A 400 forintos benzinár jótékony hatása a kgfb-díjakra

2011. március 7. 08:17

Bár a kötelező biztosítások átlagdíja minden várakozást meghaladóan csökkent az elmúlt években és ma már a hazai díjszint az egyik legalacsonyabbnak tartott román díjszinttel vetekszik, a látványosan javuló baleseti statisztikák és zuhanó üzemanyag felhasználási adatoknak köszönhetően további díjcsökkenés is elképzelhető - áll a Biztosítás.hu internetes alkusz közleményében.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A 400 forint körüli benzinár idén januárban tovább rontotta az autósok kedvét. A Magyar Ásványolaj Szövetség legfrissebb adatai szerint a 2011 januári üzemanyag-fogyasztás mintegy 21%-os csökkenést mutatott 2009 hasonló időszakához képest. Wilde György, a szövetség főtitkára szerint az év hátralévő részében az üzemanyag-fogyasztás visszaesésére továbbra is számítani kell, ami még inkább csökkenti majd a hazai autósok által megtett átlagos kilométerek számát.

Mindez kedvezően hat ugyanakkor a kötelező biztosítások káralakulására. A károk éves mértékét nagyban meghatározó kár darabszám ugyanis egyenes arányban csökken a hazai autóhasználat csökkenésével.


Rácz István

Rácz István, a Biztosítás.hu ügyvezető igazgatója szerint még az üzemanyag-fogyasztás csökkenésénél is fontosabb azonban, hogy egy év alatt 14%-kal csökkent a magyarországi utakon bekövetkezett haláleset száma. A súlyos balesetek teszik ki ugyanis a kötelező biztosítások éves kárainak több mint 30%-át(!).

A KSH által közölt javuló baleseti statisztika mögött a gyorshajtókkal szemben bevezetett zéró tolerancia, illetve a folyamatosan bővülő autópálya és elkerülő utak által lehetővé tett biztonságosabb közlekedés áll, ami az alkusz szerint szintén jelentősen csökkenti a biztosítók kár-ráfordításait.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kötelező díját lefelé módosító fenti tényezőkkel szemben áll ugyanakkor a javítási költségek évek óta tartó emelkedése. Az autók technikai fejlődésével párhuzamosan növekvő - már kis sebességű ütközés esetén is cserére szoruló légzsákok, szenzorok és fényszórók pótlása miatti - javítási költségek folyamatosan emelkednek. Nem könnyű tehát megmondani, hogy az Internet generálta versenyben a véglegesedni látszó bank- (és biztosítási) adó és az emelkedő javítási költségek vagy inkább a csökkenő üzemanyag-fogyasztás és javuló baleseti statisztika lesz-e az, amely a kötelező biztosítások díjának alakulását a jövőben meghatározza.

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?