében annál többször fordul elő, hogy a nyaralóhelyen kell ügyeletes patikát keresni. Ez pedig, ha nem vagyunk ismerősek a környéken, vagy éppen külföldön tartózkodunk, még nehezebb lehet.

Mi az, ami nem hiányozhat az úti patikából?

Az, hogy milyen gyógyszereket pakolunk el az úti patikába, nagyban függ attól, mennyi időre, külföldre vagy belföldre utazunk-e és hogy van-e velünk kisgyermek.

Nagyon fontos, hogy az utazásra készülődve se feledkezzünk meg a krónikus betegségeinkről. Ennek megfelelően gondoskodnunk kell arról, hogy a nyaralás idejére is legyen elegendő mennyiség a rendszeresen szedett gyógyszereinkből. Komoly problémát okozhat, ha a pihenés ideje alatt egyáltalán nem, vagy nem az előírásoknak megfelelően szedjük a gyógyszereinket

- mondta el korábban a Pénzcentrum megkeresésére Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója. Arra is felhívta az olvasók figyelmét, hogy a nyaralás alatt bekövetkező akut esetekre annak megfelelően kell tervezni, hogy mit választottunk utazásunk céljának.

Hegymászásnál vagy kalandtúráknál érdemes jobban felkészülni az apróbb sérülésekre kötszerekkel és sebfertőtlenítőkkel, esetleg az ízületek rögzítésére alkalmas eszközökkel. Tengerparti nyaralásnál fontos, hogy jó minőségű fényvédő készítményeket, lehetőleg vízálló típust válasszunk. Ha ismerkedni szeretnénk a helyi egzotikus konyhával, akkor sokszor nem árt, ha vannak nálunk hasmenés elleni szer is.

Fontos, hogy aki tudja, hogy hajlamos gyomorégésre, puffadásra a fűszeresebb ételektől vagy émelygésre az utazástól, az ne felejtse el ezt a nyaralás alatt sem, és pakolja be az általa otthon használt, bevált gyógyszereket. A nyaralás alatt megfelelő gyógyszerkészletbe Marjai Tamás a következő szereket javasolta:

 • Láz-, és fájdalomcsillapítók
 • Görcsoldó
 • Hányinger csökkentő
 • Savlekötő
 • Hasmenés elleni szer
 • Hashajtó szer
 • Emésztést elősegítő szer
 • Fertőtlenítőszer sebre, kötszer, sebtapasz
 • Fertőtlenítőszer kézre
 • Lázmérő
 • Allergiás tünetek elleni szerek
 • Napvédő krémek
 • Szúnyog-, és kullancsriasztók

A patikák nyári szezonális akcióiban általában az alábbi termékek vesznek részt: napvédők és leégés kezelésére szolgáló készítmények; szúnyog-, és kullancsriasztók (állatgyógyászati készítmények is!); csípések, kiütések kezelésére szolgáló készítmények; hányás/hasmenés elleni készítmények; utazási betegségek gyógyszerei; és az allergia elleni készítmények.

Naptej, leégés utáni szerek

A napvédelem nem csak akkor fontos, ha tengerpartra, vízpartra utazunk: városnézés vagy erdei túra alatt, akár szórt fényben is ugyanúgy lepirulhatunk. Fontos hogy ne csak a védelemre, hanem a leégés utókezelésére is felkészüljünk.

A naptejen nem érdemes spórolni, a bőr nagyon érzékeny, "megjegyzi" a korábbi leégéseket is. Érzékeny bőrűeknek, és gyerekeknek 50+ faktorszámú, de a barnább bőrűeknek is minimum 30 faktorú naptejet célszerű használni. Javasolt 2 óránként újrakenni magunkat!

- mondta el lapunknak egy körúti patikában dolgozó gyógyszerész. Felhívta a figyelmet arra is, hogy ha nem is ég le klasszikusan az ember, hanem szépen lebarnul, a bőr akkor is károsodik. Napégésre bepanthen tartalmú spray-t javasolt, ami azért jobb, mint a krémek, mivel nem az érzékeny bőrfelülethez kézzel hozzányúlni, így elkerülhető a fertőzés és kevésbé fájdalmas is.

Amennyiben ragaszkodnánk a krémekhez a Bepanthent, és a Supradermet javasolta a patikus. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a sokak által ilyenkor alkalmazott Fenistil gél fényérzékenyít, ezért óvatosan alkalmazzuk, és mindenképpen védjük a károsodott bőrt utána a napfénytől.

Védekezés rovarok ellen, csípések kezelése

Ha olyan helyre utazunk, ahol várhatóan szúnyogokkal, kullancsokkal találkozhatunk, akkor ezek távoltartására érdemes valamilyen spray-vel felszerelkeznünk. Kullancsok eltávolításához érdemes kullancscsipeszt is bekészítenünk, illetve a csípések kezelésére különböző krémeket, allergiagyógyszereket.

Csípésekre javasoltak az antihisztamin tartalmú gélek (pl. Supraderm,Fenistil). Sok csípés esetén jó hatású a tabletta is (pl. Cetirizin). A kálcium tartalmú pezsgőtabletta pénzkidobás ilyen esetben, mivel nincs bizonyított hatása, csak Magyarországon divat ezt alkalmazni allergiára

- mondta el a gyógyszerész. Aki esetleg kifejezetten allergiás rovarok, méhek csípésére, az különösen ügyeljen rá, hogy legyen megfelelő gyógyszere.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Emésztés és gyomorbántalmak

Nem csak akkor okozhat gondot utazáskor az emésztés, és különböző fertőzések, ha egzotikus országba utazunk. Azt már a legtöbben tudják, hogy nem érdemes inni a csapvízből, vagy jégkockát kérni, viszont arra sokan nem készülnek fel a nyaraláskor, hogy más országok gasztronómiája, eltérő fűszerezése megterhelheti a magyar gyomrot.

Puffadásra az általunk megkérdezett gyógyszerész a Degasint javasolja, melynek hatása a magas hatóanyag-tartalom miatt sokkal erősebb, mint a hasonló szereké. Hányás- és hasmenés esetén a figyelni kell a víz és a só pótlására is oda kell figyelni.

Hányás esetén a Sodioral javasolt, hányingerre pedig B6 vitamin, ha pedig maga az utazás módja okoz émelygést, akkor Deadalon javasolt. Hasmenésre legjobb széntablettát, vagy Tasectant alkalmazni, és probiotikumot szedni. Leghatásosabb ilyen esetben az Enterol probiotikum

- mondta el a gyógyszerész. Természetesen, ha olyan országba utazunk, ahol számíthatunk gyomorpanaszokra, akkor érdemes többet csomagolni az ilyen szerekből, hogy kitartson az egész nyaralás alatt. Aki tudja magáról, hogy hajlamos székrekedés, akár csak utazás alatt, akkor annak érdemes erre is felkészülnie, hogy ez ne rontsa el a pihenést.

Fájdalom- és lázcsillapítás, sebkezelés

Az úti patika alaptartozéka a fájdalom- és lázcsillapító, a lázmérő, kötszer és fertőtlenítő szer, valamint a sebtapasz. Egy fogfájás, fejfájás, fertőzések, de akár egy éles kagyló a strandon is keresztül tudja húzni a nyaralási terveinket. Hogy ez nem történhessen meg, készítsük be a megfelelő gyógyszereket.

Alapesetben elég egy általános fájdalom- és lázcsillapító, amit az egész család szedhet, valamint fertőtlenítőszer (pl. Octenisept, esetleg Betadine) és kötszer, illetve klasszikus ragtapasz. Érdemes olyat vinni, amit nem kell már vagdosni, csak leszedni a védőfóliát

- tanácsolja a gyógyszerész. Torokfertőtlenítőt és C-vitamint is mindig érdemes tartani magunknál. Amennyiben kisgyerekkel utazunk, gyermekek által is szedhető láz- és fájdalomcsillapító mindenképp legyen a csomagban, és érdemes orrcseppet, valamit orrszívót is bekészíteni.

Eleven kisgyerekek esetén a sérülésekre is érdemes felkészülni, így tegyünk be ragtapaszt és fertőtlenítő kézmosó folyadékot is. Ne feledkezzünk meg a görcsoldóról sem, amely nagy szolgálatot tehet gyomor- és epegörcs, görcsös fejfájás, vagy mestruációs görcsök esetén is.

Hogyan tároljuk a gyógyszereket?

Nagyon fontos, hogy a nyaralásra magunkkal vitt készítményeket a megfelelő körülmények között tároljuk, hogy ne váljanak használhatatlanná. Ilyen szempontból nyáron az egyik legnagyobb veszélyt a nagy hőség okozza. A tűző napon állva hagyott jármű pillanatok alatt felforrósodhat, ami kárt tehet a benne tárolt gyógyszerekben is. Ugyanez igaz a légkondicionálás nélküli épületekre is.

Mindig figyeljünk arra, hogy az útipatikánkat soha ne a tűző napon vagy nagy melegben tároljuk.

Emellett a hűtőszekrényben tartandó gyógyszereknél külön gondoskodnunk kell a hűvösebb tárolási körülményekről. Ha pedig repülőgéppel utazunk, akkor célszerű a gyógyszereinket magunkkal vinni a fedélzetre, hogy kéznél legyenek, és hogy még véletlenül se tűnjenek el a feladott poggyászunkkal együtt - bár idén feltehetően jóval kevesebben utaznak majd repülővel.

A folyékony gyógyszereknél ügyelni kell arra is, hogy a gépre csak korlátozott mennyiségű folyadékot lehet egyszerre felvinni. Ha ez problémát okozhat, akkor mindenképpen javasolt a légitársasággal erről előzetesen egyeztetni.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?