16 °C Budapest

Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról április 9-én

2020. április 9. 06:48

2020.04.10 07:10Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról április 10-énÚjabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 1190 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 11 idős, krónikus beteg. Ezzel 77 főre emelkedett az elhunytak száma. 112 fő pedig már gyógyultan távozott a kórházból. A Pesti úti idősek otthonában eddig 151 igazolt koronavírus-fertőzött van és 7 elhunyt. A fertőzöttek száma várhatóan magasabb lesz a több mint ötszáz fős idősotthonban, mert a laborvizsgálatok még jelenleg is tartanak.

Lezárják a Margitszigetet, az Óbudai-szigetet és a Római-partot minden nap reggel 8 és este 10 óra között péntektől hétfőig a koronavírus-járvány miatt - közölte Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön késő este.

Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6 százaléka ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60 százalékuk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

2020.04.09 21:13
Roma telepek kerültek karanténba

A hét első feléhez képest csütörtökön lassabb ütemben, de tovább nőtt az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma Szlovákiában, ahol öt roma telep mintegy hatezer lakója került karanténba. Az országban csütörtök délig 19 új fertőzöttet diagnosztizáltak, s így a korábbiakkal együtt már 701 fertőzöttet tartanak nyilván - jelentette be Marek Krajcí egészségügyi miniszter Pozsonyban csütörtökön. Szlovákiában a hét elejétől gyorsult az újonnan diagnosztizált fertőzöttek számának növekedése, csütörtökön viszont az ütem lassulást mutatott.

Míg a múlt héten a 30-as napi átlagot közelítette az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, hétfőn és kedden közel ötven volt, szerdán viszont már meghaladta a százat. Az előző napi adatok nyilvánosságra hozatalától számítva 1690 új tesztet végeztek el, csütörtök délutánig pedig az eddig összesen elvégzett teszt száma elérte a 21 371-et, ezek közül 20 670 bizonyult negatívnak.

A betegségnek egyelőre két halálos áldozata van, a gyógyultak száma csütörtökön héttel nőtt, és így 23-ra emelkedett. Közben csütörtöktől a kelet-szlovákiai Szepességben található öt roma telep került karanténba, miután az ezekben végzett vírustesztelések során sok fertőzöttet találtak. A teszteléseket a hét elején kezdték el 33 - nagyobb fertőzésveszélynek kitett - roma telepen. A karanténba került településeken élő mintegy hatezer embert tartálykocsik segítségével látják el ivóvízzel, illetve megoldották számukra, hogy élelmiszereket rendeljenek, amelyeket a hatóságok szállítanak ki számukra.

2020.04.09 21:10
Ma is rengeteg minden történt a világban

Meghaladta világszerte a másfél milliót csütörtök estére az új koronavírus által igazoltan fertőzöttek száma, a haláleseteké pedig a 90 ezret - olvasható a Johns Hopkins marylandi egyetem összesítésében. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségből összesen több mint 340 ezren gyógyultak meg.

A járvány európai gócában, Olaszországban újból emelkedett az új megbetegedések és a halálesetek száma. A polgári védelem csütörtök esti adati szerint egy nap alatt a vírus okozta szövődményekbe újabb 610 ember halt meg, míg előző nap 542. Az összes haláleset száma - február 21. -, a járvány kezdete óta 18 279-re nőtt. Az új igazolt fertőzöttek száma - a haláleseteket és a gyógyultakat is beszámítva - csütörtök estig 4020-re emelkedett az előző napi 3836-ról, így a járvány kezdete óta összesen 143 626 embert fertőzött meg a nevű vírus. A gyógyultak száma 28 470 volt az előző napi 26 491 után.

A francia általános orvosok szakszervezetének becslése alapján 1,67 millió francia fertőződhetett meg eddig az új típusú koronavírussal. Az említett időszakban az egészségügyi minisztérium összesítése szerint ugyanakkor jelenleg mintegy 82 ezer regisztrált fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 30 ezren vannak kórházban. Tovább javult a SARS-CoV-2 vírus okozta fertőzéssel vasárnap este kórházba szállított, majd hétfő óta intenzív osztályon kezelt Boris Johnson brit miniszterelnök állapota.

Nagy-Britanniában csütörtökig 881 új halálesetet jelentettek, az előző napi 938 után. Eddig 7987 paciens halt meg kórházban a vírus okozta szövődményekben, több mint 60 ezer diagnosztizált fertőzöttet tartanak számon.

Az új típusú koronavírus lassuló terjedésének óvatos optimizmusra feljogosító adataival együtt is igen törékeny a járványügyi helyzet Németországban, és gyorsan megsemmisülhetnek az eredmények, ezért továbbra is a távolságtartási és tisztasági szabályokra kell összpontosítani, és fegyelmezetten kell viselkedni - mondta Angela Merkel német kancellár Berlinben. Júniusban kezdhetik tesztelni embereken a Németországban kifejlesztett oltást. 

Jelentősen, 1580-nal emelkedett a fertőzöttek száma, valamint 283-an haltak meg egy nap alatt Belgiumban a koronavírussal összefüggésben. Hollandiában újabb 1102 ember esetében lett pozitív a vírusteszt eredménye, ahol átlépve a húszezret, 20 682 igazolt fertőzöttről érkezett már jelentés. Luxemburgban háromezer fölé emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Lengyelországban meghosszabbítják a koronavírus terjedését lassító mozgáskorlátozásokat, az iskolai távoktatást, elhalasztják az érettségi vizsgákat, elrendelik a szájmaszk viselését. A tömegrendezvények tilalmát határozatlan ideig tartják fenn. Az egyházi szertartásokon húsvét idején is legfeljebb öt hívő vehet részt a lelkészek mellett. Az országban csütörtök reggelig 5341-re nőtt a kimutatott fertőzések száma, eddig összesen 164 beteg hunyt el.

Csehországban csütörtökön tovább bővült a nyitva tartó üzletek száma, ugyanakkor szigorodtak az üzletek működtetésének higiéniai feltételei. A Covid-19 betegségben eddig 104 személy halt meg, míg a gyógyultak száma 243-ra emelkedett. Az összes fertőzött száma 5312. Az elmúlt 24 órában jegyzett 441 új esettel 5202-re emelkedett a romániai Covid-19-fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában újabb húsz halálesetet jegyeztek, és ezzel 229-re emelkedett a kórnak tulajdonított elhalálozások száma. Jelentősen, 119-cel növekedett az elmúlt napon a gyógyultnak nyilvánítottak száma. A járvány kezdete óta 647 fertőzött személy hagyhatta el gyógyultan a kórházat

Egyelőre alacsony a halálozási arány Horvátországban és Szlovéniában, de a járvány még nem tetőzött: előbbiben szerda óta egy, utóbbiban három halálos áldozata van a Covid-19 betegségnek. Horvátországban a csütörtöki hivatalos közlések szerint egy nap alatt 64-gyel, 1407-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, és eddig 20 halálos áldozata van a járványnak. Szlovéniában az eddigi hivatalos közlés szerint egy nap alatt 33-mal, 1124-re emelkedett a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma. Eddig 43-an haltak meg a járvány következtében. Ukrajnában újabb rekordot döntött az új fertőzöttek száma, és elérte az 1892-őt, a halálesetek száma 57. Koronavírusra tesztelték Volodimir Zelenszkij elnököt és Denisz Smihal kormányfőt is rögtön azután, hogy a múlt hónapban fény derült az első parlamenti képviselő, Szerhij Sahov fertőzöttségére.

Oroszországban meghaladta a tízezret a fertőzöttek száma, a halottak száma 76. Fehéroroszországban csaknem 400-zal, 1066-ról 1486-ra nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma. Kórházban 1331 embert ápolnak, többségüknél a betegség enyhe vagy közepesen súlyos lefolyású, 139 ember gyógyult ki eddig a betegségből, 16 azonban belehalt.

A járvány ellenére Bulgáriában nyitva lesznek a templomok húsvétkor, mert sok az elcsüggedt ember - jelentette be csütörtökön Bojko Boriszov miniszterelnök, bár a járvány miatt elrendelt szükséghelyzetet május 13-ig meghosszabbították. Többeket letartóztattak a Fülöp-szigeteken, mert a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat megszegve, vallási odaadásuk jeleként önmagukat ostorozták az utcán nagycsütörtökön, a húsvéti szent háromnap első napján. Az indiai hatóságok koronavírus-gócpontok tucatjait azonosították és zárták le Újdelhiben és több nagyobb államban a koronavírus-fertőzöttek növekvő számának csökkentésére irányuló erőfeszítéseik részeként. Dél-Koreában héthetes mélyponton az új fertőzések száma, Japánban több mint ötezer eset van.

2020.04.09 21:07
A röplabda szezonnak is annyi

A Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) elnöksége csütörtökön befejezetté nyilvánította a 2019/20-as szezon hazai bajnoki és kupasorozatait. Az MRSZ honlapján megjelent közlemény kiemeli, hogy a magyar kormány által határozatlan időre meghosszabbított kijárási korlátozás miatt "a bajnokságok folytatására meghatározatlan ideig kormányzati intézkedések és sportszakmai indokok alapján nem kerülhet sor", így az elnökség a teljes felnőtt és az U15-ös korosztályig az összes utánpótlás teremröplabda-bajnokságot befejezetté nyilvánítja. A döntés részeként a közlemény kijelentette, hogy a bajnokságokban nem kerülnek kiosztásra helyezések. A nemzetközi kupaindulásról az érintett klubok bevonásával, az idei és a tavalyi bajnoki, és kupaeredmények figyelembevételével döntenek. "A kiesés és a feljutás kérdéskörét még az ezt követő konzultációk során fogjuk eldönteni, egészen pontosan mindegyik, feljutásra esélyes csapatot nyilatkoztatni fogunk a következő szezonra vonatkozó szándékáról.

Nem akarjuk most eldönteni, hogy a jövő évi bajnokságban ki hol szerepeljen, hanem azoknak, akiknek van esélyük feljutni, ezt az esélyt továbbra is szeretnénk megadni" - nyilatkozta az M1 aktuális csatornának Ludvig Zsolt, az MRSZ főtitkára, aki szerint konszenzusos döntést kívánnak hozni a kérdésről. A sportvezető elmondta, az MRSZ-ben nem állt meg a munka, a látvány-csapatsport támogatások és a sportágfejlesztési programok elbírálása kapcsán sok a teendő, illetve várják az európai szövetség döntését is a nyári válogatott eseményekről, amelynek függvényében a nemzeti csapatok edzőtáborozását és felkészítését meg kell majd szervezni. "Bízunk abban, hogy a nyár nem fog strandröplabda nélkül eltelni: augusztusban szeretnénk országos bajnoki fordulókat, valamint döntőt rendezni felnőtt és utánpótlásszinten is" - fogalmazott Ludvig Zsolt. A járvány várható hatásaival kapcsolatban kijelentette, biztosan lesznek csapatok, amelyek nehéz helyzetbe kerülnek, nagy változások várhatóak a játékoskeretekben, de bízik abban, hogy ugyanúgy, ahogy a magyar röplabdázás néhány éve felállt a nehéz helyzetből, ezt most is meg tudja majd tenni. "Remélem, jövőre az egész mostani nehéz helyzet csak a nyomasztó múlt lesz, és a sportlétesítményekben a szurkolók, a gyerekek és a sportolók is újra örülhetnek majd a röplabdázásnak" - mondta a főtitkár.

Tálas Zsuzsanna, a női Extraliga alapszakaszában listavezető 1. MCM-Diamant Kaposvár válogatott feladója a Kossuth Rádiónak kijelentette, várható volt az MRSZ döntése, amit el is fogad, még ha ezzel "befejezetlen ügy" is maradt a mostani idény. "Keserű a szánk íze, mert keményen készültünk erre az időszakra, elképesztő adrenalin és feszültség maradt bennünk, amit nem tudtunk felhasználni" - elemezte a helyzetet a 26 éves játékos. Hozzátette, jelenleg az a legrosszabb, hogy fogalmuk sincs, mire készülnek, meglátása szerint ugyanis nyáron nem fogják tudni megrendezni az Európa-bajnoki selejtezőket, amelyen a magyar válogatott a dán, a francia és az izraeli csapattal vívna a jövő évi kontinenstornán való részvételért. "Egy sportolónak mindig van célja, amire spannolja magát, de jelenleg mindenki napról napra él. Ha a szigorítások engedik, én strandröplabda-pályán szeretnék majd készülni, mert három vagy négy hónap nagyon sok úgy, ha nem érinthetek labdát" - nyilatkozta a feladó. Sarlós Márton, a bajnoki címvédő, idén Magyar Kupa-győztes Vasas Óbuda ügyvezetője az MTI érdeklődésére úgy fogalmazott, jelen helyzetben ez volt az egyetlen felelős és helyes döntés.

"Természetesen klubhovatartozástól függetlenül csalódott most mindenki, de a játékosok és szakemberek egészsége a legfontosabb. Komoly céljaink voltak a ma végleg lezárt bajnoki kiírásban is, de a csonka szezon ellenére elégedettnek kell lennünk" - utalt a klubvezető a Vasas Bajnokok Ligája-főtáblás szereplésére, valamint MK-diadalára. "Mivel labdás edzéseket jelenleg nem tartunk, így játékosaink elsődleges feladata, hogy erőnlétileg karban tartsák magukat az előttünk álló időszakban, ehhez a szakmai stáb minden segítséget igyekszik megadni nekik. A kihagyás sokkal hosszabb lesz a megszokottnál, így kiemelten fontos lesz a felkészülési időszak, amit reményeim szerint legkésőbb augusztusban el tudunk majd kezdeni" - tekintett előre Sarlós Márton. A röplabdázók előtt néhány órával a Magyar Kézilabda Szövetség elnöksége is befejezetté nyilvánította a 2019/20-as hazai bajnoki és kupasorozatokat.

Az üzleti szférában is sok új megoldás, eljárás ösztönzője a járvány, többségükben már meglévő technológia újfajta alkalmazásával próbálkoznak a vállalkozó kedvű cégek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat is otthonmaradásra szólít fel, mivel pénteken erős UV-sugárzás várható.

A kormány hosszú távú intézkedéseket is kidolgozhat a járvány gazdasági hatásainak enyhítésére, ha ezt a veszélyhelyzet kimenetele szükségessé tenné - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára az Országgyűlés gazdasági bizottságának csütörtöki ülésén.

A jelenlegi koronavírus-járvány okozta korlátozások könnyen a pihenés, vagy a rendszeres napi és heti rutin rovására mehetnek. Mivel egyre többen maradnak otthonaikban dolgozni vagy tanulni, ezért most szakértők arról adnak tanácsokat nekünk, hogyan válhat lehetőséggé az aktuális helyzet úgy, hogy nagyobb irányítást építhessünk ki a mindennapjaink felett.

2020.04.09 19:43
Rengeteg fertőzött lehet Franciaországban

Több mint 1,6 millió francia fertőződhetett meg eddig az új típusú koronavírussal - derül ki a francia általános orvosok szakszervezete által csütörtökön közzétett első becslés alapján. A vizsgálatban részt vett 2048 háziorvos a kijárási korlátozások kezdete, március 17. és április 3. között 56 154 beteget diagnosztizált a Covid-19 betegséggel az ország teljes területén. Az eredmények kivetítése a Franciaországban praktizáló valamennyi háziorvosra a szakszervezet számításai szerint azt mutatja, hogy ebben az időszakban 1,67 millió francia fertőződhetett meg a koronavírussal.

"Természetesen egy extrapolációról van szó" - hangsúlyozta Jacques Battistoni, a szakszervezet elnöke sajtótájékoztatóján. A becslés olyan emberek részvételével készült, akik orvoshoz fordultak, és azok is beletartoznak, akik egészséges vírushordozók. A szakember szerint a becsléssel ugyanakkor jól látszik a különbség a regisztrált fertőzöttek és a valós helyzet között. Az említett időszakban Franciaországban az egészségügyi minisztérium összesítése szerint mintegy 60 ezer, jelenleg mintegy 82 ezer regisztrált fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 30 ezren vannak kórházban.

A kórházban ápoltakhoz képest sok az 1,6 millió, de kevés Franciaország 67 milliós lakosságához képest - hívta fel a figyelmet Jacques Battistoni, aki szerint az immunizált franciák száma valószínűleg nagyon kevés. Franciaországban az egészségügyi hatóságok eddig semmilyen becslést nem adtak közzé a lakosság feltételezett fertőzöttségéről, miután a szűrés eddig nem volt tömeges, kizárólag a súlyosabb tüneteket produkáló betegeket tesztelték. Jean-Francois Delfraissy, a kormány mellett működő Covid-19 tudományos tanács elnöke szerdán a France Info hírrádióban elmondta: járvány első két nagy franciaországi gócpontján, Elzászban és a Párizstól északra található Oise megyében már megkezdődött a helyiek általános tömeges tesztelése, és az első adatok azt mutatják, hogy a lakosság immunitása jóval kisebb, mint az előzetesen várható volt, alig 10-15 százalékos. (MTI)

Londoni pénzügyi elemzők legfrissebb előrejelzései szerint a közép-európai EU-gazdaságok növekedése várhatóan V alakú pályát ír le a következő egy évben, vagyis a koronavírus-járvány okozta idei jelentős visszaesést jövőre hirtelen fordulattal élénk fellendülés követi.

Karácsony Gergely nem tervezi a kijárási tilalom bevezetését Budapestre, ahogy a város lezárása sem merült fel nála - értesült a hvg.hu a főpolgármester környezetéből.

Közel 30 éves története során a GKI fogyasztói bizalmi index még soha nem zuhant akkorát egy hónap alatt, mint 2020 áprilisában, értéke azonban még így sem éri el a 2009. áprilisi, a gazdasági válság legmélyebb pontján mért mindenkori minimumát.

2020.04.09 17:04
Nem vagyunk túl a nehezén

Az új típusú koronavírus lassuló terjedésének óvatos optimizmusra feljogosító adataival együtt is igen törékeny a járványügyi helyzet Németországban, és gyorsan megsemmisülhetnek az eredmények, ezért továbbra is a távolságtartási és tisztasági szabályokra kell összpontosítani, és fegyelmezetten kell viselkedni - mondta Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben. 

A járványlassító intézkedésekkel sikerült elérni, hogy egyelőre nincs szükség további szigorításokra. A korlátozások feloldásáról viszont korai beszélni. Óvatosan, kis lépésekben lehet majd megkezdeni a visszatérést a járvány előtti élethez, és mindig folyamatosan figyelni kell az új intézkedések hatását, mert nem tudni, hogy milyen folyamatok indulnak be - húzta alá a kancellár. 

ens Spahn egészségügyi miniszter ugyancsak pénteken Berlinben elmondta, hogy sikerült megállítani az igazolt fertőzöttek számának robbanásszerű, exponenciális növekedést, és visszatérni a lineáris növekedéshez. Ez azonban még csak "az első hullám" - tette hozzá Lothar Wieler, a Robert Koch országos járványügyi intézet vezetője. (MTI)

Orbán Viktor április 9-i rendkívüli sajtótájékoztatóján jelentett be újabb korlátozásokat a koronavírus-járvány miatt. Ezek egyike, hogy az április 11-én lejáró országos kijárási korlátozást meghosszabbítják.

2020.04.09 16:37
Indulhatnak a tesztek

Júniusban kezdhetik el tesztelni embereken az új tipusú koronavírus ellen Németországban kifejlesztett védőoltást a feladaton dolgozó biotechnológiai cég csütörtökön ismertetett tervei szerint. A CureVac szóvivője német hírportálokon ismertetett nyilatkozatában kiemelte, hogy a januárban elkezdett fejlesztés mindenben a tervek szerint halad, így már júniusban, legkésőbb pedig júliusban elkezdhetik a klinikai teszteket a tübingeni egyetemi klinikán. Először nagyjából 100 emberen vizsgálják majd a vakcina hatását. Ez a szakasz az adatok elemzésével együtt néhány hétig tart, és ha kedvezőek az eredmények, továbbléphetnek a következő fázisba, amelyben több ezer kísérleti alany bevonásával folytatják az oltóanyag tesztjét.

A társaság korábban ismertetett tervei szerint a legjobb esetben már ősszel elkészülhet az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni védőoltás. Szakértői vélemények alapján ez igen derülátó jóslat. A Robert Koch német országos járványügyi intézet (RKI) szerint inkább 2021 tavaszára várható nagy biztonsággal a világjárvány leállítására alkalmas oltás. Az RKI vezetői rendre hangsúlyozzák, hogy védőoltás és a vírus által okozott betegség (Covid-19) elleni gyógyszer hiányában a járvány csak akkor ér véget, ha az emberek 60-70 százaléka túlesik a fertőzésen. A CureVac 2000 óta működik, egy kutatói munkacsoport alapította a tübingeni egyetemen. Eredeti szakterülete a daganatos betegségek gyógyítása géntechnológiai megoldásokkal.

A részvénytársasági formában működő biotechnológiai cég fő tulajdonosa a legnagyobb európai szoftvercég, a német SAP egyik alapítója, Dietmar Hopp. A vállalat a többi között a német, a kanadai és a japán kormány, és a Bill és Melinda Gates Alapítvány összefogásával a járványok megelőzését szolgáló innovációk támogatására alakított nemzetközi koalíció (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations - CEPI) finanszírozásával vágott bele a fejlesztésbe az év elején. Sajtójelentések szerint Donald Trump amerikai elnök március elején a cég néhány nappal később távozott vezetőjével folytatott megbeszélésén igyekezett kizárólag országa számára biztosítani a fejlesztés eredményét.

A társaság egy március közepén kiadott állásfoglalásában leszögezte, hogy az egész világ rendelkezésére bocsátják a vakcinát, ha sikerül kifejleszteni. Dietmar Hopp egy interjúban leszögezte: elképzelhetetlen számára, hogy csak az Egyesült Államokban használhassák munkájuk eredményét. Az Európai Bizottság bejelentette, hogy 80 millió euróval (29 milliárd forint) támogatják a fejlesztést. A CureVac a legutóbbi adatai szerint évi több száz millió adag védőoltás gyártására alkalmas kapacitással rendelkezik. A tervek szerint a következő két évben bővítik a kapacitást, így elérik az évi több milliárd darabos nagyságrendet. (MTI)

Összefüggést találtak kutatók a légszennyezésnek való hosszú távú kitettség és az új koronavírus okozta Covid-19 betegség magasabb halálozási aránya között az Egyesült Államokban.

Az online vásárlások forgalma egy évtizedes távlatban közel 20-szorosára nőtt, és a koronavírus-járvány ennek még nagyobb lökést adhat. Bár az online térben elérhető banki szolgáltatások alapos információbiztonsági háttérrel működnek, a digitalizáció - így az online bankolás és fizetés - térnyerése nyomán egyre több kiberbűnöző is felbukkan az interneten, ezért a felhasználók oldalán is fokozott óvatosságra van szükség.

Negyedik hete nyomja otthonról az ipart rengeteg magyar. És bizony nehéz elválasztani a melót a szabadidőtől, főképpen ha most az otthonod lett egyben a munkahelyed is. Most szakértők adnak pár tanácsort, hogy könnyebben ki tudj szállni a napi mókuskerékből.

2020 áprilisától, azaz a kijárási korlátozás első napjaitól kezdődően heti rendszerességgel méri az Ipsos a koronavírus fogyasztói magatartásra gyakorolt hatásait. A tracking jellegű kutatás szektorspecifikusan vizsgálja a magyar fogyasztók elégedettségét, a jövőbeni vásárlási hajlandóságot, valamint az egyes piaci szereplők, márkák teljesítményét a válság időszakában.

További korlátozásokat vezetnek be a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében az önkormányzatok országszerte, így a Balaton-parti városokban is. A Velencei-tó, a Dunakanyar és a Tisza-tó települései is azt kérik, hogy a húsvéti hosszú hétvégén mindenki maradjon otthon.

Ha esetleg lemaradtál volna, itt most visszanézheted az Operatív Törzs április 9-i tájékoztatóját.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fogyasztói társadalom elterjedésének kilenc évtizede, a globalizáció közel négy évtizede, a technológiai kibontakozás három dekádja és a 2010-es évek jegybanki pénzpumpája tulajdonképpen négy bikapiac eredete és magyarázója. Medveharapásként érkezett meg ebbe a világba a koronavírus. Eljött a medvepiac, vagy ugyan a klinikai halál állapotából visszatérve, de marad-e a bika. Ez a 2020-as év legnagyobb részvénypiaci kérdése.

A járvány terjedésével mindenhol megjelentek a koronavírusos csalók, akik elsősorban pénzt, személyes adatokat és internetes jelszavakat akarnak kicsikarni áldozataikból - hangzott el csütörtökön az M1-en.

2020.04.09 14:33
Raktár a stadionból

A Magyar Vöröskereszt védő- és fertőtlenítő eszközök, illetve a beérkező adományok raktározására használhatja a Papp László Budapest Sportarénát, a rendezvényközpontot tulajdonló, valamint üzemeltető cégek és a segélyszervezet megállapodása alapján - közölték a felek csütörtökön az MTI-vel. A koronavírus-járvány elleni védekezéshez hozzájáruló lehetőséget a Papp László Budapest Sportaréna tulajdonosa, a BMSK Zrt. és a létesítményt üzemeltető Gránit Pólus Csoport ajánlotta fel a Magyar Vöröskeresztnek - emelték ki a közleményben.

Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója közölte: az elmúlt hetekben folyamatosan érkeztek az adomány felajánlások, korábban nem tapasztalt léptékű összefogás segíti a szervezet munkáját, azonban ezzel párhuzamosan kihívást jelent az adományok és felszerelések raktározása. Ebben jelent most megoldást az aréna kapacitása, amelyre az önkéntességet és adományozást koordináló akciócsoport közreműködésével, az operatív törzsön keresztül kapott lehetőséget a szervezet - jelezte a főigazgató.

A Zeneakadémia is online elérhetővé tette archívumának kiemelkedő felvételeit, így nagypénteken az Óbudai Danubia Zenekar (ÓDZ) előadásában Bach János-passiója hangzik el.

Jelenkorunkban veszélyhelyzet esetén is vannak olyan szolgáltatások, melyek feltétlen működése és működtetése a társadalom alapvető elvárása. Ilyen például a gyógyszerellátás, az élelmiszer kereskedelem és ugyanilyen nélkülözhetetlen mindennapi életünkhöz a banki szolgáltatás is.

Folyamatosan keresik a rendőrtanulókat, már akár 55 éves korig is lehet jelentkezni a 10 hónapos képzésekre, ahol havi bruttó 210 ezer forintos ösztöndíj jár, emelett háromszori étkezés, kollégiumi szállás és egy laptop.

A Szent János Kórházban és annak Kútvölgyi úti telephelyén tartott előzetes bejelentés nélküli ellenőrzést Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök reggel; erről egy videót is megosztott a Facebook-oldalán - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

2020.04.09 11:56
Nincs otthoni koronavírus-teszt

"Nincs olyan, hogy otthoni, önálló koronavírus-fertőzés tesztelés. Ilyen teszteknek nincsenek" - mondta el Müller Cecília, azok kiértékeléséhez ugyanis szakember kell. A tiszti főorvos azt javasolta az embereknek, hogyha az interneten ilyen hirdetésekre bukkannak, azokat haladéktalanul jelentsék a hatóságoknak.

2020.04.09 11:53
Orbán Viktor bejelentést tesz

Orbán Viktor miniszterelnök ma délután tesz bejelentést a kijárási korlátozás további lépéseivel kapcsolatban, erősítette meg Lakatos Tibor.

2020.04.09 11:46
Védőfelszerelések érkeztek

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője közölte: kórházaknak küldtek védőeszközöket a mai napon, illetve további maszkokat fognak biztosítani a háziorvosoknak. "Újabb védőeszközöket fogunk biztosítani az orvosoknak" - tette hozzá. A tegnapi napon 4 repülőgéppel érkezett védőeszköz-szállítmány, 1 Hongkongból és 3 Kínából.

Müller Cecília hivatalos bejelentése szerint a pesti úti idősek otthonában már több mint 100 fertőzöttet tartanak nyílván.

Megtette hivatalos javaslatát az oktatásért felelő akció-csoport az érettségiket illetően - mondta el Mruzsa Zoltán, köznevelési államtitkár.

Az ingyenes parkolás, a szép idő és az ünnepi hosszú hétvége hatására ismét megnövekedhet a gépjárműforgalom, s ezzel együtt - márciushoz képest - a balesetek száma is. A válsághelyzetben különösen fontos lehet, hogy ilyen esetekben a résztvevők közötti távolság tartására is alkalmas E-kárbejelentőt használjuk, hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

A fegyelmezett védekezésnek köszönhetően sikerült ellaposítani a koronavírus-járvány terjedésének görbéjét Magyarországon - közölte Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője csütörtök reggel az M1-en.

Csütörtökön gyógyultan hagyhatta el a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikáját az a 7 éves kislány, aki március 22-én epilepsziás görcsrohamok miatt került a klinika intenzív osztályára, ahol elvégezték nála a koronavírus tesztet is, mely pozitív eredményt mutatott.

Elkezdődött a tavaszi szünet, ami tovább tetézi a dolgozó szülők gondjait: most aztán tényleg mit fog kezdeni a gyerek a sok  szabadidejével? A szakértő szerint egyetlen doglot tehetünk ilyen rendkívüli körülmények között: elengedjük az elvárásainkat, és örülünk az együtlétnek.

2020.04.09 09:37
Húzd meg ereszd meg a cseheknél

Csehországban csütörtökön tovább bővült a nyitva tartó üzletek száma, ugyanakkor szigorodtak az üzletek működtetésének higiéniai feltételei. Minden nyitva tartó üzlet kötelező biztosítani alkalmazottainak és a vevőknek is a szükséges fertőtlenítőszereket, az élelmiszerboltokban csak egyszeri használatú kesztyűvel lehet vásárolni, az alkalmazottak pedig az összes boltban kötelesek kesztyűt használni, amikor kiszolgálják a vevőt. A boltok vezetőinek biztosítaniuk kell azt is, hogy a vevők korlátolt számban lépjenek be az üzlethelységekbe, és vásárláskor ne torlódjanak fel.

Csehországban március 12-én zárták be az üzleteket és a vendéglőket. Kivételt csak az élelmiszerboltok, drogériák, trafikok, gyógyszertárak, üzemanyagtöltő állomások és néhány más kiemelt fontosságú üzlet kapott. Később kinyithattak egyebek között a virágüzletek, a háztartási kellékeket és cikkeket, valamint a textilt árusító üzletek is. Csütörtöktől kezdve megnyíltak főleg a sporttal és szabadidős tevékenységgel kapcsolatos boltok és szolgáltatások, a hobbimarketek, a vaskereskedések, illetve az építkezési kellékeket árusító üzletek. További üzletek, szolgáltatások megnyitását a kormány a járványhelyzet alakulásától függően a húsvét utáni időszakra tervezi. Csehországban csütörtökön reggel 5312 koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván, ami 279-cel több mint szerdán.

A szerdai növekedés mérsékelten meghaladja a múlt heti 253-as átlagot. A Covid-19 betegségben eddig 104 személy halt meg, míg a gyógyultak száma 243-ra emelkedett. A halálesetek száma kedden tizenhárommal, a gyógyultaké pedig 62-vel emelkedett. Az egészségügyi tárca honlapján megjelent kimutatás szerint eddig összesen 106 845 tesztet végeztek, ami nyolcezerrel több a szerdainál. Csehországban sikerült megakadályozni a koronavírus-járvány ellenőrizetlen terjedését, ezért az ország megkezdheti a felkészülést a normális élethez való visszatérésre - jelentette ki Adam Vojtech cseh egészségügyi miniszter szerdai sajtótájékoztatóján Prágában. (MTI)

2020.04.09 09:35
Szigorítanak a balkáni országok

A nyugat-balkáni országok főként szigorító intézkedésekkel igyekeznek felvenni a harcot a koronavírus-járvánnyal, Szerbia és Montenegró például a hétvégére kijárási tilalmat rendelt el. Szerbia szigorított a kijárási tilalmon, és a hétköznaponkénti 17 és 5 óra közötti kijárási tilalom mellett teljes hétvégi kijárási tilalmat vezetett be. A korábbi intézkedés szerint szombat 13 és hétfő 5 óra között volt tilos utcára lépni, a legutóbbi döntés értelmében viszont a hétfő hajnali 5-ig tartó kijárási tilalom már pénteken 17 órakor megkezdődik. Az utóbbi 24 órában Szerbiában 219-cel, 2447-ről 2666-ra nőtt az igazolt fertőzöttek, valamint 61-ről 65-re a betegség halálos áldozatainak száma. A szerbiai járványügyi szakemberek szerint körülbelül 10 nap múlva tetőzhet a fertőzöttek száma az országban, utána az új fertőzések számának folyamatos csökkenésére lehet számítani. "Már látszik a fény az alagút végén" - hangzott el az epidemiológusok szerdai sajtótájékoztatóján.

Aleksandar Vucic szerb elnök a közösségi médiában jelentette be, hogy legidősebb fia is megfertőződött, kórházba szállították. A belgrádi média jelentései szerint a 22 éves Danilo önkéntesként segített a teljes kijárási tilalomra kötelezett időseknek, és munka közben kaphatta el a fertőzést. Bosznia-Hercegovina szerdán védőfelszerelés-szállítmányt kapott Törökországtól. Ankara több ezer védőruhát, több százezer védőmaszkot és gumikesztyűt, valamit kétezer tesztet ajándékozott Szarajevónak. Korábban az Európai Unióból és az Egyesült Államokból is nagy értékű segítség érkezett a nyugat-balkáni országba. Az utóbbi 24 órában Bosznia-Hercegovinában 764-ről 806-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, és 34-en haltak bele a Covid-19 betegség szövődményeibe. Koszovót továbbra is inkább a belpolitika, mint a járvány foglalkoztatja. A távozó kormány feltételezhetően a járvány lecsengéséig hivatalban marad, új intézkedéseket azonban egyelőre nem kíván foganatosítani.

Koszovóban szerdáról csütörtökre 184-ről 224-re nőtt a regisztrált fertőzöttek, és 3-ról 6-ra a halottak száma. Montenegróban egy nap alatt hét új esetet regisztráltak, így az igazolt fertőzöttek száma 248. A kormány legújabb intézkedései szerint a köztereken nem lehet gyülekezni, csoportosan vagy párosan sétálni, ez alól a 12 év alatti gyerekek és szüleik, valamint a különleges figyelmet igénylők és segítőik jelentenek kivételt. A kijárási tilalmat is szigorították, hétköznaponként továbbra is 19 és reggel 5 óra között, szombaton 13 és 5 óra között, vasárnap viszont 11 és hétfő reggel 5 óra között tilos az utcára lépnie az embereknek. Észak-Macedóniában csütörtökre 599-ről 617-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Szkopje egyelőre nem tervez újabb intézkedéseket, a kormány arra kért mindenkit, hogy tartsa be a kijárási tilalmat, és a fiatalok ne érintkezzenek az idősekkel. (MTI)

2020.04.09 09:18
Rengeteg új szegény ember lehet a világon a koronavírus-járvány miatt

Világszerte félmilliárddal nőhet a szegények száma a koronavírus-járvány miatt - figyelmeztetett a nagy-britanniai székhelyű Oxfam segélyszervezet csütörtökön. Az Oxfam felszólította a világ vezetőit, hogy hozzanak létre egy gazdasági mentőcsomagot a fejlődő országok és közösségeik felszínen tartására. A kérés aktualitását a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Világbank és a G20 pénzügyminisztereinek jövő heti találkozója adja.

A segélyszervezet megbízására készült jelentés szerint 6-8 százalékkal emelkedhet a szegénységi ráta a 2018-as szinthez képest a koronavírus-járványt övező gazdasági intézkedések miatt. "Mindez egy évtizeddel visszavetheti a szegénység elleni harcot, sőt, Fekete-Afrika, a Közel-Kelet és Észak-Afrika egyes régióiban akár 30 évvel is" - áll a londoni King's College és az Ausztrál Nemzeti Egyetem által készített jelentésben.

Ha a járvány miatti gazdasági visszaesés következtében 20 százalékkal csökkennek a jövedelmek, azzal további 548 millió ember kerülhet a napi 5,5 dolláros (1815 forintos) küszöb alá. Az Oxfam azt javasolja, hogy pénzügyi segélyekkel, a kisvállalkozások támogatásával és szegény országok tartozásainak felfüggesztésével kezeljék a nehézségeket.

A szervezet szerint emellett az IMF-nek egy ezermilliárd dolláros pénzügyi ösztönzővel kellene hozzájárulnia a problémák megoldásához. Az Oxfam felszólította a gazdag országokat, hogy azonnal növeljék a legszegényebb államok támogatását célzó segélyeket, és vezessenek be rendkívüli szolidaritási adókat. (MTI)

Súlyos következményekre figyelmeztetnek szakértők, ha a járványügyi veszélyhelyzet miatt még sokáig szünetelnek a járóbeteg-ellátások, a szűrővizsgálatok és a hagyományos orvos-beteg találkozók. A Magyar Orvosi Kamara emiatt már egy héttel ezelőtt nagyon sok járulékos egészségkárosodásra, sőt súlyos esetben halálesetekre figyelmeztette az Emberi Erőforrások Minisztériumát. A kormány a koronavírus miatt szervezi át az egész rendszert, az egészségügyi szakértő szerint azonban a jelenlegi esetszámok nem indokolnak ilyen szintű korlátozást, és félő, hogy a halálesetek száma nem a COVID-19, hanem a járványhelyzet miatt ellátás nélkül maradt tömegek állapotromlása miatt fog nőni.

2020.04.09 08:50
Már majdnem 1,5 millió regisztrált, új koronavírussal-fertőzött ember van a világon

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma csütörtök reggel fél kilencre 53 ezerrel, 1 484 811-re nőtt a világon. A Covid-19 nevű betegségben 88 538-an vesztették életüket, az utóbbi egy napban 6393-an, a gyógyultak száma 329 876, ami 28 459-cel több, mint egy nappal korábban - olvasható a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem összesítésében. A fertőzés 184 országban van jelen. A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek.

Kínában (Hongkong és Makaó nélkül), ahol a járvány a múlt év végén elkezdődött, 82 867 esetet tartottak nyilván csütörtökön reggel, 84-gyel többet, mint szerdán reggel. A vírus okozta betegségben eddig 3339-en haltak meg, az utóbbi egy napban ketten. A meggyógyultak száma 77 639, egy nappal ezelőtt ez a szám 114-gyel kevesebb volt.

A legtöbb regisztrált fertőzött az Egyesült Államokban van: 432 132, ami 32 246-tal több, mint szerdán, a halálos áldozatok száma 14 817, számuk 1910-zel nőtt egy nap alatt. A meggyógyultak száma 23 906, ami 1445-tel több, mint szerdán.

Spanyolországban 148 220-ra nőtt a feljegyzett fertőzöttek száma, ami 6278-cal több, mint egy nappal korábban, 14 792-re emelkedett a halottaké, egy nap alatt 747 ember vesztette életét, és 48 021-re nőtt a gyógyultaké, ami 4813-mal több, mint szerdán.

Olaszországban 139 422 regisztrált fertőzött van, 3836-tal több egy nap alatt, 17 669 halálos áldozat - 542-vel több, mint szerdán -, és 24 392 gyógyult, ami 2099-cel több.  

Németországban 113 296 fertőzöttet regisztráltak eddig, ami 5633-mal több az egy nappal korábbinál, 2349 elhunytat, 333-mal többet, mint szerdán, és 46 300 meggyógyultat, ami 10 219-cel több, mint egy nappal korábban.

Franciaországban 83 080 fertőzött szerepelt csütörtökön reggel a nyilvántartásban, 10 887 halott, 544-gyel több, mint egy nappal korábban, és 21 461 gyógyult, 1938-cal több. Iránban 64 586 volt a regisztrált fertőzöttek száma csütörtökön, 1997-tel több, mint egy nappal korábban, 3993 az elhunytaké, 121-gyel több, mint egy nappal korábban, és 29 812 a gyógyultaké, 2773-mal több, mint szerdán. 

Az Egyesült Királyságban 61 474 feljegyzett fertőzött volt csütörtökig, 5525-tel több, mint egy napja, 7111 halálos áldozat, 940-nel több, és 325 gyógyult, 20-szal több. (MTI)

Visszafogottabbak a húsvéti beszerzések a koronavírus-járvány miatt, az ünnepi vásárlások értéke elmarad a korábbi években tapasztalttól - mondta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára.

Megújult honlapján folyamatosan frissülő tartalmakkal, hasznos tanácsokkal, tojásfestéshez kapcsolódó mintákkal és segédanyagokkal igyekszik kiszolgálni a közönséget a koronavírus-járvány miatt zárva tartó zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 980 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 8 beteg, többségében idős emberek (egyikük 48 éves). Ezzel 66 főre emelkedett az elhunytak száma. 96 fő pedig már gyógyultan távozott a kórházból.

Sok tényező befolyásolhatja, hogy ki mennyire veszélyeztetett a koronavírus fertőzéstől. Amit minden esetben hangsúlyoznak a szakértők, hogy a 65 év felletieknek és a krónikus betegségekben szenvedőknek fokozottan ügyelniük kell, hogy elkerüljék a megfertőződést. A Pénzcentrum most összevetette az ismert fertőzésszámokat, a fertőzés lefolyását esetlegesen súlyosbító krónikus betegségek számát és a 65 év felettiek arányát területenként, amely megmutatja, hol van helyileg a leginkább kitéve a lakosság a vírus súlyos kimenetelű lefolyásának.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem