2021. január 28. csütörtök Károly, Karola

Kegyetlen kereskedelmi háború dúl a maszkokért: az USA mindenkire ráígér


Komoly kereskedelmi háború dúl a maszkokért, az amerikaiak letarolják a piacot.

A pénz beszél: 50 százalékot azonnal le kell tenni a rendelés idején. A másik 50 százalékot pedig akkor, amikor kész a szállítmány, de még nem hagyta el a gyár kapuját. Ha valaki nem fizet azonnal, akkor eladják másnak a maszkokat

- így összegezte a helyzetet egy textilkereskedő Sanghajban a Guardiannak a hvg.hu összegzése szerint.

A Golden Pacific Fashion and Design szakértője szerint Ázsiában a maszkok viselésének évszázados tradíciója van, míg Európában és Amerikában ez eddig ritkaságnak számított. A technológia tehát megvan Kínában, ahol pillanatok alatt átálltak a divatcégek a maszkok készítésére. Most pedig mindenki náluk rendel: a legeldugottabb amerikai kórházaktól kezdve Franciaország legnépesebb régiójáig vagy épp a berlini rendőrségig.

Kalózkodással vádolják Amerikát

A berlini rendőrség 200 ezer maszkot rendelt Kínában, de nem kapták meg, mert egy amerikai megrendelő azonnal készpénzben magasabb árat fizetett. A Tagesspiegel beszámolója szerint a bangkoki repülőtéren változtatott irányt a maszkszállítmány.

Az eset után a németek vadnyugati módszerekkel és kalózkodással vádolták meg az amerikaiakat, akik az utcán használatos civil maszktól a sebészeti maszkig mindenféle eszközt vásárolnak. Most viszont mindenből hiány van, ezért óriási a rendelési állomány, és az aki kapja marja elv érvényesül a piacon.

"Mi közpénzből gazdálkodunk" - erről panaszkodik Franciaország legnépesebb régiójának, Ile de France-nak a vezetője. A Valérie Pecresse elnökölte önkormányzat is nagy vásárló lenne a kínai maszkok piacán, de a gyorsan és sokat fizető amerikaiak lekörözik őket. Állítása szerint az amerikaiak háromszoros árat ígérnek, és azonnal fizetnek.

Mi viszont az adófizetők euróival gazdálkodunk, tehát be kell tartanunk a szabályokat

- panaszkodott Valérie Pecresse.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Nem dőlhetnek hátra a magyar devizahitelesek? Fontos ügyben dönt az EU bírósága
A legtöbb magyar adóst érintheti, akinek 2015 előtt devizahitele volt.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked