14 °C Budapest

Itt az új digitális tanrend-szigorítás: 1 millió magyar gyerek szülei továbbra is retteghetnek

2020. november 9. 16:48

Orbán Viktor újabb korlátozó intézkedéscsomagja azt is jelenti, hogy szerda éjféltől körülbelül 700 ezer diák fog digitális oktatásra átállni. Ehhez képest több mint 1 millió gyerek marad majd az iskolapadban vagy az óvodákban, ami az ország gazdasági szempontjából érhető döntés, egészségügyileg viszont problémás. Mutatjuk, mire készülhet november 11-től majd 2 millió magyar fiatal.

Orbán Viktor november 11-én, hétfő délelőtt újabb komoly szigorításokat jelentett be Magyarországon. Ennek az új korlátozáscsomagnak az egyik sarkalatos pontja az, hogy a gimnáziumok és az egyetemeknek teljesen át kell állniuk a digitális oktatásra, viszont a bölcsődékbe, óvodába, illetve általános iskolákba járó gyerekeknek továbbra is a rendes mederben marad az oktatásuk. 

Mindez pedig a KSH statisztikái szerint azt is jelenti, hogy szerda 24:00 órától körülbelül 404 ezer gyereknek kell a mindennapi otthoni ellátásáról gondoskodni a szülőknek. Jelen állás szerint legalább 30 napig.

Ehhez pedig még hozzájön 285 ezer felsőoktatásban tanuló hallgató is, úgyhogy a mérleg szerint majd 700 ezer diák lesz, akiknek november 11-től ismét digitális oktatásban kell folytatniuk a tanulmányaikat. Ehhez képest viszont 

körülbelül 1 millió 50 ezer óvodás és általános iskolás, illetve majd 46 ezer bölcsődés továbbra is benn marad a rendszerben, azaz nappali ellátást kap az intézményében.

Mit jelent mindez?

Azt a szakemberek, többek között például Zacher Gábor is elmondta a múlt héten a Klubrádiónak adott interjújában, hogy legalább a középiskolásokat digitális tanrendre kellene átállítani. Ez most meg is történt, és nem meglepő, hogy ebbe - az egyébként a legalkalmasabb korosztályt - a felsőoktatás résztvevőit is bevonták. Emlékezzünk, tavasszal éppen utóbbiakkal kezdték a sort. 

Azt persze, hogy Magyarországon mennyire működött jól a tavasszal ideiglenes bevezetett digitális tanrend rengeteg dolog befolyásolta. Vannak olyan magyar intézmények, ahol ki van építve az a digitális infrastruktúra amivel  ez bizonyos keretek között abszolválható volt, máshol erre nem igazán volt lehetőség.  A témában anno a Pénzcentrum több interjút is készített, ezek a lenti linkenken, a képekre kattintva érhetők el:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezzel együtt, ahogy fentebb írtuk, több mint egy millió gyerek biztosan továbbra is iskolába vagy óvodába fog járni, ami egyfelől a dolgozó szülőkkel szemben érhető döntés. Mondván, a gazdaságnak működnie kell, ugyanakkor egészségügyi szempontból aggályos lehet. Hiszen a gyerekek simán hazavihetnek fertőzéseket az iskolából, akár az új koronavírust is.

Ha azonban számukra is bezárnának az intézmények kapui, akkor biztos, hogy jó részükkel a szülőknek otthon kellene maradniuk. Sokaknak azonban fix, hogy már a tavaszi időszakban elfogytak a szabadságaik, így nem igazán tudnák abszolválni újra ezt a dolgot. Arról nem is beszélve, hogy egy kisiskolások digitális munkájának a felügyelése minden bizonnyal egész embert kívánó feladat lenne ismételten, amellett dolgozni biztosan nem lenne egyszerű.

Mindennek fényében tehát nem meglepő a mostani kormánydöntés, azonban ha lehet, ahogy azt tavasszal is többször hangsúlyozta az Operatív törzs, a kisgyerekekre lehetőleg mostanság ne a nagyszülők, idősebb szomszédok vigyázzanak. Ugyanis az új koronavírus második hullámának a közepén a veszélyezett korban és egészségügyi kondícióban lévő embereket minden módon védeni kell. Ennek pedig biztosan nem az lesz a legjobb módja, ha hétvégén az óvodás, általános iskolás gyerekeket nevelők átmennek a nagyihoz rántott húsozni vagy őket kérik majd meg a hétköznapi pesztrálásokra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm