MÁV ÁBE: a Felügyelet kezdeményezte az engedély-visszavonását

Pénzcentrum
2008. július 25. 09:07

A MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) 2008. július 24-i rendkívüli közgyűlésén a tagok többsége szavazással elutasította, hogy tagdíj-kiegészítés, pótbefizetés teljesítésével rendezzék az egyesület helyzetét, szüntessék meg annak tartalék- és tőkehiányát és hárítsák el a tagok közvetlen kárfelelősségének lehetőségét, ha a MÁV ÁBE eszközei elfogynak.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (Felügyelet) a biztosítási piac működésének stabilitása, a 3,6 millió hazai kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkező járműtulajdonos és az Európai Unió polgárai biztonságának szavatolása érdekében korábban jelezte: ha a közgyűlés a tagdíj-kiegészítés, pótbefizetés elutasításáról dönt, a Felügyelet a jogszabályok alapján haladéktalanul kezdeményezi az egyesület biztosítási tevékenységi engedélyének visszavonását. Pótbefizetés, tagdíj-kiegészítés nélkül év végéig csak a már meglévő és várhatóan még felmerülő károk mintegy felére van eszközfedezet. A MÁV ÁBE közlése szerint az egyesület függő kárainak állománya jelenleg mintegy 10 ezer darab, amelyek értéke 9 milliárd forint.

A közgyűlési döntés nyomán a Felügyelet a biztosítási törvény rendelkezéseinek megfelelően levélben kérte a pénzügyminiszter előzetes hozzájárulását a tevékenységi engedély visszavonásához. A miniszteri válasz időpontjához és tartalmához igazodva a Felügyelet olyan ütemezést fog kialakítani, hogy az ügyfelek és a fogadó biztosítók számára megfelelő idő (30 nap) álljon rendelkezésre a döntés meghozatalához. A Felügyelet arra törekszik, hogy az átszerződés és a MÁV ÁBE kárfelelősségének a határnapja a biztosítási negyedévhez igazodjon. Ez technikailag a legegyszerűbb, és a biztosítottak számára a legátláthatóbb. A tevékenységi engedély visszavonásával egyidőben a Felügyelet a biztosítási törvényben előírt kötelezettségének megfelelően gondoskodni fog arról, hogy a károk fedezetére szolgáló vagyon kizárólag a biztosítottak érdekében legyen felhasználható.

A felügyeleti intézkedés pontos menetrendjéről, a tagok más biztosítóhoz történő átszerződésének időpontjáról és az arra rendelkezésre álló időszakról, a biztosítási szerződésekből származó kötelezettségek kielégítési módjáról a Felügyelet, illetve a MÁV ÁBE felügyeleti biztosai részletesen tájékoztatni fogják a nyilvánosságot.

A felügyeleti biztosok a közelmúltban újabb bűncselekmény alapos gyanújára utaló eseteket fedeztek fel a MÁV ÁBE-nál. Ezek alapján a Felügyelet újabb nyomozati eljárást kezdeményezett a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságánál.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. március 21. 19:51
Izgalmas időket élünk. Tönkrement egy amerikai nagybank, amelyikkel igazából semmi probléma nem volt...
MEDIA1  |  2023. március 21. 17:53
Világszerte rohamléptekkel nő a ChatGPT nevű mesterséges intelligenciás chatrobot népszerűsége, a mé...
Bankmonitor  |  2023. március 21. 17:23
A digitalizációs folyamatok terjedésével aktívan nő a bankkártyás, illetve a mobiltárcás és okoseszk...
Kasza Elliott-tal  |  2023. március 21. 15:07
Hétfőn megvettem a második csomag OTP-met 9000-ért, evvel 9831 forint az átlagom. Többet nem akarok...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?