8 °C Budapest

Home office alatt is simán kiéghetsz: 5 szabály, amit tarts be a téboly ellen

2020. április 9. 16:00

Negyedik hete nyomja otthonról az ipart rengeteg magyar. És bizony nehéz elválasztani a melót a szabadidőtől, főképpen ha most az otthonod lett egyben a munkahelyed is. Most szakértők adnak pár tanácsort, hogy könnyebben ki tudj szállni a napi mókuskerékből.

Lassan egy hónapja Magyarország jelentős része otthonról dolgozi. Bár ezzel el lehet kerülni a folyamatos ingázást, és minimalizálni lehet a fertőzésveszélyt, illetve jut időnk a házimunkára és a pihenésre is, azért egy nagy hátulütője mégis van a home office-nak. Rengetegen még este, munkaidő után is dolgoznak, nézegetik az e-maileket - mivel szinte lehetetlen teljesen kiszállni a melóból, ha lényegében az otthonod az irodád. A HuffPost most szakértőket kérdezett arról, hogyan kell időben kiszállni a mókuskerékből. Lássuk az ő tippjeiket.

Ügyelj arra, hol dolgozol: nem mindenki olyan szerencsés, hogy van egy külön dolgozószobája, mindenesetre érdemes olyan helyiségben dolgozni, ahol vélhetően nem fogod az estédet is tölteni. James Pacey és Rosa Connor, a Haptivate társalapítói arról beszéltek, hogy a hálószobában egyenesen tilos dolgozni!

A hálószobát csak alváshoz használd - így tudja a tested, hogy ideje kikapcsolni, amikor abban a helységben vagy

- mondták.

Legyen napi rutinod: az egészséges napi munkamenetet betartva könnyebben le tudod zárni a melót a nap végén. Suzy Reading, a Work Wellbeing szakértője arról beszélt, hogy nem kell bonyolult dolgokra gondolni:

Vesd be az ágyad, rendezd el a helyet, ahol dolgozol, húzd el a függönyöket, hogy a lehető legtöbb fény legyen. Zuhanyozz le, öltözz fel, mintha munkába mennél. Fontos a tápláló reggeli, ami közben már el is kezdhetsz a munkára hangolódni. Ha egy napi rutinot követsz, akkor valószínűleg a nap végén ragaszkodni fogsz hozzá, amikor lejár a munkaidő.

Vedd ki az ebédszüneted, hiszen az is kikapcsolódás egy nehéz nap közepén, esetleg a kertbe, teraszra is kimehetsz kicsit, hogy felrázódj. Lee Chambers, az Essentialise szakértője arról beszélt, fontos, hogy gyakran tarts szünetet nap közben: 90 percenként állj fel egy nagyed órára, és csinálj valami mást. Ha hullámokban dolgozol, sokkal könnyebb elvégezni a feladatokat, nem égsz ki.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kapcsold ki, húzd ki a konnektorból!

Ha kinyomod a lapotopod, lenyomod a netet a telefonodról, akkor sokkal kisebb a kísértés, hogy lecsekkold az e-mailjeidet, vagy visszaírja a céges csetbe. Tedd is el a laptopodat a fiókba, ne is kerüljön szem elé a nap végén!

Chambers ezt "digitális naplementének" nevezi: leállítod a munkaeszközeid, és átmész egy másik helységbe, ahol aztán nyugodtan pihensz.

Pontokba szedve tehát:

  • Ne dolgozz a hálóban!
  • Olyan helységben melózz, ahol utána keveset vagy.
  • Állíts össze egy napi rutint.
  • Tarts szünetet!
  • Ha végeztél, ne is nézz a laptopra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem