21 °C Budapest

Kisiklott a vonat - jöhet a pótdíj befizetés

Pénzcentrum
2008. július 18. 14:31

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által, a MÁV Biztosító Egyesület átvételéről tartott sajtótájékoztatón Varga Csaba, PSZÁF főigazgató elmondta, hogy a ma délben lezárult kgfb-állomány átvételére vonatkozó ajánlattételi időszak végéig egyetlen érvényes pályázatot sem adott le a korábbi hat érdeklődő.

Ezzel a MÁV Biztosító története újabb fordulónaphoz érkezett, hiszen eldőlt, hogy nem lesz állomány-átruházás. Innentől kedve két opcióval lehet számolni: vagy sikerül meggyőzni a jövő csütörtöki tatai közgyűlésen a tagokat a pótdíjbefizetésről, vagy felfüggesztik az egyesület működését, és 30 napon belül át kell szerződniük az ügyfeleknek egy másik biztosítóhoz. Természetesen az új biztosító csak az átszerződés után okozott károkért fizet, az azt megelőzőekért a tag maga felelős. Polgári peres eljárásban a tag az egyesületen megpróbálhatja behajtani az összeget.

Varga Csaba azonban hozzátette, hogy az egyesület tagjainak - véleményük szerint - egyértelműek érdekükben áll a pótdíjbefizetés, mivel a piaci ajánlatok összevetése alapján az év hátralévő időszakára történő átszerződés díja ennél csak magasabb lehet.

A számítások alapjául az szolgált, hogy az egyesület többségében fővárosi, fiatal, nagy gépjárművel rendelkező férfiakból áll, akik átlagosan 400 ezer forintos kárt okoznak. Ezt figyelembe véve minden más biztosító magasabbra árazná ezen ügyfelek kockázatosságát, magyarul magasabb díjat számítana fel.

Amennyiben megszavazzák a pótdíjbefizetést, úgy a jelenlegi 195 ezer tagnak hozzávetőleg 20-30 ezer forintot kellene befizetni ahhoz, hogy az egyesület továbbra is ki tudja egyenlíteni a károkat. Amennyiben mégsem lenne elegendő a pótdíjak összege az év hátralévő részére, úgy az egyesület eszközeinek felszámolása után, a tagokat közvetlen kárfelelősség terheli, tehát maguknak kell megtéríteni a károkat.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy már Uniós szinten is felmerült egy biztosítási garanciaalap létrehozásának ötlete, amely ilyen esetekben fedezni tudná bajba jutott biztosítókat terhelő anyagi kötelezettségeket. Ilyen garancialap jelenleg 16 európai országban működik, köztük például Bulgáriában is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A PSZÁF kiemelte, hogy ők a pótdíj befizetés lehetőségét preferálja, mivel ekkor garantált, hogy az egyesület által okozott károkért van, aki felelősséget vállal. Ugyanakkor a pótdíj befizetésére semmilyen eszközzel nem tudják kötelezni a tagokat, magyarul az a tag, aki a közgyűlés megszavazása esetén nem fizet, ezt büntetlenül megússza.

Több kérdés tisztázása tehát a közgyűlésig még várat magára, ilyen pédául az is, hogy mi történik azon tagok pénzével, akik a teljes évi tagdíjat befizették, és mégis inkább az átszerződés mellett döntenének. A PSZÁF erre csak annyit tudott válaszolni, hogy ezek a tagok jelentős kisebbséget képviselnek.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem