12 °C Budapest

Öröm az ürümben: rengeteg fejlesztésre készteti a cégeket a koronavírus

MTI
2020. április 9. 20:45

Az üzleti szférában is sok új megoldás, eljárás ösztönzője a járvány, többségükben már meglévő technológia újfajta alkalmazásával próbálkoznak a vállalkozó kedvű cégek.

Ide sorolható például a Cordia, amely kifejlesztette és be is vezette a személyes jelenlétet teljes mértékben kiküszöbölő ingatlanvásárlást. A vevők igénye alapján otthonról történhet minden, a virtuális bejárástól a birtokba adásig. Az ingatlanfejlesztő társaságnál a személyes találkozókat videóhívás váltja ki. Online háromdimenziós bemutatón ismerheti meg a leendő vevő a lakásokat. A szerződéskötéshez szükséges dokumentumokat is online  egyeztetik, az aláírt szerződéseket pedig futár hozza-viszi. Később, a lakás átadása előtt a műszaki módosítás is elvégezhető az interneten keresztül, egy online katalógus segítségével.

Most vált igazán piacéretté egy korábbi fejlesztés, a nanotechnológiás törlőkendő, amely a mobiltelefonok fertőtlenítésére alkalmas. A kendőnél alkalmazott technológia biztosítja, hogy a képernyő apró karcolásainak mélyedéseit is fertőtleníteni lehessen. A TÜV tanúsítvánnyal hitelesített terméket Debrecenben gyártják.

Az Alza.hu védőmaszkokat gyárt kórházak számára 3D nyomtatóval, hetente 100 darabot tudnak előállítani az irodájukban, amelyeket különböző egészségügyi szervezeteknek ajándékoznak a koronavírus elleni védekezést segítve - közölte a webáruház. Az első szállítmányt már átadták a Honvédkórházért Közhasznú Alapítványnak. Az Alza önkénteseket keres 3D nyomtatásra, a jelentkezők 60 napra kapják kölcsön a készülékeket, cserébe vállalniuk kell, hogy a megadott egészségügyi intézmények számára arcvédőket nyomtatnak.

A koronavírus-veszélyhelyzet alatt az interneten keresztül is lehet ECDL-vizsgát tenni - hívta fel a figyelmet a nemzetközi számítógép-használói jogosítvány képzési programjának magyarországi működését felügyelő Neumann Társaság. Az online vizsgázás bevezetésére azért volt szükség, mert a tavaszi hónapokra az ECDL vizsgaközpontok a különböző modulokból mintegy hatszáz vizsgát írtak ki, a vizsgák elmaradása több ezer magyar vizsgázót érintett volna. Az ilyen  vizsga feltétele a stabil internetkapcsolat, a webkamera és a mikrofon, valamint az, hogy a vizsgázó számítógépére telepítsék a szükséges programot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyes elektronikus fizetések elterjedését is motiválta a járvány, az elmúlt hónapban például megháromszorozódott az új regisztrálók száma az OTP Mobil Simple alkalmazásban. Az egy hónappal ezelőtti adatokhoz képest az appon keresztüli QR-kódos csekkbefizetések napi száma 300 százalékkal nőtt, pedig a korábbi tapasztalatok szerint a postai személyes csekkbefizetés volt az egyik olyan pénzügyi szolgáltatás, amelyben a fogyasztók a leginkább ragaszkodtak a hagyományos megoldáshoz. A Volán járataira március végétől érhető el a mobiljegy- és bérletvásárlás az applikáción keresztül. A mobiljegy funkció a következő időszakban folyamatosan bővül, új vidéki városok szolgáltatói kerülhetnek be az applikációba, így egyre több utas vásárolhat helyközi és helyi járatokra menetjegyet, bérletet érintkezésmentesen.

A szintén az OTP Mobil által működtetett SimplePay online fizetési rendszeren keresztül leadott rendelések arról tanúskodnak, hogy az élelmiszerek, a kozmetikai, a számítástechnikai termékek és a különböző sportfelszerelések tekintetében többszörösére ugrott a fogyasztás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm