2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Erre bezzeg hallgatnak az emberek járványhelyzet idején: rossz lóra tesznek

  • 24.hu
  • 2020. április 8. szerda 08:29

Egy friss kutatás szerint stresszhatás alatt, krízishelyzetben hajlamosabbak vagyunk anekdotális információkra hallgatni a tények helyett - írja a 24.hu

Az Organizational Behavior and Human Decision Processes tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint (a Texas Egyetem kutatói egy metaanalízist készítettek) 

az emberek előrébb sorolják a másoktól hallott, anekdotákon alapuló tanácsokat, mint a bizonyított tényeket, főleg akkor, ha orvosi vészhelyzetről van szó.

A kutatás szerint valószínűleg az ember azért hajlamosabb a személyes történeteket előtérbe helyezni, mert ezek az érzelmeinkre hatnak, amelyek egyébként is felpörögnek járványidőszakban. A kutatók ezen felül azt is kimutatták, hogy amikor az érzelmi érintettség alacsony, a tények többet nyomnak a latban. Akkor is ez a jellemzőbb, ha nem orvosi vészhelyzetről van szó.

A szakértők szerint az eredmények fontosak lehetnek az orvosi vészhelyzetek, így egy világjárvány idején is abból a szempontból, hogy a hatóságok jobban fel tudnak készülni abból, hogyan kellene kezelni a közvélemény tájékoztatását - írja a portál.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked