2020. augusztus 7. péntek Ibolya

Nagy a baj az autósiskoláknál: 1-2 hónap és sokan lehúzzák a rolót


Komoly bajban vannak az autósiskolák és a gépjárművezető szakoktatók. Továbbra is fizetniük kell az adókat és a járulékokat, bevételük viszont nincs, mert a vizsgáztatás szünetel. Tartalékaik jellemzően néhány hónapra elegendőek.

A Katás adó fizetés alól minket nem mentettek fel, tehát adóznom kell, dolgoznom nem szabad. Az oktatójárművek adóját is be kell fizetni erre az időszakra. Így nagy anyagi veszteség ér. Ez a probléma nem csak engem érint, hanem azokat is akik bizonytalan ideig nem dolgozhatnak

- mondta az ATV-nek egy autósoktató. Nem egyedüli eset az övé: rengetek oktató és autósiskola is komoly bajba került, mivel a járvány miatt a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont március 19-től felfüggesztette a járművezetők vizsgáit.

A diákok ráadásul nem csak a bizonytalan vizsgaidőpontok vagy a fertőzésveszély miatt kénytelenek félbe hagyni a tanulást. Dekmár Tamás, a Dekmár Autósiskola tulajdonosa elmondta: mivel március 28-tól kijárási korlátozás van, csak az mehet ki az utcára, aki dolgozni vagy bevásárolni megy. Az oktató ugyan dolgozni menne, de a tanuló nem munkával töltené az idejét, tehát ő nem jöhetne el vezetni.

Nem csak a vállalkozás de az oktatójármű utáni járulékokat is be kell fizetniük. A Szakoktatók Országos Érdekképviseleti Egyesülete levélben fordult a kormányhoz, amiben azt kérik, hogy a kedvezményeket terjesszék ki a járművezető-képzésre is.

Gyakorlatilag abszolút pozitív válaszokat kaptunk, és egyébként csak türelmet kérnek, és benne leszünk itt mi is a megoldásban, de ez eddig nem történt meg, úgyhogy a szakmában egyre nagyobb az elkeseredettség

- mondta a csatornának Huszti László elnök. Az érdekvédelmi egyesület elnöke szerint sem az oktatók, sem az iskolák többségének nincs akkora tartaléka, ami 1-2 hónapnál tovább elegendő lenne.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.