7 °C Budapest

Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról április 19-én

2020. április 19. 08:45

Ne maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól.2020.04.19 19:30Mi van itt? Bevállalja a házhozszállítást is ez a Michelin-csillagos étteremA kétségbeesett idők kényszerű megoldásokat szülnek - de ki tudja, lehet, hogy ez a jövő?

Ezek voltak a 16. hét legérdekesebb és legolvasottabb cikkei a Pénzcentrumon. A cikkek elolvasásához kattints a címekre, vagy a képes ajánlókra.

A jövő héten ismét sok lesz a napsütés: átmenetileg kissé lehűl a levegő, majd ismét melegedés várható, a hétvégén a 25 fokot is meghaladhatja a hőmérsékelt - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

2020.04.19 17:58
Élő koncertet tartottak Németországban, autósmozis megoldással

A koncert bevételét a Kölni Egyetemi Kórház javára ajánlották fel a szervezők.

A COVID-19 teremtette járványügyi helyzet soha nem látott kihívás elé állította a tanárokat, a diákokat és a szülőket. De számos okos megoldást kínálkozik a digitális oktatásra.

Mivel az összeget visszaigényelhetik a bankok, a Bankszövetség álláspontja az, hogy semmilyen költséget emiatt a pénzintézetek nem fognak a fogyasztókra hárítani.

A kormánynak a koronavírus-járvány alatt is törekedni kell a fiskális fegyelemre, de nem szabad vaskalaposan ragaszkodni az államháztartási hiány három százalék alatt tartásához, mert most a munkahelyek megtartása és a gazdaság újraindításának kell elsőbbséget kapnia - nyilatkozta a pénzügyminiszter a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Rajzpályázattal és játékos foglalkoztató füzettel támogatja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a digitális munkarendben zajló oktatást. A május 4-ig tartó, élelmiszerpazarlás témájú rajzpályázatra digitalizált formában várja a zsűri az alkotásokat. Emellett elkészült és online elérhető a hivatal Mese habbal, szülinappal mesekönyvének foglalkoztató füzete is, így további elemekkel bővült a Nébih Oktatási Program eszközeinek széles palettája.

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma elérte a 2 329 539-et vasárnap reggelre, miközben világszerte 160 717-en vesztették életüket a Covid-19-ben, és 595 229-en épültek fel a betegségből - derült ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítéséből.

A miniszterelnök szerint ha a legrosszabb következne be, a magyar kórházaknak akkor is biztosítaniuk kell az ellátást minden koronavírusos betegnek. Elárulta azt is, úgy számolnak, a csúcs május elejére eshet.

A koronavírus-világjárvány sok más iparággal együtt gyakorlatilag a sportipart is bedöntötte, és ezzel együtt a sportfogadások világát is egyik-napról a másikra nullázta le. Sok fogadónak így nem maradt más, mint a fehérorosz foci, az orosz pingpong vagy éppen a tajvani kosárlabda-bajnokság. Igen ám, de van egy sportág, ami az utóbbi években annyira dinamikusan fejlődik, hogy egy-egy jelentős verseny összdíjazása már majdnem akkora, mint egy Grand Slam-tornáé. Ez pedig nem más, mint az E-sport világ, ahol ezekben a napokban is a világ legjobbjai játszanak egymás ellen, akikre online ugyanúgy lehet, akár élő fogadások kereteiben is fogadni, mint ahogy még néhány hónapja lehetett a Premier League vagy az NBA meccseire. A kialakult válsághelyzet pedig még feljebb repítheti ezt a sportfogadási iparágat.

Európában mintegy 68 százalékkal, ezen belül Olaszországban 96 százalékkal estek az idegenforgalmi költések márciusban - áll a legnagyobb svájci bank, a UBS tanulmányában.

A járvány befolyásolhatja a vállalati felvásárlások időzítését, ugyanakkor az Európai Unió várhatóan elnézőbb lesz a járvány miatt nyújtott állami támogatásokkal kapcsolatban - hívja fel a figyelmet dr. Horváth M. András, a Baker McKenzie versenyjogi szakértője. Emellett a fúziókra és vállalati együttműködésekre vonatkozó uniós jogalkalmazás is változhat.

Szerbia már keddtől fokozatosan enyhít a koronavírus-járvány megelőzését célzó szigorú intézkedéseken, a nyugat-balkáni országok többsége azonban április végénél, május elején előbb nem szándékozik visszavonni a korlátozásokat.

Az IBM közel 400 önkéntese, valamint a T-Systems biztosít szakmai támogatást a hazai iskoláknak a Cisco által ingyenesen felajánlott Webex videó- és online konferencia szolgáltatásának bevezetésére. A program kezdetben szakgimnáziumok bevonásával indul, de a későbbiekben más oktatási intézmények számára is nyitott lesz: diákok és tanárok ezrei számára szeretnék biztosítani a hatékonyabb és interaktív táv-órák megtartásának feltételeit.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Vasárnap is ad tájékoztatást az Operatív Törzs, melyet a Pénzcentrum élőben közvetít.

2020.04.19 10:51
A Forma-1 vezetőinek segítségét kérte a kisebb istállók számára Christian Horner, a Red Bull csapat

"Ez az ő üzletük, és el kell dönteniük, hogy életben tartják-e ezeket a csapatokat. Annyi biztos, hogy nélkülük nem lehet versenyeket rendezni" - érvelt a brit sportvezető. "A gyengébbeket el lehetne látni kölcsönautókkal is, hogy ne kelljen kutatásra és fejlesztésre költeniük. Korábban is előfordult, hogy más gyártók kész modelljeivel versenyeztek a csapatok." A 46 éves Horner szerint a jogtulajdonos Liberty Media másként nem lehet biztos abban, hogy a 2021-es szezon tíz istállóval kezdődhet majd el. A Forma-1-es Haas nemrég rövidített munkaidőt vezetett be a dolgozók többsége számára, és a vezetőség mellett a két pilóta, Romain Grosjean és Kevin Magnussen is lemond a fizetésének egy részéről. 

Korábban az F1-es istállók közül a Renault, a McLaren, a Williams és a Racing Point szabadságolta a dolgozóit, és fizetéscsökkentést rendelt el. Az autós gyorsasági világbajnokság 71. idénye március közepén rajtolt volna Ausztráliában, de a koronavírus-járvány miatt röviddel az első szabadedzés előtt törölték a teljes versenyhétvégét Melbourne-ben. Ezután sorrendben a bahreini, a vietnami, a kínai, a holland, a spanyol, a monacói, az azeri és a kanadai viadalt is törölték. Ezután leghamarabb a Francia Nagydíjjal kezdődhetett volna a szezon, de a június 28-ra tervezett futamot is valószínűleg el kell halasztani, mivel Emmanuel Macron államfő hétfőn módosította a tömegrendezvényekre vonatkozó tiltás időpontját. 

A július 5-re tervezett Osztrák Nagydíjat akár nézők nélkül, zárt kapuk mögött is megrendezhetik a spielbergi Red Bull Ringen, ezután következne július 19-én a Brit, majd augusztus 2-án a Magyar Nagydíj. (MTI)

Szerbia az ortodox húsvétot követően fokozatosan elkezdi enyhíteni az új típusú koronavírus elleni védekezés jegyében bevezetett korlátozásokat - jelentette be szombaton Aleksandar Vucic szerb elnök.

Orbán Viktor március 4-én jelentette be, hogy Magyarországon is megjelent a koronavírus. Azóta már több mint 1900 embernél mutatták ki a fertőzést, 172-en el is hunytak közülük. A tömeges megbetegedések szakasza, a járvány tetőzése azonban még előttün van.

2020.04.19 09:39
Maradj otthon! Győrfi Pál, Győrfi Pál, mindent megváltoztattál

Győrfi Pál egy interjúban elárulta, szerinte mikor cseng le a járvány - ám hangsúlyozta, ez kifejezetten a magánvéleménye. Mentősként a legrosszabb forgatókönyvre kell felkészülnie - számolt be a Pénzcentrum. A mentős szóvívő mostanra annyira népszerű lett, hogy a könnyűzenei előadókat is megihleti.

2020.04.19 08:51
Teljesen kihalt Isztambul, ahol máskor órák alatt lehet egyik kerületből a másikba eljutni

Döbbenetesen hatnak az üres isztambuli utcák azok számára, akik jártak már ebben a városban akkor, amikor az élet a rendes kerékvágásban halad. (Euronews)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 1916 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Számítógépeket és dokumentumokat foglalt le egy idősotthonban tartott razzia során szombaton a szlovák rendőrség, amely annak nyomait kutatta, hogy mi okozta a koronavírus-fertőzöttek számának meredek emelkedését Szlovákiában.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem