24 °C Budapest

KGFB: Jelentettek a biztosítók, összesített a PSZÁF

2011. február 7. 08:26

Leadták hivatalos jelentésüket a PSZÁF-nek a biztosítók a 2010. évi kötelező kampányról. A biztosítók adatai szerint mintegy 1,3 millió autós mondta fel korábbi biztosítását. Ez valamivel kevesebb, mint a 2009 novemberében biztosítót váltók száma (akkor mintegy 1,5 millióan váltottak), viszont sokkal többen vannak a mostani váltók között olyanok, akik biztosítóváltásukat az interneten keresztül intézték - áll a Biztosítás.hu internetes alkusz közleményében.

2011. január 31-i határidővel voltak kötelesek hivatalos jelentést adni a hazai biztosítótársaságok a PSZÁF részére az általuk kötött kötelező gépjármű felelősség-biztosításokról. A biztosítók adataiból kiderül, hogy a hazai társaságoknál január 31-ig mintegy 1,3 millió új szerződés került rögzítésre.

Az adatok tanúsága szerint a kampányban a legtöbb új szerződést - mintegy 360 ezret - a K&H Biztosító rögzítette, őket követi az Allianz (275), az Astra (120), valamint a Posta, a Generali és a KÖBE (100-100 ezer db körüli) új szerződéssel.

 


Érdekesség, hogy míg 2009-ben a 1,5 millió váltó csupán valamivel több, mint egy harmada váltott az internetes összehasonlító portálokon keresztül, addig a 2010-es kampányban online portálokon váltók aránya már elérte az 50%-ot. A biztosítók közti versenynek - és az internetes alkuszi portálokon elérhető egyszerű biztosítóváltási folyamatoknak köszönhetően - a szerződésüket lecserélő autósok átlagdíja minden eddigi mértéket meghaladóan 17 500 forintra csökkent.

500 ezren év közben választhatnak maguknak új biztosítót, de melyiket (?)

Egy tavaly hatályba lépett törvénymódosításnak köszönhetően az autósok egy része már nem a korábban megszokott december 31-ei évfordulós határidővel válthat, hanem év közben, attól függően, hogy 2010-ben mikor vásárolta a gépjárművét. Az ilyen, ún. évközi évfordulóval rendelkező járművek számát a biztosítótársaságok 4-500 ezerre becsülik. Ezen - évközi évfordulóval rendelkező - járművek üzembentartói számára lehet érdekesség, hogy a kampányban kialakult sorrendhez képest jelentős változás állt be a biztosítók erősorrendjében.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A portál januári adatai alapján a kampányban legnépszerűbbnek számító biztosítótársaságok közül a kampányban "csak" a második helyet elcsípő Allianz - a K&H-t megelőzve - az élre ugrott, míg a kampánykedvezményét januárra is megtartó KÖBE feljött a harmadik helyre. Az évközi váltók átlagdíja ugyanakkor kis mértékben emelkedett és mintegy 23 000 forint körül alakult.

 


Az évközi váltással kapcsolatban még érdemes tudni, hogy - a korábbiakhoz hasonlóan - évközben is 30 nappal az évfordulót megelőzően lehet felmondani a kötelező biztosítási szerződéseket. Az új díjak kiszámítására azonban nem kell újabb díjhirdetésig várni, mivel az évközi évfordulós szerződések díjait is meghirdették a biztosítótársaságok 2010. október 30-án, így azok egész évben elérhetőek az alkuszi portálokon. A váltás - és az ezzel járó megtakarítás - lehetőségéről azonban könnyű elfeledkezni, hiszen a média és így az autósok figyelme sem összpontosul egész évben a kötelezőre. 

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?