A 400 forintos benzinár jótékony hatása a kgfb-díjakra

2011. március 7. 08:17

Bár a kötelező biztosítások átlagdíja minden várakozást meghaladóan csökkent az elmúlt években és ma már a hazai díjszint az egyik legalacsonyabbnak tartott román díjszinttel vetekszik, a látványosan javuló baleseti statisztikák és zuhanó üzemanyag felhasználási adatoknak köszönhetően további díjcsökkenés is elképzelhető - áll a Biztosítás.hu internetes alkusz közleményében.

A 400 forint körüli benzinár idén januárban tovább rontotta az autósok kedvét. A Magyar Ásványolaj Szövetség legfrissebb adatai szerint a 2011 januári üzemanyag-fogyasztás mintegy 21%-os csökkenést mutatott 2009 hasonló időszakához képest. Wilde György, a szövetség főtitkára szerint az év hátralévő részében az üzemanyag-fogyasztás visszaesésére továbbra is számítani kell, ami még inkább csökkenti majd a hazai autósok által megtett átlagos kilométerek számát.

Mindez kedvezően hat ugyanakkor a kötelező biztosítások káralakulására. A károk éves mértékét nagyban meghatározó kár darabszám ugyanis egyenes arányban csökken a hazai autóhasználat csökkenésével.


Rácz István

Rácz István, a Biztosítás.hu ügyvezető igazgatója szerint még az üzemanyag-fogyasztás csökkenésénél is fontosabb azonban, hogy egy év alatt 14%-kal csökkent a magyarországi utakon bekövetkezett haláleset száma. A súlyos balesetek teszik ki ugyanis a kötelező biztosítások éves kárainak több mint 30%-át(!).

A KSH által közölt javuló baleseti statisztika mögött a gyorshajtókkal szemben bevezetett zéró tolerancia, illetve a folyamatosan bővülő autópálya és elkerülő utak által lehetővé tett biztonságosabb közlekedés áll, ami az alkusz szerint szintén jelentősen csökkenti a biztosítók kár-ráfordításait.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kötelező díját lefelé módosító fenti tényezőkkel szemben áll ugyanakkor a javítási költségek évek óta tartó emelkedése. Az autók technikai fejlődésével párhuzamosan növekvő - már kis sebességű ütközés esetén is cserére szoruló légzsákok, szenzorok és fényszórók pótlása miatti - javítási költségek folyamatosan emelkednek. Nem könnyű tehát megmondani, hogy az Internet generálta versenyben a véglegesedni látszó bank- (és biztosítási) adó és az emelkedő javítási költségek vagy inkább a csökkenő üzemanyag-fogyasztás és javuló baleseti statisztika lesz-e az, amely a kötelező biztosítások díjának alakulását a jövőben meghatározza.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 7. 18:31
Kevesebb mint egy óra leforgása alatt több mint tízezren voltak kíváncsiak pénteken egy különleges,...
Kiszámoló  |  2022. október 7. 14:25
Miután orbitális módon kiszúrt a kormány a katásokkal és év közben beszántotta az egész egyszersítet...
Bankmonitor  |  2022. október 7. 09:50
Megjelent a rendelet az energiaintenzív feldolgozóipari vállalkozásokat támogató program elindításár...
KonyhaKontrolling  |  2022. október 7. 07:48
Létfontosságú, hogy komoly mozgósítható vagyonod legyen! Mondom is, hogy miért. Korábban már beszélt...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?