31 °C Budapest

KGFB: Jelentettek a biztosítók, összesített a PSZÁF

2011. február 7. 08:26

Leadták hivatalos jelentésüket a PSZÁF-nek a biztosítók a 2010. évi kötelező kampányról. A biztosítók adatai szerint mintegy 1,3 millió autós mondta fel korábbi biztosítását. Ez valamivel kevesebb, mint a 2009 novemberében biztosítót váltók száma (akkor mintegy 1,5 millióan váltottak), viszont sokkal többen vannak a mostani váltók között olyanok, akik biztosítóváltásukat az interneten keresztül intézték - áll a Biztosítás.hu internetes alkusz közleményében.

2011. január 31-i határidővel voltak kötelesek hivatalos jelentést adni a hazai biztosítótársaságok a PSZÁF részére az általuk kötött kötelező gépjármű felelősség-biztosításokról. A biztosítók adataiból kiderül, hogy a hazai társaságoknál január 31-ig mintegy 1,3 millió új szerződés került rögzítésre.

Az adatok tanúsága szerint a kampányban a legtöbb új szerződést - mintegy 360 ezret - a K&H Biztosító rögzítette, őket követi az Allianz (275), az Astra (120), valamint a Posta, a Generali és a KÖBE (100-100 ezer db körüli) új szerződéssel.

 


Érdekesség, hogy míg 2009-ben a 1,5 millió váltó csupán valamivel több, mint egy harmada váltott az internetes összehasonlító portálokon keresztül, addig a 2010-es kampányban online portálokon váltók aránya már elérte az 50%-ot. A biztosítók közti versenynek - és az internetes alkuszi portálokon elérhető egyszerű biztosítóváltási folyamatoknak köszönhetően - a szerződésüket lecserélő autósok átlagdíja minden eddigi mértéket meghaladóan 17 500 forintra csökkent.

500 ezren év közben választhatnak maguknak új biztosítót, de melyiket (?)

Egy tavaly hatályba lépett törvénymódosításnak köszönhetően az autósok egy része már nem a korábban megszokott december 31-ei évfordulós határidővel válthat, hanem év közben, attól függően, hogy 2010-ben mikor vásárolta a gépjárművét. Az ilyen, ún. évközi évfordulóval rendelkező járművek számát a biztosítótársaságok 4-500 ezerre becsülik. Ezen - évközi évfordulóval rendelkező - járművek üzembentartói számára lehet érdekesség, hogy a kampányban kialakult sorrendhez képest jelentős változás állt be a biztosítók erősorrendjében.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A portál januári adatai alapján a kampányban legnépszerűbbnek számító biztosítótársaságok közül a kampányban "csak" a második helyet elcsípő Allianz - a K&H-t megelőzve - az élre ugrott, míg a kampánykedvezményét januárra is megtartó KÖBE feljött a harmadik helyre. Az évközi váltók átlagdíja ugyanakkor kis mértékben emelkedett és mintegy 23 000 forint körül alakult.

 


Az évközi váltással kapcsolatban még érdemes tudni, hogy - a korábbiakhoz hasonlóan - évközben is 30 nappal az évfordulót megelőzően lehet felmondani a kötelező biztosítási szerződéseket. Az új díjak kiszámítására azonban nem kell újabb díjhirdetésig várni, mivel az évközi évfordulós szerződések díjait is meghirdették a biztosítótársaságok 2010. október 30-án, így azok egész évben elérhetőek az alkuszi portálokon. A váltás - és az ezzel járó megtakarítás - lehetőségéről azonban könnyű elfeledkezni, hiszen a média és így az autósok figyelme sem összpontosul egész évben a kötelezőre. 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 26. 16:10