9 °C Budapest

Te is így használod a kézfertőtlenítőt? Veszélyes lehet!

2017. október 10. 15:15

Az egészséges életmódra egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk, gyakran nem kevés pénzt is áldozunk rá. Ugyanakkor vannak olyan szokások, amelyekkel azt hisszük, hogy teszünk az egészségünkért, de valójában romboljuk.

Minden nap sok olyan apró döntést hozunk meg, amelyek hatással vannak az egészségünkre. A kézmosás is ide sorolható, mert ugyan sokszor nem tűnik piszkosnak a kezdünk, valójában azonban hemzseg a kórokozóktól, például, amikor a boltban a kifliért vagy a péksüteményért nyúlunk.

Kézmosás helyett kézfertőtlenítő?

Amikor megérkezünk valahová, a legjobb, ha az első utunk a fürdőszobába vezet, mivel az út során sok mindennel érintkezhetett a kezünk. Olyan esetekben, amikor legyengült az immunrendszer, például terhesség, vagy betegség során, érdemes kézfertőtlenítőt is használni, ez azonban nem helyettesítheti a kézmosást. A kézfertőtlenítőt valójában a legtöbben rosszul használják, ugyanis kézmosás után kell fertőtleníteni.

Süti reggelire?

Sokan úgy gondolják, hogy a semminél bármi jobb, pedig az agyon cukrozott, vagy zsíros reggeliknél még az éhség is jobb - mondta Paul Gately, a Leeds Beckett Egyetem professzora. Hozzátette, ha kihagyjuk a reggelit, akkor valószínűbb, hogy a nap későbbi részében rossz étkezési döntéseket hozunk, szimplán azért, mert éhesek vagyunk.

A cukros reggelivel valójában csak a vércukorszintünket dobjuk meg, nincs valódi jótékony hatása. A professzor szerint jobb, ha egy egészségtelen reggeli helyett inkább egy korai, de egészséges ebédet fogyasztunk. A napokban megjelent egy friss tanulmány, miszerint azok, akik kihagyták a reggelit, vagy csak alacsony energiatartalmút fogyasztottak, jobb állapotban voltak az artériáik.

Orrspray

Az orrspray a gyógyulásunkat szolgálja, arra azonban nem gyakran gondolunk, hogy ez vissza is fertőzhet minket. A baktériumok ugyanis nagyon könnyen megtapadnak rajta.

A reggeli edzés

Nagy akaraterőre vall, ha valaki képes azért hamarabb felkelni - és ezáltal kevesebbet aludni, hogy az edzőteremben kezdje a napot. A szakemberek szerint viszont ez egy cseppet sem jó döntés.

Ha az edzés az alvás kárára megy, akkor inkább aludjunk tovább. Fontos persze a testmozgás, de az elegendő alvás legalább ugyanannyit hozzátesz ahhoz, hogy ne alakuljon ki keringési probléma, vagy szívbetegség

- mondta Kevin Morgan, a Loughborough Egyetem alváskutató professzora. Továbbá ahhoz, hogy hatékonyan dolgozhassunk az edzőteremben, a gyakorlatokra kell koncentrálnunk. Fáradtan ez nehéz, és a nap további részében is dekoncentráltak lehetünk. Ráadásul, ha keveset aluszunk, akkor nem termelődik elég leptin nevű hormon, ami a jóllakottságért felel, és növekszik a ghrelin hormon, ami étvágyserkentő. Tehát az alváshiány akár túlsúlyhoz is vezethet. Az este a legjobb napszak az edzésre, segít kiengedni a gőzt, és serkenti az étvágyat vacsora előtt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Éhesen aludni?

Teli gyomorral nem lehet jót aludni, ahogy üressel sem. Sokan az esti éhséget úgy próbálják meg leküzdeni, hogy elmennek aludni. A szakemberek szerint ez nem jó döntés, inkább néhány falat könnyű étellel csillapítsuk az éhségünket, és csak utána feküdjünk le aludni.

Ha mégis baj történik

Teljesen nem lehet kivédeni a betegségeket, bármennyire is figyelünk a higiéniára. A betegségek azonban kiesést jelenthetnek a munkahelyen, és a gyógyszerek miatt nagy kiadást is. Érdemes erre is felkészülni. Minden egészségügyi kiadásunkat nem fedezi az állami egészségbiztosításunk. Ezt jól mutatják a Központi Statisztikai Hivatal adatai, melyek szerint a háztartások fogyasztásának közel 5 százalékát (azaz minden 20. forintot), egészségüggyel kapcsolatos költségek tették ki.

Az egészségpénztárak működéséről az állam külön törvényben rendelkezik, ám szerepük leginkább azt sugallja, hogy az állam tudja, hogy iszonyú sokat kell költenünk az ingyenesnek mondott egészségügyi rendszer mellett is az egészségünkre, így ezen intézményeken keresztül részben hozzájárul a költéseinkhez. Egészségpénztári számlát minden 16 évnél idősebb ember nyithat Magyarországon. Ezt jellemzően néhány ezer forintos indulóköltséggel teheti meg, valamint akkor, ha vállalja, hogy ennek megfelelő mértékű befizetést minden hónapban eszközöl majd az egyéni számláján.

Az egészségpénztárakba nagyon megéri pénzt befizetni. Ha egy munkáltató bért fizet a munkavállalójának, akkor a munkáltatót, a bruttó bérhez képest, összesen 28,5 százalék többlet költség sújtja, ráadásul a munkáltató bruttó béréből is jut 33,5 százalék az államnak. Ha azonban egészségpénztárba fizet munkáltatói hozzájárulást egy dolgozója részére a munkaadó, akkor teljes adó- és járulékköltség 34,51 százalék, amely ugye jelentősen elmarad a munkabért terhelő levonásoktól.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm