13 °C Budapest

Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról április 8-án

2020. április 8. 06:55

Ne maradj le a legfontosabb eseményekről, a Pénzcentrum percről percre közvetít a koronavírus-járvány elleni harc aktuális állásáról, és az egészségügyi válság gazdasági hatásairól.2020.04.08 21:43A Pénzcentrum színpadán: DopemanIgaz, már vagy 4 napos felvétel, mi mégis ezzel kívánunk ma nektek jó éjszakát!{{EMBED:https://www.youtube.com/embed/bIM9nCrgO58?rel=0}}

Londoni pénzügyi elemzők számításai szerint példátlan ütemben romlottak az év eleje óta a világgazdaság növekedési kilátásai az új koronavírus okozta világjárvány megfékezését célzó korlátozások miatt.

2020.04.08 21:20
A francia kórházakban újra csökkenőben a halálozások száma

Franciaországban újra csökkeni kezdett a koronavírus-fertőzés kórházi áldozatainak száma, 541 elhalálozással, és folytatódott az intenzív osztályokra kerülő új betegek számának csökkenése is - jelezte szerda esti sajtótájékoztatóján Jérome Salomon, az egészségügyi tárva járványügyi igazgatója. Kedden még 607, hétfőn 605, vasárnap viszont 357 haláleset történt. A járvány kezdete óta 10 869-en vesztették életüket, közülük 7632-en kórházakban, de a friss összesítésben "technikai okok" miatt nem szerepelnek az idősotthonok frissített adatai. Az illetékes kiemelte: szerda este 7148 beteget kezeltek intenzív osztályon, amely rekord Franciaországban a járvány kezdete óta.

2020.04.08 20:54
A fertőzöttek számának eddigi legnagyobb napi növekedését regisztrálták Japánban

A fertőzöttek számának eddigi legnagyobb napi növekedését regisztrálták Japánban szerdán az új típusú koronavírus-járvány kitörése óta. Az utóbbi egy napban az NHK japán hírtelevízió szerint országosan 503-al 4768-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Eddig 93-an haltak meg a betegségben. Hét prefektúrában - Tokióban, a fővárossal szomszédos Csibában, Kanagavában, Szaitamában, Oszakában, valamint a vele szomszédos Hjogóban, továbbá Fukuokában - szerdán életbe lépett a fertőzés terjedését fékezni hivatott rendkívüli állapot, amely egyelőre május 6-ig lesz érvényben.

2020.04.08 20:53
Törökországban ismét rekordmértékben nőtt az igazolt fertőzöttek száma

Törökországban szerdán is rekordmértékben, egy nap alatt 4117-tel nőtt az új típusú koronavírussal diagnosztizáltak száma, amely így összesen 38 226-ra emelkedett - derült ki a török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján közölt adatokból. Fahrettin Koca azt is tudatta, hogy az elmúlt 24 órában a fertőzés okozta napi halálesetek száma, ha kismértékben is, de ugyancsak rekordot döntött, és 87-tel összesen 812-re nőtt. A napi elhalálozások száma április 1-jétől eddig viszonylagos stabilitást mutatott, 63 és 79 között mozgott. Az újonnan igazolt koronavírusos esetek száma szerdán lépte át először a napi 4000-et. Szombattól hétfőig 3000 és 3150 között alakult, kedden azonban már négyezer közelébe, 3892-re ugrott. (MTI)

2020.04.08 20:51
New York államban kedden 779-en haltak meg

New York államban kedden 779 beteg halt meg az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben - jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Andrew Cuomo, New York állam kormányzója. A kormányzónak hétfő óta minden nap azt kell közölnie, hogy az adott napon szedte a járvány a legtöbb halálos áldozatot. New York városában szerda délelőttig - a Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint - 4009, az Egyesült Államok egész területén pedig 13 ezernél több halottat regisztráltak. Az Egyesült Államokban - szintén szerda délig - összesen 402 923 fertőzöttet diagnosztizáltak.

Az Európai Bizottság arra kérte a schengeni övezet tagállamait, illetve a társult államokat, hogy a koronavírus-járvány elleni küzdelem sikere érdekében további 30 nappal, május 15-éig hosszabbítsák meg az Európai Unióba (EU) irányuló, nem alapvető fontosságú utazásokra vonatkozó ideiglenes korlátozást - közölte az uniós bizottság szerdán.

Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

2020.04.08 19:27
Csökkent a halottak száma egy nap alatt, nőtt a diagnosztizált fertőzötteké Olaszországban

Ötszázötvenkettővel nőtt az elmúlt egy nap alatt a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak száma Olaszországban, amely így elérte a 17 669-et - közölte szerda esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma egy nap alatt 1195-tel emelkedett a huszonnégy órával korábbi 880-hoz képest. A halottak száma csökkent a keddi 606-hoz képest. Az elmúlt egy nap alatt elhunyt 552 személynél csak április 5-én haltak meg kevesebben, akkor 525-en. Az egy nap alatt diagnosztizált fertőzöttek száma emelkedett keddhez képest, de kevesebb mint a negyvennyolc órával korábban jelzett 1941. Ez az ötödik egymás utáni nap, hogy egy beteg sem került az olaszországi kórházak intenzív osztályaira. Ranieri Guerra, az Egészségügyi Világszervezet(WHO) igazgató-helyettese a tájékoztatón hangsúlyozta, hogy a járványgörbe nagyon lassú lefelé ívelése nem jelenti a fertőzés megszűnését. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek létezése azt bizonyítja, hogy "széles a nem azonosított, tünetmentes pozitívak száma" - jelentette ki. (MTI)

Virágkorát éli az ételkiszállítás, jelen körülmények között ez az egyik legbiztonságosabb módja annak, hogy friss alapanyagokhoz, háztartási eszközökhöz jussunk. Kiszállítási időt találni azonban kész művészet. A Pénzcentrum kiszúrta, hogy a népszerű készételrendelő oldalra is lassan beszivárognak a pékségek, cukrászdák mellé a zöldségesek valamint a kisboltok.

2020.04.08 19:03
Megugrott a fertőzöttek száma Szlovákiában

Az előző naphoz képest több mint kétszeresére nőtt a SARS-CoV-2 vírus fertőzéssel újonnan diagnosztizáltak száma szerdán Szlovákiában, ahol a 101 új esettel együtt már 682 fertőzöttet tartanak nyilván. Az országban szerdától bevezetett utazási korlátozások, illetve azok ellenőrzése sok helyütt torlódásokat okozott.

Az OTP Bank összes, fiókban dolgozó alkalmazottját saját költségére kötelezően leteszteli koronavírusra - írja a Forbes. Az értesülést a bank is megerősítette, és annyit tettek hozzá, hogy a cél, hogy időben kiszűrjék a fertőzötteket, és akadt már pozitív eredmény is.

A koronavírus 1 hónap alatt feje tetejére állította a digitalizációhoz fűződő viszonyunkat: míg februárban minden második honfitársunk offline, hagyományos csatornákon intézte ügyeit, elzárkózott az új technológiai megoldások elől, valamint harmadunk elutasította az online hitelügyintézést, addig valószínűleg mára hozzáállásunk is jelentős fordulatot vett - derült ki egy friss kutatásból. Pár hét alatt megtörtént az ország digitális átállása, a kérdés az, hogy ez vajon a krízis után is így marad-e.

2020.04.08 17:07
Putyin: az elkövetkező két-három hét döntő jelentőségű lesz

Az elkövetkező két-három hét döntő jelentőségű lesz a koronavírus terjedése elleni küzdelemben - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a kormány tagjaival és a régiók vezetőivel tartott szerdai videokonferencián, amelyen újabb szociális, és gazdaságélénkítő intézkedéseket jelenttett be a járvány okozta gazdasági károk enyhítésére. Közölte, hogy a közvetlenül a koronavírus-fertőzötteket kezelő orvosok esetében negyedéven át 80 ezer, a felcserek és ápolók esetében 50 ezer, a kisegítő egészségügyi személyzet tagjai esetében pedig 25 ezer rubellel növelik a havi juttatást, 50 ezerrel megemelik mentőorvosok és 25 ezerrel a mentőautók személyzetének juttatásait is. Erre a célra a régióknak plusz 10 milliárd rubelt utalnak át. (A forint jelenleg mintegy 4,36 forintot ér). A fertőzött páciensekkel dolgozó egészségügyi szakemberek a katonákénak megfelelő emelt biztosítási garanciákban részesülnek a szövetségi költségvetésből. A fertőzési osztályok 33 milliárd rubel kapnak további férőhelyek kialakítására, 23 milliárdot pedig orvosi felszerelés, egyebek között lélegeztető gépek és mentőautók beszerzésére. Putyin kötelezte a régiók vezetőit, hogy minden eshetőségre dolgozzanak ki cselekvési tervet, és teremtsék meg annak feltételeit, hogy a vállalatok visszatérjenek a normális munkarendhez. Gyakorlatilag megtiltotta a régiók közötti határok lezárását az utasforgalom esetében is. A kis- és középvállalatok számára további járulék- és adófizetési könnyítéseket hirdetett meg, a kormányt és a jegybankot pedig arra kötelezte, hogy öt napon belül dolgozzon ki újabb programot az üzleti szférának nyújtandó további támogatásokról.

A globális kereskedelem idén 13-32 százalékkal eshet vissza a koronavírus-járvány hatásaként - áll a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szerdán ismertetett jelentésében.

Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs csütörtöki ülése után járványügyi szakértőkkel egyeztet, és ezt követően, délután jelenti be a vírus elleni védekezés további lépéseit - mondta Kovács Zoltán.

Európában elsőként a Pécsi Tudományegyetem (PTE) virológiai munkacsoportjának szakemberei izolálták a koronavírust egy beteg székletmintájából - adott tájékoztatást Jakab Ferenc professzor, a miniszterelnök által korábban felállított koronavírus-kutató akciócsoport vezetője.

2020.04.08 16:29
Arcon köhögtek és koronavírussal fenyegettek várakozókat Szombathelyen

Szándékosan arcul köhögte és koronavírus-fertőzéssel fenyegette az embereket egy szombathelyi patika előtt két férfi, ezért garázdaság szabálysértése miatt pénzbírságra ítélte őket a Szombathelyi Járásbíróság. (MTI)

Hogy lesz-e fennakadás a gyógyszerellátásban, nagyban függ attól, hány lakos jut az adott helyen egy gyógyszertárra, illetve attól is, hogy milyen nyitvatartással működött eddig a patika - most, hogy a kijárási korlátozások miatt kortól függően csak bizonyos idősávokban juthatnak el a betegek a patikákba. A Pénzcentrum megvizsgálta, hány fő jut egy patikára megyénként, vagyis hol okozhat leginkább fennakadást, hogy nem minden vevő vásárolhat ugyanabban az időpontban. Arról pedig, mi segíthetne a helyzeten, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének véleményét kérdeztük.

2020.04.08 15:41
Megszólalt az egyes számú olasz beteg

A Unilevernél menedzserként dolgozó, Mattia keresztnéven emlegetett férfi volt az első Covid-19-es eset Olaszországban, február 20-án derült ki a betegsége. Azóta ő és várandós felesége is felgyógyult már, kislányuk, Giulia a milánói Buzzi kórházban jött világra kedd éjjel. A 38 éves codognói férfit kórházban kezelték, sokáig volt válságos állapotban. Mint mondta, az tartotta életben, hogy látni szerette volna születendő gyerekét. Most Codogno egész városa együtt ünnepel a családdal. A nagyapa, Moreno a halálos áldozatok közé tartozik. Lakóhelyét, Castiglione d'Addát február 21. óta lezárva tartják.

A mai adatok szerint már 895 főnél muttták ki az új típusú koronavírs fertőzést; közülük többeket kórházban ápolnak. A mai nap folyamán több intézményből érkeztek felvételek, most ezeket adjuk közre.

Március egészében közel 30 százalékkal esett vissza az e-matrica rendszerbe tartozó személygépjárművek forgalma a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. adatai szerint. A forgalomcsökkenés mértéke a tehergépjárművek esetében 1 százalékos volt.

A márciusban lassuló infláció ellenére a jegybanki célsáv fölé tovább emelkedő maginfláció arra figyelmeztet, hogy jelentős inflációs nyomás van a gazdaságban. A gyenge forintárfolyam mellett ez indokolja a jegybank kamatemelésről hozott keddi döntését, de a többi likviditásbővítő intézkedés mellet a szigorító lépés keresletvisszafogó hatása aligha jut majd érvényre.

Egy-egy pozitív és negatív koronavírus-gyortesztről kaptunk fotókat az egyik budapesti magánklinikáról. Előbbi mintát egy 60 körüli férfitől vették, a 3 csík azt jelzi, hogy páciens szervezetében megtaláltáka a COVID-19 kórokozót.

2020.04.08 14:29
Ha már a márciusi és áprilisi síelésis ugrott...

Csináld magad sípálya, felvonóval a hátsó kertben. Lejtős telekkel rendelkezők előnyben:

2020.04.08 14:25
A lengyel jegybank kamatot csökkentett

A lengyel jegybank monetáris tanácsa szerdán 50 bázisponttal 0,50 százalékra csökkentette az alapkamatot. A monetáris tanács ezen kívül 50-50 bázisponttal 1 százalékra csökkentette a lombard hitel kamatát, 0 százalékra a letéti rátát, 0,60 százalékra a leszámítolási kamatot és 0,55 százalékra a viszontleszámítolási kamatot.

A koronavírus már több mint 180 országban terjedt el, sok helyen pedig még mindig meredeken emelkedik az új fertőzések száma. Miközben lázasan folyik az oltóanyagok fejlesztése és már az elsődleges kezelésekkel is sikereket érnek el az orvosok, elindult egy olyan szintű piaci lassulás melynek az emberekre és a gazdaságra kifejtett potenciális hatása óriási, és globális mértékű aggodalomra ad okot.

Fertőtlenítőszert hamisító bandát lepleztek le a rendőrök a fővárosban - közölte a rendőrség szerdán a honlapján. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közleménye szerint az okozott kár több mint 22 millió forint.

A kormány eddigi járványügyi és gazdaságvédelmi intézkedései - a hiteltörlesztési moratórium, a végrehajtások, árverések felfüggesztése, valamint azon ágazatok megsegítése, amelyek a járvány következtében bajba kerültek - a költségvetés bevételi és kiadási oldalára egyaránt döntő mértékű hatást gyakorolnak - írja szerdai közleményében a Pénzügyminisztérium.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egy esztendő leforgása alatt is brutális mértékű drágulással találhatják szembe magukat a magyar vásárlók, ha beszabadulnak egy szuper-, vagy hipermarketbe. 12 hónap alatt ugyanis rakétaszerűen kilőtt többek között az öblítőszer koncentrátum, az alma és a sertéscomb ára is. Nem csalás, nem ámítás, ezek a termékek kivétel nélkül, több mint 30 százalékkal drágábbak ma, mint 2019 márciusában. Egy hónap alatt is brutális számokat kaptunk a drágulási toplistán.

A 2020. március végéig ismertté vált tények alapján kísérelte meg a Policy Agenda megbecsülni, hogyan alakulhatnak gazdaságunk-társadalmunk folyamatai a koronavírus okozta válság miatt. A jelentés szerint a 2020 márciusára kialakult világgazdasági helyzet alapjaiban befolyásolja az eddig pozitívnak ítélhető felzárkózási folyamatunkat.

2020.04.08 13:16
Áttervezi üzleti tervét a MÁV-csoport

A MÁV-csoport áttervezi idei üzleti tervét, miután a koronavírus-járvány és a veszélyhelyzeti intézkedések előre nem látható, jelentős kiadással járnak - mondta Homoly Róbert. Kifejtette, naponta fertőtlenítenek több mint 1200 járművet, több százezer szájmaszkot, gumikesztyűt, fertőtlenítő szert, kézfertőtlenítőt szereztek be, hetek óta a legforgalmasabb állomásokon az utasoknak is ingyenes kézfertőtlenítőt biztosítanak. Ezek nem tervezett, plusz költségeket jelentenek - mondta. Megjegyezte, a helyzetet még tudják kezelni, de ha két-három hónap múlva sem javul a helyzet, akkor tulajdonosi beavatkozásra lesz szükség. Homolya Róbert elmondta, hogy a legfontosabb beruházásokat folytatják, például az IC+ vonatok gyártását, és azokat, amelyek kellenek a menetrendszerűséghez, az üzembiztos forgalomhoz, ugyanakkor a napi működéshez, a biztonságos közlekedéshez nem szükséges beszerzéseket leállították.

2020.04.08 13:02
Mély recesszióban Franciaország

Mély recesszióba taszította a franciaországi gazdaságot a koronavírus-járvány a francia jegybank szerdán publikált jelentése szerint. A Banque de France becslése szerint az első negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 6 százalékkal csökkent, a második világháború óta a legnagyobb mértékben. A francia nemzeti statisztikai hivatal, az Insee adatai szerint 2019 negyedik negyedévében 0,1 százalékkal csökkent a GDP, vagyis az idei első negyedévi visszaeséssel együtt már teljesült a recesszió technikai feltétele, az éves bázisú GDP-csökkenés két egymást követő negyedévben. A jegybank szerint márciusban 17 százalék volt a gazdasági teljesítmény csökkenése, a hónap második felében pedig egyenesen 32 százalékos. Franciaországban március 17-én rendelték el a kijárási korlátozásokat. A Banque de France 8500 vállalat körében végzett felmérésre alapozva állította össze a GDP-re vonatkozó becslését. A statisztikai hivatal még nem adott ki a gazdasági növekedés alakulására vonatkozó becslést.

2020.04.08 13:00
Nick Cave jövő májusban pótolja idén elmaradó budapesti koncertjét

Jövőre pótolja Nick Cave és zenekara, a Bad Seeds a koronavírus-járvány miatt idén június 2-án elmaradó magyarországi koncertjét. Az együttes átütemezte európai turnéját jövő tavaszra, a Papp László Budapest Sportarénában 2021. május 13-án lépnek fel. A megváltott jegyek változatlanul érvényesek - közölték a szervezők.(MTI)

A március 16-án életbe lépett miniszteri utasítás értelmében valamennyi kórháznak a veszélyhelyzet idején is el kell végeznie minden olyan beavatkozást, vizsgálatot, műtétet, amelynek hiányában a beteg életveszélyes állapotba kerülne, vagy amelynek elhalasztásával maradandó egészségkárosodást szenvedne - hívja fel a figyemet mai közleményében az EMMI.

Nagy jelentőségű döntéseket hozott tegnap az MNB a koronavírus-válság enyhítése érdekében. A mai online háttérbeszélgetésen Nagy Márton alelnök ismerteti a lépések részleteit, okait.

Élőben tudósítunk az Operatív Törzs napi sajtótájékoztatójáról, amelyen ma Novák Katalin is felszólalt, felsorolva a korábban már bejelentett gazdaságvédelmi intézkedéseket.

Karácsony Gergely főpolgármester, Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Szita Károly Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke tart sajtótákjékoztatót.

A MOL-csoport intézkedéseket vezetett be, hogy minimalizálja a vállalatcsoportot érintő gazdasági és koronavírus-válságok hatásait. A MOL elsősorban munkavállalóinak egészségét és biztonságát tartja szem előtt, éppen ezért működését a koronavírus-járvány terjedésének lassításához, termelését pedig a piaci igényekhez igazítja. A vállalat jelentősen visszafogja a működési és beruházási kiadásait, így tudja megőrizni likviditását és erejét a jelen kihívásokkal teli időkben, még egy elhúzódó válság esetén is. Az intézkedések célja, hogy a MOL-csoport a válság végén erősebb legyen, mint amilyen a válság elején volt.

2020.04.08 10:44
Nagy visszaesést várnak az idén német gazdaságkutatók

A koronavírus-járvány következményei miatt az idén a gazdasági teljesítmény jelentős csökkenésére, majd jövőre annak pozitív korrekciójára lehet számítani - tájékoztatta szerdán a DIW Belrin gazdaságkutató intézet az MTI-t a vezető német gazdaságkutató intézetek közös prognózisának szerdán publikált eredményéről. A vezető német gazdaságkutató intézetek szerint a német bruttó hazai termék (GDP) 4,2 százalékkal csökken az idén, jövőre viszont 5,8 százalékos növekedéssel kompenzálja a visszaesést. Az intézetek kalkulációi szerint az első negyedévben 1,9 százalékkal csökkent a német GDP, a második negyedévben viszont már 9,8 százalékos lesz a visszaesés. A második negyedévi a legnagyobb visszaesés lesz a negyedéves GDP-növekedés számításának 1970-es kezdete óta, és több mint duplája a gazdasági válság idején bekövetkezett legnagyobbnak, a 2009 első negyedévinek.

2020.04.08 10:43
Egyelőre alacsony a halálozási arány a Nyugat-Balkánon

Viszonylag alacsony, öt százalék alatti az új típusú koronavírus-fertőzöttek halálozási aránya a Nyugat-Balkánon, a járványügyi szakértők azonban a következő két hétre várják a járvány tetőzését a térségben, amikor több halálos áldozatra kell számítani.

2020. márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9%-kal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál - derült ki a KSH mai napon publikált adataiból.

A koronavírus járvány számos gazdasági szektor számára jelent bizonytalanságot. Talán az egyik leginkább sújtott terület a vendéglátóipar, hiszen a vendégek távolmaradásával cukrászdák, kávézók, sörözők, büfék működése válik bizonytalanná. Jelenleg azok az éttermek, vendéglők tudnak talpon maradni, akik meg tudják szervezni az ételeik házhozszállítását, illetve át tudnak állni elviteles kiszolgálásra. A vendéglátóhelyek közel fele azonban átmenetileg bezárt.

Hétről hétre újabb magánegészségügyi intézmények jelentik be, hogy koronavírus-tesztet végeznek. Az árak nagyon változó képet mutatnak, ahogy az is, hogy a hazai privátszolgáltatók leghamarabb mikorra tudnak időpontot adni, vagy akár az is, hogy hogyan zajlik maga a tesztelés. Megkérdeztük a magánintézményeket, mik a tapasztalataik, naponta átlagosan hány tesztet tudnak végezni és mégis mi alapján válasszon az úgynevezett PCR teszt és a szerológiai vizsgálat között, aki úgy dönt, szeretné kivizsgáltatni magát.

Komoly bajban vannak az autósiskolák és a gépjárművezető szakoktatók. Továbbra is fizetniük kell az adókat és a járulékokat, bevételük viszont nincs, mert a vizsgáztatás szünetel. Tartalékaik jellemzően néhány hónapra elegendőek.

Komoly kereskedelmi háború dúl a maszkokért, az amerikaiak letarolják a piacot.

2020.04.08 09:07
Így áll most a koronavírus-járvány a világon

A vér ellenanyag-szintjét mérő új módszer a megkérdezett mikrobiológusok és virológusok szerint sem megbízható a fertőzés kimutatására, egy hete - mindenfajta hírverés nélkül - mégis ezzel kezdte szűrni a fertőzésgyanús betegeket az OMSZ. Az új gyorsteszt veszélye, hogy sok esetben tévesen ad negatív eredményt, a fertőzöttek így egészségesnek gondolhatják magukat, és tovább fertőzhetnek.

Egy friss kutatás szerint stresszhatás alatt, krízishelyzetben hajlamosabbak vagyunk anekdotális információkra hallgatni a tények helyett - írja a 24.hu

Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben járt Orbán Viktor, amelyről közösségi oldalán egy rövid videót is megosztott. A miniszterelnök nem egy egyszerű maszkban, hanem komolyabb orvosi maszkban járta körbe az intézményt - már, ahova beengedték.

2020.04.08 06:56
A Twitter alapítója egymilliárd dollárt adományoz a járvány elleni harcra

Egymilliárd dollárt (mintegy 330 milliárd forintot) adományoz a koronavírus-járvány elleni harcra a Twitter alapítója és elnök-vezérigazgatója. Ezt Jack Dorsey saját maga jelentette be kedden, éppen a Twitteren. Az amerikai Forbes magazin a közlésre reagálva megjegyezte: eddig ez a legnagyobb összegű felajánlás, amelyet egyetlen magánszemély tett a betegség leküzdésére. (MTI)

2020.04.08 06:45
Trump: Washington "tanulmányozza" a WHO-nak nyújtott hozzájárulásának felfüggesztését

Washington "tanulmányozza" az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) nyújtott hozzájárulásának felfüggesztési lehetőségét - közölte az amerikai elnök a Fehér Házban kedden este, a koronavírus elleni intézkedéseket összehangoló kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtótájékoztatóján. Donald Trump először azt jelentette ki, hogy kormányzata felfüggeszti anyagi hozzájárulását a szervezet működéséhez, majd néhány perccel később úgy fogalmazott: egyelőre "tanulmányozzák" ennek lehetőségét. "Azt nem mondom, hogy nem fogom ezt meglépni, tanulmányozni fogjuk a lehetőséget" - hangoztatta. Trump kedden délután egy Twitter-bejegyzésében már élesen bírálta az ENSZ e szakosított szervezetét, Kína iránti elfogultsággal vádolva a WHO-t. A mikroblogon úgy fogalmazott: az intézményt "nagyrészt" az Egyesült Államok finanszírozza, az mégis erősen "Kína-központú".

Mint arról ma reggel beszámoltunk, a hivatalos tesztek alapján, 895 főnél mutatták ki itthon az új koronavírus-fertőzést (COVID-19). A kormányzati tájékoztatási honlapon megjelent megyei bontás alapján továbbra is Budapesten és Pest megyében a legrosszbb a helyzet, az összes többi megyében még mindig két számjegyű, és 50 fő alatti a fertőzöttek száma.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 895 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 11 beteg, többségében idős emberek (egyikük 49 éves). Ezzel 58 főre emelkedett az elhunytak száma. 94 fő pedig már gyógyultan távozott a kórházból.

Lassan egy hónapja zajlik a digitális oktatás a magyar általános- és középiskolákban: az átállás ugyan nem volt zökkenőmentes, de mostanra a legtöbben belerázódtak a rendkívüli helyzetbe. Balatoni József szerint a vészhelyzetben újra kellett gondolni az egész struktúrát, és a számonkérések célja is teljesen más, mint normális esetben. A médiában Jocó bácsiként ismertté vált pedagógus a Pénzcentrumnak arról is beszélt, hogy mindenkit megvisel a bizonytalanság, főképpen az érettségizőket: hiszen egyelőre nem tudni, hogy miként tartják meg a vizsgát. Balatoni szerint a digitális érettségire még biztosan nem áll készen a magyar oktatási rendszer - a többi alternatíva pedig elég képlékeny. Interjú.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm