17 °C Budapest

K&H Bank: nyolc fiókot bezárnak, mégis sokan irigykedhetnek rájuk

Pénzcentrum
2011. február 17. 15:02

Erős eredménytermelő képességről árulkodnak a K&H ma közzétett éves és negyedéves számai. A pénzintézet egyike annak a kis számú hazai banknak, melyek képesek voltak tavaly nyereségesen működni. A korábbi konzervatív céltartalékolásnak köszönhetően év végén nem keletkezett túl nagy összegben friss hitelezési vesztesége a banknak, ráadásul a vállalati hitelportfóliónak köszönhetően némileg a nem-teljesítő hiteleinek aránya is csökkent. A társaság mai sajtótájékoztatóján ugyanakkor közölték: folyatják a költségcsökkentést, nyolc bankfiókot bezárnak, a kereskedelmi ingatlanok piacán pedig továbbra sem hitelez a K&H.

2009-es eredményét csaknem megduplázva 27,2 milliárd forintos adózás utáni profittal zárta a 2010-es évet a K&H annak ellenére, hogy a banki oldalon 15, a biztosítói oldalon 1,3 milliárd forintnyi különadót fizetett. A bevételek emelkedése a magasabb kamat- és díjbevételeknek köszönhető - ismertette a bank tavalyi eredményeit Hendrik Scheerlinck, a K&H Csoport vezérigazgatója. Az egy évvel korábbi 5,5%-ról 2010 végére 8,6%-ra nőtt a banknál a nem teljesítő hitelek aránya, a céltartalékok szintje azonban a várakozásoknak megfelelően alakult.


Mindez azt jelenti, hogy a negyedik negyedévet 11,2 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta a K&H, az egyszeri tételektől eltekintve pedig 11,4 milliárd forint lett az eredmény, köszönhetően annak is, hogy a bankadót teljes egészében a harmadik negyedévben számolta el a társaság. A jó eredmény a csökkenő hitelezési céltartalék-képzésnek is betudható: az egy negyedévvel korábbi 14,1 milliárd forinttal szemben 2010 utolsó három hónapjában 5,3 milliárd forint céltartalékot képzett a bank.


A működési eredmény növekedésében a betéti marzsoknak volt elsődleges szerepük: a korábbi időszak negatív marzsa után alábbhagyott a verseny a betéti oldalon, és a társaság jó likviditásának (alacsony hitel/betét arányának) köszönhetően nőtt a banknál a betéti marzs. A nettó díjbevételek ennek köszönhetően 17,6%-kal nőttek éves szinten, a nettó díj- és jutalékbevételekre pedig a befektetési alapok kedvező jegyzési eredményei hatottak kedvezően.


A nem-teljesítő hitelek arányának növekedése megtorpant a banknál, sőt 8,7%-ról 8,6%-ra csökkent. A bank hitelállománya 2010 végén 1787, betétállománya pedig 1591 milliárd forint volt.

Az alacsonyabb új üzleti volumen és a továbbra is kedvezőtlen gazdasági környezete további költségcsökkentést és hatékonyságnövelést tervez a bank, s a három hónapja bejelentett létszámleépítés mellett a fiókhálózatot is racionalizálja: 243-ról 235 fiókra csökkenti a fiókhálózat nagyságát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Ami a bank piaci részesedését illeti, a tőkevédett alapok területén áll legjobban a társasaság, hisz ebben a szegmensben 50%-ra emelkedett a részesedése, az alapkezelő által kezelt vagyon pedig tavaly 16%-kal nőtt. A bank lakossági hitelállománya egy év alatt 9,9%-kal növekedett, az árfolyamhatástól eltekintve azonban 6%-os csökkenés történt - ismertette Gombás Attila pénzügyi igazgató. Bár a forint alapú (piaci) lakáshitelek esetében 72%-os emelkedést látunk, ez nagyon alacsony bázisról történt. A hitelkereslet élénkülésének jeleit egyelőre a K&H- nál sem látják.


A K&H Biztosító nyeresége tavaly 0,7 milliárd forintra csökkent, a társaság ugyanis nagyon nehéz évet zárt - mondta Luc Cools, a biztosító vezérigazgatója. Az okok között az erős piaci versenyt, a magas kárigényt és a különadót említette. A nem-élet üzletágban 7%-kal csökkent a biztosító díjbevétele, ez egyrészt a kisebb összegű kgfb-szerződéseknek és a megnövekedett piaci versenynek tudható be. A K&H Biztosító számára rendkívül sikeres kgfb-kampányban 362 ezer új ügyfelet szerzett a biztosító. Az élet üzletágban erőteljes növekedést produkált a társaság, az új szerződésekből származó éves díjbevételét ugyanis 2,5-szeresére növelte a cég, köszönhetően elsősorban a rendszeres díjas termékeknek.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 09:59
Perintfalvi Rita katolikus teológus immár jogerősen is sajtópert nyert a Mandiner című, a kormánypár...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem