"Megkötöm" - Merjek kattintani a román biztosítóra?

Pénzcentrum
2010. november 3. 13:15

Nem sok jót jelent a magyar biztosítók számára, ha a román Astra megveti a lábát a piacon - mondta a Portfolio.hu-nak a díjhirdetést megelőző napokban a romániai biztosítási piac jó ismerője. Forrásunk a biztosító rendkívül alacsony kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjaival indokolta álláspontját, mondván, Romániában agresszív és szerinte veszélyes árképzéssel utasította maga mögé versenytársait az Astra. A hazai biztosítók október végén közzétett tarifái úgy tűnik, igazolják véleményét: magyarországi indulásának első évében máris a legalacsonyabb díjakat kínáló piaci szereplők közé lépett a román biztosító. Akár már az idén jól megbolygathatja a kgfb-piacot a cég, amire az elmúlt években nem volt példa.

Nagypályás szereplő érkezett

Mivel az Astra egyelőre ismeretlen szereplő Magyarországon, a névre nem alapozhat, így versenyelőnye egy ideig kizárólag az alacsony díjon fog alapulni. Ebben máris jól áll: az online alkuszok szerint az ügyfelek többsége számára az Astra kínálja az egyik legalacsonyabb díjat. Ennek köszönhetően akár már az idén felkavarhatja a hazai kgfb-piac állóvizét a román biztosító.

Amint az ábrán is látszik, a verseny fokozódása és az átlagdíjak csökkenése ellenére nem történt jelentősebb átrendeződés az elmúlt években a hazai kfgb-piacon, legalábbis a díjbevételek alapján.

Román név a díjkalkulátorban - Piacot robbant az Astra?

Idén ez másképp lehet, amit nemcsak az Astra érkezése válthat ki: a gépjármű motorjának hengerűrtalma szerinti besorolásról a teljesítmény alapján történő díjszámításra történő áttérés önmagában is jelentős piaci változásokat generálhat egyes piaci szereplők szerint. Az autósok mintegy 30%-a esetében ugyanis a díjak az új számítás miatt kevésbé lesznek összehasonlíthatók a korábbival, márpedig ez a tömeges váltásnak, ezáltal pedig egy új piaci szereplő részesedésszerzésének is kedvez. Ellentétben az elmúlt öt évvel, amikor a MABISZ díjbevétel-statisztikái szerint alig lépett új biztosító erre a piacra (a kfgb-piacon érdekelt Wabard nem tagja a MABISZ-nak, így a statisztikákban sem szerepel).

Az Astra magyarországi indulásának időzítése a magyar piac szempontjából sem kiugróan jónak, sem kiugróan rossznak nem mondható.

Érvek mellette:

* 2000 óta először ismét nyereséges volt tavaly a termék a magyar piacon
* a hazai biztosítók működését számos nehézség övezi, többek között a különadó
* a nagyobb kampány és a jogszabályi változás váltásra ösztönözheti az autósokat
* az éles verseny ellenére továbbra is van mozgástér az átlagdíjak csökkentésére
* mára sikerült jelentős költségcsökkentést elérnie az Astrának a folyamatok elektronizálásával

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Érvek ellene:

* rekord alacsony gépjármű-értékesítés, visszaeső piac
* a már piacon lévő biztosítók korábban megképzett kgfb-tartalékaikból is "gazdálkodhatnak"
* az éles árverseny ma már "öngyilkossá" tehet egy "gyilkos" stratégiát
* a magyar piacon a jobb minőségű úthálózat dacára magasabb kárkifizetési igénnyel számolhat a biztosító, mint Romániában

Az elmúlt évek piacra lépői közül egyedül a Genertel díjbevétele haladja meg a teljes piaci díjbevétel 3%-át, ami az anyacég piacismerete mellett leginkább a direktbiztosítói létből fakadó előnyöknek köszönhető. Amint azonban a Genertel példája is mutatja, rendkívül nehéz számottevő piaci díjbevétel-részesedést elérni új szerzéssel. Ennek oka, hogy a díjbevételeknek jelenleg is mindössze közel harmada származik frissen szerzett állományból.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?