26 °C Budapest

"Megkötöm" - Merjek kattintani a román biztosítóra?

Pénzcentrum
2010. november 3. 13:15

Nem sok jót jelent a magyar biztosítók számára, ha a román Astra megveti a lábát a piacon - mondta a Portfolio.hu-nak a díjhirdetést megelőző napokban a romániai biztosítási piac jó ismerője. Forrásunk a biztosító rendkívül alacsony kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjaival indokolta álláspontját, mondván, Romániában agresszív és szerinte veszélyes árképzéssel utasította maga mögé versenytársait az Astra. A hazai biztosítók október végén közzétett tarifái úgy tűnik, igazolják véleményét: magyarországi indulásának első évében máris a legalacsonyabb díjakat kínáló piaci szereplők közé lépett a román biztosító. Akár már az idén jól megbolygathatja a kgfb-piacot a cég, amire az elmúlt években nem volt példa.

Nagypályás szereplő érkezett

Mivel az Astra egyelőre ismeretlen szereplő Magyarországon, a névre nem alapozhat, így versenyelőnye egy ideig kizárólag az alacsony díjon fog alapulni. Ebben máris jól áll: az online alkuszok szerint az ügyfelek többsége számára az Astra kínálja az egyik legalacsonyabb díjat. Ennek köszönhetően akár már az idén felkavarhatja a hazai kgfb-piac állóvizét a román biztosító.

Amint az ábrán is látszik, a verseny fokozódása és az átlagdíjak csökkenése ellenére nem történt jelentősebb átrendeződés az elmúlt években a hazai kfgb-piacon, legalábbis a díjbevételek alapján.

Román név a díjkalkulátorban - Piacot robbant az Astra?

Idén ez másképp lehet, amit nemcsak az Astra érkezése válthat ki: a gépjármű motorjának hengerűrtalma szerinti besorolásról a teljesítmény alapján történő díjszámításra történő áttérés önmagában is jelentős piaci változásokat generálhat egyes piaci szereplők szerint. Az autósok mintegy 30%-a esetében ugyanis a díjak az új számítás miatt kevésbé lesznek összehasonlíthatók a korábbival, márpedig ez a tömeges váltásnak, ezáltal pedig egy új piaci szereplő részesedésszerzésének is kedvez. Ellentétben az elmúlt öt évvel, amikor a MABISZ díjbevétel-statisztikái szerint alig lépett új biztosító erre a piacra (a kfgb-piacon érdekelt Wabard nem tagja a MABISZ-nak, így a statisztikákban sem szerepel).

Az Astra magyarországi indulásának időzítése a magyar piac szempontjából sem kiugróan jónak, sem kiugróan rossznak nem mondható.

Érvek mellette:

* 2000 óta először ismét nyereséges volt tavaly a termék a magyar piacon
* a hazai biztosítók működését számos nehézség övezi, többek között a különadó
* a nagyobb kampány és a jogszabályi változás váltásra ösztönözheti az autósokat
* az éles verseny ellenére továbbra is van mozgástér az átlagdíjak csökkentésére
* mára sikerült jelentős költségcsökkentést elérnie az Astrának a folyamatok elektronizálásával

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Érvek ellene:

* rekord alacsony gépjármű-értékesítés, visszaeső piac
* a már piacon lévő biztosítók korábban megképzett kgfb-tartalékaikból is "gazdálkodhatnak"
* az éles árverseny ma már "öngyilkossá" tehet egy "gyilkos" stratégiát
* a magyar piacon a jobb minőségű úthálózat dacára magasabb kárkifizetési igénnyel számolhat a biztosító, mint Romániában

Az elmúlt évek piacra lépői közül egyedül a Genertel díjbevétele haladja meg a teljes piaci díjbevétel 3%-át, ami az anyacég piacismerete mellett leginkább a direktbiztosítói létből fakadó előnyöknek köszönhető. Amint azonban a Genertel példája is mutatja, rendkívül nehéz számottevő piaci díjbevétel-részesedést elérni új szerzéssel. Ennek oka, hogy a díjbevételeknek jelenleg is mindössze közel harmada származik frissen szerzett állományból.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 25. 15:36
A másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla megváltoztatta az RTL népszerű tévésorozatának gyártócége ellen...
Holdblog  |  2022. május 25. 06:45
Nem először és sejthetően nem utoljára, manapság a geopolitika alakulása határozza meg a dollár „biv...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?