15 °C Budapest

Nyakunkon az 500 forintos benzinár?

Pénzcentrum
2011. február 25. 16:58

A közel-keleti nyugtalanságokra reagálva az utóbbi napokban egyre aggasztóbb olajár jóslatok láttak napvilágot. Egyes elemzők szerint ha érdemi kitermelés kiesésre sor kerül, az árfolyam a 200 dolláros magasságokba ugorhat pár hónap leforgása alatt. Bár azt nehéz megmondani (a számos befolyásoló tényező miatt), hogy az előrejelzések ténylegesen is bekövetkeznek-e, mégis érdemes eljátszani a gondolattal. Mennyibe kerül majd egy liter benzin, ha az olajár valóban a 200 dollár feletti magasságokba száguld?

Ha lesz kiesés, jöhet a 200 dollár

Az utóbbi napok közel-keleti eseményei az olajpiaci elemzők fantáziáját is megmozgatta, így többen ismét a bűvös 200 dolláros határ elérését rebesgetik. Nagy port kavart a Nomura elemzőinek 220 dolláros jóslata, bár a feltételezéseket elnézve mindez nem is tűnik annyira elrugaszkodott prognózisnak.

A Nomura a mostani kínálati oldali sokkot egy hasonló, a történelemkönyvekből már jól ismert közel-keleti forrongással (az 1990-91-es Öbölháborúval) hasonlította össze. Akkoriban, a mostanival kísértetiesen egyező piaci környezetet lehetett megfigyelni: az OPEC országok kitermelési kapacitástöbblete a jelenlegivel nagyságrendileg megegyező 5,9 millió hordós napi szinten tartózkodott.

 


Az iraki és kuvaiti kitermelés kiesések hatására ez a kapacitás többlet 2 millió hordóra esett, eközben az olaj árfolyama 130%-os száguldást produkált mindössze pár hónap leforgása alatt. Érdekes, hogy a jelenleg instabil helyzetben levő líbiai és algériai olajkitermelés (a világkitermelés hozzávetőleg 3,5%-a) kiesése az OPEC kapacitás többletét szintén 2 millió hordó körüli szintre apasztaná. A Nomura ebből kiindulva mondja azt, hogy a történelmi tapasztalatok alapján a líbiai és algériai termelés kiesése a 220 dolláros szintig hajthatná akár rövid időn belül is az olaj árfolyamát.

 


Mit jelenthet ez a hazai kutakon?

Mivel tudjuk azt, hogy a hazai üzemanyagár változásokra az olajár mozgás nagy hatással van, érdemes lehet több szcenárión keresztül is megvizsgálni, hogy milyen hazai üzemanyagárakra számíthatunk a fekete arany esetleges további drágulásával párhuzamosan. Összesen három esetet vettünk górcső alá, melyek mindegyikében a jelenlegivel megegyező, változatlan szinten maradó forint/dollár árfolyammal és adózási feltételekkel kalkuláltunk.

Sokkoló benzináremelés jöhet: ez áll a háttérben

1. Amennyiben a közel-keleti feszültségek kitartanak, úgy az olaj árfolyama akár a korábbi 150 dollár közeli rekordszintet is megközelíthetné. Ez a jelenlegi szintekről mintegy 30%-os olajár emelkedésnek felelne meg, mely a hazai kiskereskedelmi üzemanyagárak 14-16%-os emelkedését okozná, 400 forint fölé kergetve a hazai kiskereskedelmi árakat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2. A második esetben a Nomura elemzőinek 220 dolláros olajár jóslatának hatásait vizsgáltuk meg. A duplázódó olajár hatására a hazai kiskereskedelmi árak is robosztus növekedést produkálnának és bőven az 500 forintos literenkénti ár fölé emelkedhetnének. Bár ez a szcenárió már igen pesszimistának mondható, nem szabad elfeledni azt sem, hogy a szaúdi, vagy iráni kitermelés esetleges kiesésével az olajár akár jóval magasabb szintekig is ugorhatna.

3. A harmadik esetben azt vettük górcső alá, hogy a feszültségek enyhülésével és a kitermelési szintek maradéktalan helyreállítását követően mi történhet. Az olaj árfolyama ebben az esetben gyorsan visszarendeződhetne a tüntetések előtti 80 dollár körüli szintekre, így a hazai kiskereskedelmi árak is egészen a 300 forint körüli szintekig csökkenhetnének.

 


És ha még a forint is megmozdul...

Fontos azt is kiemelni, hogy a fentebb vázolt szcenáriók nem számolnak a forint árfolyamának jelentősebb mozgásával, márpedig a jövő hétre beígért kormányzati csomag akár jelentősebb trendszerű mozgást is kiválthat majd a hazai fizetőeszköz piacán. Éppen azért, hogy szemléltessük a forint kilengéseinek lehetséges hatását a hazai üzemanyagárakra, megvizsgáltuk a 150 dolláros olajár mellett egy +/-10%-os forintkilengés hatásait.

Amennyiben az olajár 150 dolláros szintig emelkedne, viszont a forint árfolyama 10%-kal tudna erősödni a zöldhasúhoz képest, úgy a hazai üzemanyagárak bár hajszálnyira megközelítenék a 400 forintos szinteket, azt mégsem lépnék át. Ellenkező esetben, amennyiben a forint árfolyama gyengülésbe kezdett, úgy mindaz az olajár emelkedését csak felerősítené a hazai árakban.

 

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem