K&H Bank: nyolc fiókot bezárnak, mégis sokan irigykedhetnek rájuk

Pénzcentrum
2011. február 17. 15:02

Erős eredménytermelő képességről árulkodnak a K&H ma közzétett éves és negyedéves számai. A pénzintézet egyike annak a kis számú hazai banknak, melyek képesek voltak tavaly nyereségesen működni. A korábbi konzervatív céltartalékolásnak köszönhetően év végén nem keletkezett túl nagy összegben friss hitelezési vesztesége a banknak, ráadásul a vállalati hitelportfóliónak köszönhetően némileg a nem-teljesítő hiteleinek aránya is csökkent. A társaság mai sajtótájékoztatóján ugyanakkor közölték: folyatják a költségcsökkentést, nyolc bankfiókot bezárnak, a kereskedelmi ingatlanok piacán pedig továbbra sem hitelez a K&H.

2009-es eredményét csaknem megduplázva 27,2 milliárd forintos adózás utáni profittal zárta a 2010-es évet a K&H annak ellenére, hogy a banki oldalon 15, a biztosítói oldalon 1,3 milliárd forintnyi különadót fizetett. A bevételek emelkedése a magasabb kamat- és díjbevételeknek köszönhető - ismertette a bank tavalyi eredményeit Hendrik Scheerlinck, a K&H Csoport vezérigazgatója. Az egy évvel korábbi 5,5%-ról 2010 végére 8,6%-ra nőtt a banknál a nem teljesítő hitelek aránya, a céltartalékok szintje azonban a várakozásoknak megfelelően alakult.


Mindez azt jelenti, hogy a negyedik negyedévet 11,2 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta a K&H, az egyszeri tételektől eltekintve pedig 11,4 milliárd forint lett az eredmény, köszönhetően annak is, hogy a bankadót teljes egészében a harmadik negyedévben számolta el a társaság. A jó eredmény a csökkenő hitelezési céltartalék-képzésnek is betudható: az egy negyedévvel korábbi 14,1 milliárd forinttal szemben 2010 utolsó három hónapjában 5,3 milliárd forint céltartalékot képzett a bank.


A működési eredmény növekedésében a betéti marzsoknak volt elsődleges szerepük: a korábbi időszak negatív marzsa után alábbhagyott a verseny a betéti oldalon, és a társaság jó likviditásának (alacsony hitel/betét arányának) köszönhetően nőtt a banknál a betéti marzs. A nettó díjbevételek ennek köszönhetően 17,6%-kal nőttek éves szinten, a nettó díj- és jutalékbevételekre pedig a befektetési alapok kedvező jegyzési eredményei hatottak kedvezően.


A nem-teljesítő hitelek arányának növekedése megtorpant a banknál, sőt 8,7%-ról 8,6%-ra csökkent. A bank hitelállománya 2010 végén 1787, betétállománya pedig 1591 milliárd forint volt.

Az alacsonyabb új üzleti volumen és a továbbra is kedvezőtlen gazdasági környezete további költségcsökkentést és hatékonyságnövelést tervez a bank, s a három hónapja bejelentett létszámleépítés mellett a fiókhálózatot is racionalizálja: 243-ról 235 fiókra csökkenti a fiókhálózat nagyságát.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Ami a bank piaci részesedését illeti, a tőkevédett alapok területén áll legjobban a társasaság, hisz ebben a szegmensben 50%-ra emelkedett a részesedése, az alapkezelő által kezelt vagyon pedig tavaly 16%-kal nőtt. A bank lakossági hitelállománya egy év alatt 9,9%-kal növekedett, az árfolyamhatástól eltekintve azonban 6%-os csökkenés történt - ismertette Gombás Attila pénzügyi igazgató. Bár a forint alapú (piaci) lakáshitelek esetében 72%-os emelkedést látunk, ez nagyon alacsony bázisról történt. A hitelkereslet élénkülésének jeleit egyelőre a K&H- nál sem látják.


A K&H Biztosító nyeresége tavaly 0,7 milliárd forintra csökkent, a társaság ugyanis nagyon nehéz évet zárt - mondta Luc Cools, a biztosító vezérigazgatója. Az okok között az erős piaci versenyt, a magas kárigényt és a különadót említette. A nem-élet üzletágban 7%-kal csökkent a biztosító díjbevétele, ez egyrészt a kisebb összegű kgfb-szerződéseknek és a megnövekedett piaci versenynek tudható be. A K&H Biztosító számára rendkívül sikeres kgfb-kampányban 362 ezer új ügyfelet szerzett a biztosító. Az élet üzletágban erőteljes növekedést produkált a társaság, az új szerződésekből származó éves díjbevételét ugyanis 2,5-szeresére növelte a cég, köszönhetően elsősorban a rendszeres díjas termékeknek.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 18:51
Hiába nyert másodjára is pert az Átlátszó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ellen, az a márc...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?