17 °C Budapest

Kisiklott a vonat - jöhet a pótdíj befizetés

Pénzcentrum
2008. július 18. 14:31

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által, a MÁV Biztosító Egyesület átvételéről tartott sajtótájékoztatón Varga Csaba, PSZÁF főigazgató elmondta, hogy a ma délben lezárult kgfb-állomány átvételére vonatkozó ajánlattételi időszak végéig egyetlen érvényes pályázatot sem adott le a korábbi hat érdeklődő.

Ezzel a MÁV Biztosító története újabb fordulónaphoz érkezett, hiszen eldőlt, hogy nem lesz állomány-átruházás. Innentől kedve két opcióval lehet számolni: vagy sikerül meggyőzni a jövő csütörtöki tatai közgyűlésen a tagokat a pótdíjbefizetésről, vagy felfüggesztik az egyesület működését, és 30 napon belül át kell szerződniük az ügyfeleknek egy másik biztosítóhoz. Természetesen az új biztosító csak az átszerződés után okozott károkért fizet, az azt megelőzőekért a tag maga felelős. Polgári peres eljárásban a tag az egyesületen megpróbálhatja behajtani az összeget.

Varga Csaba azonban hozzátette, hogy az egyesület tagjainak - véleményük szerint - egyértelműek érdekükben áll a pótdíjbefizetés, mivel a piaci ajánlatok összevetése alapján az év hátralévő időszakára történő átszerződés díja ennél csak magasabb lehet.

A számítások alapjául az szolgált, hogy az egyesület többségében fővárosi, fiatal, nagy gépjárművel rendelkező férfiakból áll, akik átlagosan 400 ezer forintos kárt okoznak. Ezt figyelembe véve minden más biztosító magasabbra árazná ezen ügyfelek kockázatosságát, magyarul magasabb díjat számítana fel.

Amennyiben megszavazzák a pótdíjbefizetést, úgy a jelenlegi 195 ezer tagnak hozzávetőleg 20-30 ezer forintot kellene befizetni ahhoz, hogy az egyesület továbbra is ki tudja egyenlíteni a károkat. Amennyiben mégsem lenne elegendő a pótdíjak összege az év hátralévő részére, úgy az egyesület eszközeinek felszámolása után, a tagokat közvetlen kárfelelősség terheli, tehát maguknak kell megtéríteni a károkat.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy már Uniós szinten is felmerült egy biztosítási garanciaalap létrehozásának ötlete, amely ilyen esetekben fedezni tudná bajba jutott biztosítókat terhelő anyagi kötelezettségeket. Ilyen garancialap jelenleg 16 európai országban működik, köztük például Bulgáriában is.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A PSZÁF kiemelte, hogy ők a pótdíj befizetés lehetőségét preferálja, mivel ekkor garantált, hogy az egyesület által okozott károkért van, aki felelősséget vállal. Ugyanakkor a pótdíj befizetésére semmilyen eszközzel nem tudják kötelezni a tagokat, magyarul az a tag, aki a közgyűlés megszavazása esetén nem fizet, ezt büntetlenül megússza.

Több kérdés tisztázása tehát a közgyűlésig még várat magára, ilyen pédául az is, hogy mi történik azon tagok pénzével, akik a teljes évi tagdíjat befizették, és mégis inkább az átszerződés mellett döntenének. A PSZÁF erre csak annyit tudott válaszolni, hogy ezek a tagok jelentős kisebbséget képviselnek.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?