Kisiklott a vonat - jöhet a pótdíj befizetés

Pénzcentrum
2008. július 18. 14:31

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által, a MÁV Biztosító Egyesület átvételéről tartott sajtótájékoztatón Varga Csaba, PSZÁF főigazgató elmondta, hogy a ma délben lezárult kgfb-állomány átvételére vonatkozó ajánlattételi időszak végéig egyetlen érvényes pályázatot sem adott le a korábbi hat érdeklődő.

Ezzel a MÁV Biztosító története újabb fordulónaphoz érkezett, hiszen eldőlt, hogy nem lesz állomány-átruházás. Innentől kedve két opcióval lehet számolni: vagy sikerül meggyőzni a jövő csütörtöki tatai közgyűlésen a tagokat a pótdíjbefizetésről, vagy felfüggesztik az egyesület működését, és 30 napon belül át kell szerződniük az ügyfeleknek egy másik biztosítóhoz. Természetesen az új biztosító csak az átszerződés után okozott károkért fizet, az azt megelőzőekért a tag maga felelős. Polgári peres eljárásban a tag az egyesületen megpróbálhatja behajtani az összeget.

Varga Csaba azonban hozzátette, hogy az egyesület tagjainak - véleményük szerint - egyértelműek érdekükben áll a pótdíjbefizetés, mivel a piaci ajánlatok összevetése alapján az év hátralévő időszakára történő átszerződés díja ennél csak magasabb lehet.

A számítások alapjául az szolgált, hogy az egyesület többségében fővárosi, fiatal, nagy gépjárművel rendelkező férfiakból áll, akik átlagosan 400 ezer forintos kárt okoznak. Ezt figyelembe véve minden más biztosító magasabbra árazná ezen ügyfelek kockázatosságát, magyarul magasabb díjat számítana fel.

Amennyiben megszavazzák a pótdíjbefizetést, úgy a jelenlegi 195 ezer tagnak hozzávetőleg 20-30 ezer forintot kellene befizetni ahhoz, hogy az egyesület továbbra is ki tudja egyenlíteni a károkat. Amennyiben mégsem lenne elegendő a pótdíjak összege az év hátralévő részére, úgy az egyesület eszközeinek felszámolása után, a tagokat közvetlen kárfelelősség terheli, tehát maguknak kell megtéríteni a károkat.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy már Uniós szinten is felmerült egy biztosítási garanciaalap létrehozásának ötlete, amely ilyen esetekben fedezni tudná bajba jutott biztosítókat terhelő anyagi kötelezettségeket. Ilyen garancialap jelenleg 16 európai országban működik, köztük például Bulgáriában is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A PSZÁF kiemelte, hogy ők a pótdíj befizetés lehetőségét preferálja, mivel ekkor garantált, hogy az egyesület által okozott károkért van, aki felelősséget vállal. Ugyanakkor a pótdíj befizetésére semmilyen eszközzel nem tudják kötelezni a tagokat, magyarul az a tag, aki a közgyűlés megszavazása esetén nem fizet, ezt büntetlenül megússza.

Több kérdés tisztázása tehát a közgyűlésig még várat magára, ilyen pédául az is, hogy mi történik azon tagok pénzével, akik a teljes évi tagdíjat befizették, és mégis inkább az átszerződés mellett döntenének. A PSZÁF erre csak annyit tudott válaszolni, hogy ezek a tagok jelentős kisebbséget képviselnek.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 14. 19:31
A triplán csavaros ügy középpontjában egy flamingós kép áll. Először mindenki elhitte róla, hogy a m...
Bankmonitor  |  2024. június 14. 13:38
A napokban jelent meg az MNB negyedéves statisztikai jelentés a biztosítási, és ezen belül az életbi...
ChikansPlanet  |  2024. június 14. 13:07
Egyre többet tesz hozzá a gazdaság növekedéséhez a tisztaenergia: a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA...
Holdblog  |  2024. június 14. 08:14
Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 15. 19:20
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem