28 °C Budapest

Nyakunkon az 500 forintos benzinár?

Pénzcentrum
2011. február 25. 16:58

A közel-keleti nyugtalanságokra reagálva az utóbbi napokban egyre aggasztóbb olajár jóslatok láttak napvilágot. Egyes elemzők szerint ha érdemi kitermelés kiesésre sor kerül, az árfolyam a 200 dolláros magasságokba ugorhat pár hónap leforgása alatt. Bár azt nehéz megmondani (a számos befolyásoló tényező miatt), hogy az előrejelzések ténylegesen is bekövetkeznek-e, mégis érdemes eljátszani a gondolattal. Mennyibe kerül majd egy liter benzin, ha az olajár valóban a 200 dollár feletti magasságokba száguld?

Ha lesz kiesés, jöhet a 200 dollár

Az utóbbi napok közel-keleti eseményei az olajpiaci elemzők fantáziáját is megmozgatta, így többen ismét a bűvös 200 dolláros határ elérését rebesgetik. Nagy port kavart a Nomura elemzőinek 220 dolláros jóslata, bár a feltételezéseket elnézve mindez nem is tűnik annyira elrugaszkodott prognózisnak.

A Nomura a mostani kínálati oldali sokkot egy hasonló, a történelemkönyvekből már jól ismert közel-keleti forrongással (az 1990-91-es Öbölháborúval) hasonlította össze. Akkoriban, a mostanival kísértetiesen egyező piaci környezetet lehetett megfigyelni: az OPEC országok kitermelési kapacitástöbblete a jelenlegivel nagyságrendileg megegyező 5,9 millió hordós napi szinten tartózkodott.

 


Az iraki és kuvaiti kitermelés kiesések hatására ez a kapacitás többlet 2 millió hordóra esett, eközben az olaj árfolyama 130%-os száguldást produkált mindössze pár hónap leforgása alatt. Érdekes, hogy a jelenleg instabil helyzetben levő líbiai és algériai olajkitermelés (a világkitermelés hozzávetőleg 3,5%-a) kiesése az OPEC kapacitás többletét szintén 2 millió hordó körüli szintre apasztaná. A Nomura ebből kiindulva mondja azt, hogy a történelmi tapasztalatok alapján a líbiai és algériai termelés kiesése a 220 dolláros szintig hajthatná akár rövid időn belül is az olaj árfolyamát.

 


Mit jelenthet ez a hazai kutakon?

Mivel tudjuk azt, hogy a hazai üzemanyagár változásokra az olajár mozgás nagy hatással van, érdemes lehet több szcenárión keresztül is megvizsgálni, hogy milyen hazai üzemanyagárakra számíthatunk a fekete arany esetleges további drágulásával párhuzamosan. Összesen három esetet vettünk górcső alá, melyek mindegyikében a jelenlegivel megegyező, változatlan szinten maradó forint/dollár árfolyammal és adózási feltételekkel kalkuláltunk.

Sokkoló benzináremelés jöhet: ez áll a háttérben

1. Amennyiben a közel-keleti feszültségek kitartanak, úgy az olaj árfolyama akár a korábbi 150 dollár közeli rekordszintet is megközelíthetné. Ez a jelenlegi szintekről mintegy 30%-os olajár emelkedésnek felelne meg, mely a hazai kiskereskedelmi üzemanyagárak 14-16%-os emelkedését okozná, 400 forint fölé kergetve a hazai kiskereskedelmi árakat.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

2. A második esetben a Nomura elemzőinek 220 dolláros olajár jóslatának hatásait vizsgáltuk meg. A duplázódó olajár hatására a hazai kiskereskedelmi árak is robosztus növekedést produkálnának és bőven az 500 forintos literenkénti ár fölé emelkedhetnének. Bár ez a szcenárió már igen pesszimistának mondható, nem szabad elfeledni azt sem, hogy a szaúdi, vagy iráni kitermelés esetleges kiesésével az olajár akár jóval magasabb szintekig is ugorhatna.

3. A harmadik esetben azt vettük górcső alá, hogy a feszültségek enyhülésével és a kitermelési szintek maradéktalan helyreállítását követően mi történhet. Az olaj árfolyama ebben az esetben gyorsan visszarendeződhetne a tüntetések előtti 80 dollár körüli szintekre, így a hazai kiskereskedelmi árak is egészen a 300 forint körüli szintekig csökkenhetnének.

 


És ha még a forint is megmozdul...

Fontos azt is kiemelni, hogy a fentebb vázolt szcenáriók nem számolnak a forint árfolyamának jelentősebb mozgásával, márpedig a jövő hétre beígért kormányzati csomag akár jelentősebb trendszerű mozgást is kiválthat majd a hazai fizetőeszköz piacán. Éppen azért, hogy szemléltessük a forint kilengéseinek lehetséges hatását a hazai üzemanyagárakra, megvizsgáltuk a 150 dolláros olajár mellett egy +/-10%-os forintkilengés hatásait.

Amennyiben az olajár 150 dolláros szintig emelkedne, viszont a forint árfolyama 10%-kal tudna erősödni a zöldhasúhoz képest, úgy a hazai üzemanyagárak bár hajszálnyira megközelítenék a 400 forintos szinteket, azt mégsem lépnék át. Ellenkező esetben, amennyiben a forint árfolyama gyengülésbe kezdett, úgy mindaz az olajár emelkedését csak felerősítené a hazai árakban.

 

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?