15 °C Budapest

KÖBE: már önálló kátyúkár biztosítás is köthető

2011. február 10. 18:02

A Közlekedési Biztosító Egyesületnél (KÖBE) mostantól önálló kátyúkár biztosítást is lehet kötni - közölte az egyesület.

Tavaly a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szakemberei a társaság által kezelt 1 063 kilométeres szakaszon - ezek a fő- és tömegközlekedési utak - összesen 21 621 kátyút regisztráltak. Évente mintegy ezer autós kísérli meg elismertetni a közúti kátyúk okozta kárát, de mindössze a károsultak fele jut pénzhez. A KÖBE a tavalyi kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) kampányban vezette be a kátyúkár biztosítást, amit kiegészítésként lehetett kérni az egyesületnél kötött kgfb mellé, külön díj ellenében. A kiegészítő biztosítást eddig több ezren kötötték meg.

A mostantól önállóan is köthető biztosítás alapján 30 ezer forintig téríti meg a kátyúkárt a KÖBE, amely felhívja a figyelmet, hogy a kárt dokumentálni kell, legjobb, ha a károsult rendőrt hív, és fényképet készít a kátyúról, valamint a kocsiban keletkezett kárról. Amennyiben a kár meghaladja a 30 ezer forintot, azt a közút kezelője viseli.

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) korábban szintén közleményben hívta fel a figyelmet a kátyúkárok dokumentálásának fontosságára, hangsúlyozva, hogy a kátyúról olyan fényképet kell készíteni, amely alapján a helyszín is azonosítható. A szövetség közölte azt is: a kátyú miatt kárt szenvedett autós a közút kezelőjéhez fordulhat kára megtérítéséért.

Az országos utakon keletkezett kárral a Magyar Közút Zrt.-hez, míg a településeken belüli utakon elszenvedett kár esetében a helyi önkormányzathoz kell fordulni. Kivétel Budapest, ahol a fő- és tömegközlekedési utak kezelője a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., míg a többi út a kerületeké. Az autópályák kezelője pedig az Állami Autópálya Kezelő Zrt.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?