27 °C Budapest

Tovább robog a MÁV sztori - Sokan maradhatnak biztosítás nélkül

Pénzcentrum
2008. augusztus 12. 12:00

A MÁV Biztosító Egyesület alkonya az alkuszcégek második diadalmenetét jelentheti. A kötelező kampány előtt néhány hónappal csaknem 200 ezer ügyfél köt új szerződést valamelyik piaci szereplővel. Igaz, az ügyfelek eddig alig több mint 50 százaléka váltott a határidő előtt 3 nappal. Akik megtették, azok ismét a "jó árasított" konstrukciókat és az ezeket kínáló társaságokat helyezik előtérbe. És félő, hogy soka biztosítás nélkül maradnak néhány nap múlva.

Mi lesz a befizetett díjjal?- A KGFB nem minden

Ezt a kérdést sok olyan, volt MÁV-os ügyfél tette fel magának, aki egész évre rendezte a biztosítási díját. Nos, ők a legjobb esetben is, a szerencséjükben és a biztosítók, illetve alkuszcégek kedvezményeiben reménykedhetnek.

Ugyanis a MÁV ÁBE meg nem szolgált díjainak (vagyis a 2008. augusztus 15-e utáni időszakra befizetett díjak) visszafizetését az egyesület alapszabálya írja elő. Mivel azonban először a károkat kell rendezni, erre valószínűleg nem marad pénze a MÁV Biztosítónak.

Azonban azok a magánszemélyek, akik a CLB-n keresztül kötik meg új kötelező biztosításukat akár a teljes összeget is visszakaphatják. Ennek egyetlen feltétele az, hogy nem csupán a kötelező, hanem a casco vagy lakásbiztosításuk egyikét is a társaságon keresztül kötik meg a számukra legkedvezőbb feltételeket kínáló biztosítóval.

De nem ez az egyetlen kedvezmény, amivel a piacon találkozhatunk. Sok közvetítő és biztosító társaság is megpróbálja megnyerni magának az ügyfeleket, árengedményekkel és egyéb akciókkal.

Az sem meglepő, hogy a MÁV kiesése következtében az átlagdíjak a tavalyi 30 ezer forintról 44500 forintra emelkedtek, ez közel 50 százalékos átlagos díjnövekményt jelent. Az ár érzékeny fogyasztói réteg, pedig továbbra is az akciós díjakat részesítik előnyben, ezért a jelenleg kialakult biztosítók közötti sorrend sem meglepő, de erre még visszatérünk a későbbiekben.

Azok az ügyfelek, akik a botrány kipattanása után úgy gondolták, hogy már nem fizetik tovább biztosítási díjukat, azok rosszul jártak, ugyanis nincs érvényes kgfb szerződésük, amire a rendőrség jelenleg kiemelt figyelmet fordít. Akiknek nincs érvényes biztosítása, és úgy kíván egy másik társasághoz szerződni, az elveszti a bónusz fokozatát és csak A0-ban kötheti meg az új szerződését.

Az országos rendőr főkapitány nyilatkozata szerint az aug. 16-tol azok a MÁV-os ügyfelek, akik nem váltottak biztosító a kocsijuk forgalomból való kivonását kockáztatják. Azaz előfordulhat, hogy a rendőr már a helyszínen leveszi a rendszámot a kocsiról az érvényes kötelező biztosítás hiányában. Természetesen az aug.16-tol okozott károkat is 100% az autósnak magának kell állnia.

Valamint a MÁV-al kapcsolatban sokan csak a kötelező biztosításra gondolnak. Pedig az Egyesület lakásbiztosításokat és casco termékeket is forgalmazott, tehát azok átkötéséről is időben kell gondoskodni az ügyfeleknek.

Kinél, kit választank?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A PBA Praeventio-nál az eddigi számok alapján a Genertel a kötések 28%-ával vezet a rendkívüli átkötési időszakban. A második legtöbb MÁV-os ügyfelet a K&H tarifája vonzotta eddig, ők az átszerződők 15%-át viszik. A harmadik és negyedik helyen közel azonos százalékkal szerepel a KÖBE és az Aegon áll. A KÖBE-hez a kötések 12,5%-át realizálódik, míg az Aegont 11,5% választja. Érdekes módon a rangsorban az Aegon-t a TIR követi, ahová az ügyfelek 8%-a köti át MÁV-os szerződését.

A CLB által kezelt - és mind a 14 biztosító ajánlatait kínáló - www.biztositastipp.hu oldalon eddig kezdeményezett szerződéskötések (13 ezer) alapján megállapítható, hogy dacára a biztosító egyesületek alacsony díjajánlatainak, a legtöbb korábbi MÁV-os ügyfél - a szerződők 25,1 százaléka - a Genertelre váltott. Mindezek az autósok egyben vállalták azt is, hogy ha kárt okoznak, megugrik a biztosításuk díja. Mivel ezt a kockázatot ezúttal csak néhány hónapra kellett vállalni, a jelek szerint ez a feltétel nem riasztotta el az ügyfeleket.

A második helyen a K&H szerepel 18,96 százalékkal, ezt a biztosítót követi a Köbe (14,19 százalék), az Aegon (13,92 százalék), valamint - előbbiektől már jóval lemaradva - a TIR (6,06 százalék). Fentiekből jól látható, hogy - miközben az élen két biztosítótársaság szerepel

Több mint 40 ezren kötöttek eddig új kötelező biztosítást a piacvezető Netrisk.hu biztosítási portálon a MÁV Biztosító Egyesület ügyfelei közül. A választható 14 biztosítótársaság között az erősorrend érdemben nem változott: a Genertel és a K&H Biztosító részesedése egyaránt 20 százalék feletti az új kötésekből, de a biztosítási egyesületek is jól szerepelnek, a KÖBE változatlanul a kalkulációk több mint 10 százalékából kerül ki győztesen, míg a piacvezető Allianzot az ügyfelek hét, a Generalit négy százaléka választja.

Eddig 15.000 MÁV-os átkötés szültetett a Biztosítás.hu weboldalán. A legnépszerűbb a KÖBE a Genertel és K&H biztosító, ezek mind 20 % körüli részarányt hasítanak ki. De keresett még az Aegon (13%) az Allianz (7%) és az Union (6,5%) kötelezőbiztosítási ajánlata is.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 15. 20:01
Egy új ni mentorral és egy új szabállyal érkezik a zenei tehetségkutató az RTL Klubra.
KonyhaKontrolling  |  2022. augusztus 15. 08:35
Az elmúlt hetekben több olyan változással kellett szembenéznünk, amelyek érthet módon szorongást, ak...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 15. 07:27
A bankszámla már a mindennapok részévé vált, ahogy az is, hogy a szolgáltatásért havonta kisebb, nag...
Holdblog  |  2022. augusztus 15. 06:02
Milyen lehetséget láttok a megújulóenergia-szektorban, ahova az Európai Unió most nagyon sok pénzt i...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?