2020. június 6. szombat Norbert, Cintia

Kegyetlen kereskedelmi háború dúl a maszkokért: az USA mindenkire ráígér


Komoly kereskedelmi háború dúl a maszkokért, az amerikaiak letarolják a piacot.

A pénz beszél: 50 százalékot azonnal le kell tenni a rendelés idején. A másik 50 százalékot pedig akkor, amikor kész a szállítmány, de még nem hagyta el a gyár kapuját. Ha valaki nem fizet azonnal, akkor eladják másnak a maszkokat

- így összegezte a helyzetet egy textilkereskedő Sanghajban a Guardiannak a hvg.hu összegzése szerint.

A Golden Pacific Fashion and Design szakértője szerint Ázsiában a maszkok viselésének évszázados tradíciója van, míg Európában és Amerikában ez eddig ritkaságnak számított. A technológia tehát megvan Kínában, ahol pillanatok alatt átálltak a divatcégek a maszkok készítésére. Most pedig mindenki náluk rendel: a legeldugottabb amerikai kórházaktól kezdve Franciaország legnépesebb régiójáig vagy épp a berlini rendőrségig.

Kalózkodással vádolják Amerikát

A berlini rendőrség 200 ezer maszkot rendelt Kínában, de nem kapták meg, mert egy amerikai megrendelő azonnal készpénzben magasabb árat fizetett. A Tagesspiegel beszámolója szerint a bangkoki repülőtéren változtatott irányt a maszkszállítmány.

Az eset után a németek vadnyugati módszerekkel és kalózkodással vádolták meg az amerikaiakat, akik az utcán használatos civil maszktól a sebészeti maszkig mindenféle eszközt vásárolnak. Most viszont mindenből hiány van, ezért óriási a rendelési állomány, és az aki kapja marja elv érvényesül a piacon.

"Mi közpénzből gazdálkodunk" - erről panaszkodik Franciaország legnépesebb régiójának, Ile de France-nak a vezetője. A Valérie Pecresse elnökölte önkormányzat is nagy vásárló lenne a kínai maszkok piacán, de a gyorsan és sokat fizető amerikaiak lekörözik őket. Állítása szerint az amerikaiak háromszoros árat ígérnek, és azonnal fizetnek.

Mi viszont az adófizetők euróival gazdálkodunk, tehát be kell tartanunk a szabályokat

- panaszkodott Valérie Pecresse.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

06.04-06.10
Országos

Auchan

06.04-06.10
Országos

Spar, Interspar

06.04-06.10
Országos

Tesco

06.04-06.10
Országos

Aldi

06.04-06.10
Országos

Praktiker

04.02-07.31
Országos

  Ajánlatunk