Kisiklott a vonat - jöhet a pótdíj befizetés

Pénzcentrum
2008. július 18. 14:31

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által, a MÁV Biztosító Egyesület átvételéről tartott sajtótájékoztatón Varga Csaba, PSZÁF főigazgató elmondta, hogy a ma délben lezárult kgfb-állomány átvételére vonatkozó ajánlattételi időszak végéig egyetlen érvényes pályázatot sem adott le a korábbi hat érdeklődő.

Ezzel a MÁV Biztosító története újabb fordulónaphoz érkezett, hiszen eldőlt, hogy nem lesz állomány-átruházás. Innentől kedve két opcióval lehet számolni: vagy sikerül meggyőzni a jövő csütörtöki tatai közgyűlésen a tagokat a pótdíjbefizetésről, vagy felfüggesztik az egyesület működését, és 30 napon belül át kell szerződniük az ügyfeleknek egy másik biztosítóhoz. Természetesen az új biztosító csak az átszerződés után okozott károkért fizet, az azt megelőzőekért a tag maga felelős. Polgári peres eljárásban a tag az egyesületen megpróbálhatja behajtani az összeget.

Varga Csaba azonban hozzátette, hogy az egyesület tagjainak - véleményük szerint - egyértelműek érdekükben áll a pótdíjbefizetés, mivel a piaci ajánlatok összevetése alapján az év hátralévő időszakára történő átszerződés díja ennél csak magasabb lehet.

A számítások alapjául az szolgált, hogy az egyesület többségében fővárosi, fiatal, nagy gépjárművel rendelkező férfiakból áll, akik átlagosan 400 ezer forintos kárt okoznak. Ezt figyelembe véve minden más biztosító magasabbra árazná ezen ügyfelek kockázatosságát, magyarul magasabb díjat számítana fel.

Amennyiben megszavazzák a pótdíjbefizetést, úgy a jelenlegi 195 ezer tagnak hozzávetőleg 20-30 ezer forintot kellene befizetni ahhoz, hogy az egyesület továbbra is ki tudja egyenlíteni a károkat. Amennyiben mégsem lenne elegendő a pótdíjak összege az év hátralévő részére, úgy az egyesület eszközeinek felszámolása után, a tagokat közvetlen kárfelelősség terheli, tehát maguknak kell megtéríteni a károkat.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy már Uniós szinten is felmerült egy biztosítási garanciaalap létrehozásának ötlete, amely ilyen esetekben fedezni tudná bajba jutott biztosítókat terhelő anyagi kötelezettségeket. Ilyen garancialap jelenleg 16 európai országban működik, köztük például Bulgáriában is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A PSZÁF kiemelte, hogy ők a pótdíj befizetés lehetőségét preferálja, mivel ekkor garantált, hogy az egyesület által okozott károkért van, aki felelősséget vállal. Ugyanakkor a pótdíj befizetésére semmilyen eszközzel nem tudják kötelezni a tagokat, magyarul az a tag, aki a közgyűlés megszavazása esetén nem fizet, ezt büntetlenül megússza.

Több kérdés tisztázása tehát a közgyűlésig még várat magára, ilyen pédául az is, hogy mi történik azon tagok pénzével, akik a teljes évi tagdíjat befizették, és mégis inkább az átszerződés mellett döntenének. A PSZÁF erre csak annyit tudott válaszolni, hogy ezek a tagok jelentős kisebbséget képviselnek.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 31. 20:54
A női újságírók helyzetéről szóló sorozatunkban ezúttal Gasparik Lilla Katus Eszterrel, az Átlátszó...
Holdblog  |  2023. március 31. 11:59
HOLD After Hours. Összetett adásunkban lesznek ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok, nyafogó apuká...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
KonyhaKontrolling  |  2023. március 31. 07:55
Nemrég megkaptam az éves bónuszom, és azon gondolkoztam, hogy vajon megéri-e valami értelmes kamatoz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?